2013-09-05 21:02:23
Φωτογραφία για Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε αποφασισμένοι για επανέναρξη διαλόγου για την ΑΟΖ - Δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για άλλη χώρα
Συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον αιγύπτιο ομόλογό του

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος με τον αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι και σηματοδοτεί μία κίνηση στρατηγικής σημασίας

Αποστολή στο Κάιρο

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 

Στην άμεση επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο προχωρούν η Αθήνα και το Καϊρο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος με τον αιγύπτιο ομόλογό τουΝαμπίλ Φάχμι και σηματοδοτεί μία κίνηση στρατηγικής σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τις θαλάσσιες ζώνες επί κυβέρνησης Καραμανλή, οι οποίες όμως σταμάτησαν έπειτα από την εντονότατη αντίδραση της Τουρκίας εξαιτίας της παρουσίας και της συνεπαγόμενης επήρειας του Καστελορίζου.


Ακριβώς για αυτό τον λόγο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι απαντήσεις των δύο υπουργών στην ερώτηση του «Βήματος» αν το γεγονός ότι η εντονότατη αντίδραση τρίτων χωρών (δηλαδή της Άγκυρας) στην πρότερη φάση των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει τα μελλοντικά βήματα. «Υπάρχει πλέον νέο πνεύμα συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών είπε ο κ. Φάχμι και ξεκαθάρισε, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές, ότι «δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες θα ενοχληθούν». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ταυτόσημη ελληνική θέση. Δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» και ότι καθώς η πρωτοβουλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου «δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για άλλη χώρα».

Όπως εξήγησαν οι κκ. Βενιζέλος και Φάχμι, η Ελλάδα και η Αίγυπτος σκοπεύουν πολύ σύντομα να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα γίνονται σε τακτικό επίπεδο και θα συσταθεί κοινή επιτροπή. Μάλιστα ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ρητά τη «δέσμευση» του Καΐρου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές – κάτι πολύ σημαντικό διότι σε προηγούμενες ελληνικές κρούσεις η αιγυπτιακή πλευρά είχε εμφανιστεί απρόθυμη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε δε ότι βάση των συνομιλιών αυτών θα είναι το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) – μία αναφορά που φωτογραφίζει την Τουρκία. Ο έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν επ’ αυτού ταυτόσημες θέσεις. Πρόσθεσε δε ότι επί ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για θέματα οικονομικά αλλά και κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να συμπεριλάβει και ζητήματα κοινοτικής θαλάσσιας πολιτικής (σσ. που αποτελεί και μία εκ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας).

Όπως «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει, η προετοιμασία για την ανακοίνωση περί θαλασσίων ζωνών έγινε εντατικά το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι. Άλλωστε, ήταν κοινό μυστικό ότι η Τουρκία είχε αποπειραθεί, μέσω των διαύλων που είχε εγκαινιάσει με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, να ναρκοθετήσει κάθε προοπτική για μία ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία αλλά και να ανατραπεί η υπάρχουσα συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου. Είναι ίσως σε αυτό το πλαίσιο που οι κκ. Βενιζέλος και Φάχμι αναφέρθησαν σε τριμερή συνεργασία με τη συμμετοχή και της Κύπρου. Το Κάιρο είχε άλλωστε επισκεφθεί στις αρχές της εβδομάδας ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης.

Πέραν της συνάντησής του με τον κ. Φάχμι, ο κ. Βενιζέλος έγινε δεκτός από τον ΠρόεδροΆντλι Μανσούρ, τον Πρωθυπουργό Χαζέμ ελ Μπεμπλάουϊ, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ ελ Αράμπι και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Αθήνα επιθυμεί στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, ότι η αραβική χώρα είναι κρίσιμος πυλώνας για τη σταθερότητα σε Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική και ότι πιστεύει ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου θα υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται στον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει την Αίγυπτο στη θέσπιση νέου Συντάγματος και σε εκλογές.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ