2013-09-05 14:48:04
Φωτογραφία για Βερολίνο: Η Γερμανία θέλει να πετύχει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης
Οι δημοσιογράφοι κάνουν ενίοτε πολύ ενοχλητικές ερωτήσεις. Σαν εκείνες που έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο με αφορμή μια δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ μια μέρα νωρίτερα στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα. Η έγκριση της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε η καγκελάριος, είναι ουσιαστικά η αιτία της σημερινής κρίσης στον ευρωχώρο. Το τρέχον κακό οφείλεται, πρόσθεσε πιο συγκεκριμένα, στο γεγονός, ότι «χώρες όπως η Ελλάδα εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση» παρόλο που δεν εκπλήρωναν τα απαραίτητα κριτήρια.

«Είναι μόνο η Ελλάδα, ή και άλλες χώρες, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία;» ρώτησε «φιλύποπτα» δημοσιογράφος. «Αν ναι, ποιες χώρες είναι αυτές, και γιατί η καγκελάριος ονομάζει μόνο την Ελλάδα; Αν όχι, πως εξηγεί τότε η ίδια το γεγονός, ότι δεν βρίσκεται μόνο η Ελλάδα σε κρίση, αλλά και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος, καθώς και χώρες όπως η Σλοβενία, η οποία έγινε δεκτή πολύ αργότερα στην ευρωζώνη και δη επί καγκελαρίας Μέρκελ;»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ αισθανόταν εμφανώς άβολα μπροστά σε τέτοια ερωτήματα. «Δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα στα λόγια της καγκελάριου στο κοινοβούλιο» ήταν η απάντησή του. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και συνεργάζεται με την τρόικα και μέσω αυτής και με τους ευρωπαίους εταίρους για να πετύχουμε μια πιο καλή και πιο βιώσιμη εξέλιξη. Στηρίζουμε πολύ έντονα τη χώρα σε αυτό το δρόμο. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος και κοιτάμε να διαμορφώσουμε, με ευρωπαϊκή βοήθεια, ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες. Κατά τα άλλα, σε ότι αφορά στο παρελθόν, η καγκελάριος είπε ήδη στο λόγο της, όπως και σε άλλες τοποθετήσεις της, ότι ήταν να ειπωθεί».

Αλλά αν η καγκελάριος ισχυρίζεται, «ότι η ένταξη της Ελλάδας ήταν λανθασμένη, δεν θα έπρεπε κατά συνέπεια να πει επίσης: Η Ελλάδα δεν ανήκει στον ευρωχώρο! Κάνω λάθος, αν εκλαμβάνω τη δήλωσή της ως έμμεση προτροπή προς την Ελλάδα, να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση;»

«Ναι θα ήταν θεμελιακό λάθος!» αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Νομίζω ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης των τελευταίων ετών έχει κάνει σαφές, ότι είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε μεγάλη αλληλεγγύη, για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα στον ευρωχώρο, να μεταρρυθμιστεί και να μπει σε καλύτερη πορεία».

Όμως οι εξηγήσεις δεν έπειθαν τον δημοσιογράφο. «Ακούω όλο και συχνότερα τελευταία, ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ευρωζώνη» επέμεινε ο ίδιος. «Γι αυτό και ρωτώ: Στηρίζεται αυτός ο ισχυρισμός σε συγκεκριμένα δεδομένα, και αν ναι, ποια, ή είναι ένα είδος αυτοκριτικής, δεδομένου ότι οι Χριστιανοδημοκράτες ψήφισαν επίσης υπέρ της ένταξης στο ευρωκοινοβούλιο;».

Ο κ.Σάιμπερτ αναγκάστηκε να ξαναρχίσει από την αρχή: Η καγκελάριος, είπε, έχει κάνει επανειλημμένα σαφές ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να υπερβεί τις δημοσιονομικές και οικονομικές της δυσκολίες. Η χώρα, εκπληρώνει τους όρους του δανειακού προγράμματος. «Για μας είναι σημαντικό, να πετύχει η χώρα ένα καλύτερο μέλλον ως μέλος της ευρωζώνης» πρόσθεσε. «Και προς το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε μαζί της».

Το αν το θέμα έληξε έτσι είναι πάντως αμφίβολο. Ο ισχυρισμός, ότι η Ελλάδα μπήκε παράτυπα στην ευρωζώνη και ότι γι αυτό ευθύνονται οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ, ανήκει πλέον μόνιμα στο προεκλογικό οπλοστάσιο της κ.Μέρκελ ενόψει των εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου. Κι αυτό προμηνύει τη συνέχιση της δημόσιας διαμάχης γι αυτόν, καθώς και νέες «ενοχλητικές» ερωτήσεις στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ