2013-08-30 22:16:03
Φωτογραφία για Δεν ικανοποίησε ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης
Απογοήτευση, άγχος και η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων, λόγω της... συνεχιζόμενης καθίζησης της κατανάλωσης και στην περίοδο των εκπτώσεων, είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των φετινών θερινών εκπτώσεων σε δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας, που δίνουν, πλέον, «τιτάνιο» αγώνα για να παραμείνουν ανοιχτές.

Η έρευνα έγινε σε εμπορικές επιχειρήσεις του Κέντρου, της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εκτός των αποτελεσμάτων επί του συνόλου των επιχειρήσεων, υπάρχει, παράλληλα, ανάλυση αποτελεσμάτων ξεχωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας έχει γίνει πρόβλεψη ειδικότερης ανάλυσης αποτελεσμάτων, με βάση τις κάτωθι περιοχές:

ΕΓΝΑΤΙΑ – ΙΩΝ.ΔΡΑΓΟΥΜΗ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΣΥΓΓΡΟΥ (και γύρω δρόμοι)


ΤΣΙΜΙΣΚΗ-ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ-ΠΡΟΞ.ΚΟΡΟΜΗΛΑ (και γύρω δρόμοι)

ΕΡΜΟΥ – ΒΑΣ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ – Γ.ΣΤΑΥΡΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΑΣ (και γύρω δρόμοι)

Μείωση του τζίρου τους, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 30% τουλάχιστον, από πέρυσι, έχει η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 72% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 28% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων (η ικανοποίηση δεν προέρχεται από την αύξηση του τζίρου, αλλά είτε γιατί περίμεναν να πάνε χειρότερα, είτε γιατί έμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 56% δηλώνει μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 29% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα και μόνον το 8% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση σε σχέση με τον περυσινό του τζίρο.

Τα παραπάνω στοιχεία από περιοχή σε περιοχή:

q στην περιοχή του ιστορικού ΚΕΝΤΡΟΥ το 31% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους, το 32% δηλώνει ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη (κακή) περυσινή περίοδο, ενώ μόνον το 9% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση του τζίρου τους.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:

στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη και Βενιζέλου οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 20% των ερωτηθέντων

στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρήσεων ανέρχεται στο 42%

και στην περιοχή της Ερμού – Βας.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 30% των ερωτηθέντων

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού,

q στη ΔΥΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 63% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

q στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε αντίστοιχη ερώτηση, ποσοστό 55% επί των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Η συντριπτική πλειοψηφία (55%) των ερωτηθέντων θεωρεί ως την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα, ενώ το 20% δήλωσε ότι καμιά εβδομάδα δεν υπήρξε ικανοποιητική.

Παρήγορο στοιχείο για τις εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν οι τουρίστες-καταναλωτές, αφού το 54% επί του συνόλου των ερωτηθέντων και το 70% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Ιστορικό Κέντρο, δήλωσαν ότι στο τζίρο τους συνέβαλε η τουριστική κατανάλωση. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει τη συμβολή της αύξησης της τουριστικής κίνησης στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.

«Ένας κούκος, όμως, δεν φέρνει την άνοιξη», ακόμη και για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ικανοποιημένες από την κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Το ελληνικό εμπόριο έχει εισέλθει, εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία, με επιδείνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε μια βαθειά ύφεση με αυξανόμενα λουκέτα, πτωχεύσεις και δραματικές μειώσεις στον κύκλο εργασιών των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς.

Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε εταιρίες μικρομεσαίου μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση, υποχρεούται να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τον παράγοντα Μμε εμπορική επιχείρηση.
karfitsa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ