2013-09-08 13:25:59
Φωτογραφία για Η γραφειοκρατία «τελειώνει» τους ανασφαλιστους
Στο χειρουργείο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε μεγάλο όγκο δικαιολογητικών

Κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή στο όνομα της ανάγκης εξορθολογισμού των δαπανών στα νοσοκομεία

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ - ΤΟ ΒΗΜΑ

Εμπόδια στην πρόσβαση τους στα δημόσια νοσοκομεία ορθώνονται για δεκάδες χιλιάδες Ελληνες που απώλεσαν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα μαζί με την εργασία τους. Οι εποχές που οι υπηρεσίες υγείας παρέχονταν απρόσκοπτα και αδιακρίτως σε όλους όσοι τις είχαν ανάγκη φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που μπαίνουν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων.

Εν μέσω θέρους εστάλη εγκύκλιος στα δημόσια νοσοκομεία στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ο περιορισμός και ο εξορθολογισμός των δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, «δεδομένου ότι δεχόμαστε πλήθος αιτημάτων οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων πολιτών, κατόχων βιβλιαρίων οικονομικής αδυναμίας και αλλοδαπών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, προκειμένου να τους παρασχεθεί δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη (εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις, συσκευές)».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι επεμβατικές πράξεις θα εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας, εφόσον διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που θα βεβαιώνουν την ανάγκη πραγματοποίησης τους.

Δικαιολογητικά και αρμόδιοι

Για τη διεξαγωγή των εν λόγω επεμβάσεων απαιτείται η έκδοση γνωμάτευσης θεράποντος ιατρού δημόσιου νοσοκομείου η οποία να αιτιολογεί με πλήρη και σαφή τρόπο την ανάγκη εκτέλεσης και την ύπαρξη δυνατότητας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επεμβατικής πράξης στο νοσοκομείο ano το οποίο χορηγείται η γνωμάτευση, καθώς και το κόστος της
. Επίσης, για τη διενέργεια της επέμβασης καθίστανται απαραίτητες η έγκριση του συντονιστή διευθυντή του αρμόδιου ιατρικού τμήματος - και σε περίπτωση απουσίας του, του οριζόμενου αναπληρωτή -, η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, η έγκριση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και του διοικητή του νοσοκομείου.

Τα δικαιολογητικά του νοσοκομείου μαζί με την αίτηση του ασθενούς, το επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του, καθώς και το αποδεικτικό εν ιοχύ που τον καθιστά δικαιούχο (βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας, δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού κτλ.) θα αποστέλλονται από το δημόσιο νοσοκομείο στο υπουργείο Υγείας.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις χορήγησης συσκευών - ιατρικών βοηθημάτων, καθώς και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στους χρονίως πάσχοντες.

Περιστατικά και δικαιούχοι

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία προσέρχονται ως τακτικά περιστατικά οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων δωρεάν νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα γνωματεύουν και θα εγκρίνουν μόνο στις περιπτώσεις που μπορούν να εκτελέσουν τις συγκεκριμένες επεμβατικές πράξεις και να παρέχουν συγκεκριμένες συσκευές, ιατρικά βοηθήματα ή αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δικαιούχος θα παραπέμπεται σε άλλο νοσοκομείο.

Στην περίπτωση που δεν εκτελείται η συνιστώμενη επέμβαση σε νοσοκομείο του ΕΣΥ της ευρύτερης περιοχής διαμονής του ασθενούς, θα μπορεί να γίνεται ιατρική γνωμάτευση και να πιστοποιείται ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής της πράξης. Και εδώ θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τον συντονιστή διευθυντή ή τον αναπληρωτή του και τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Διευκρινίζεται πάντως on «η εγκύκλιος δεν αφορά έκτακτα περιστατικά για εισαγωγή και νοσηλεία μέσω Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΓΕΠ) για τις παραπάνω κατηγορίες νομίμων δικαιούχων». Για τους αλλοδαπούς χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα πού διαμένουν στην Ελλάδα και προσέρχονται στα ΤΕΠ δημόσιων νοσοκομείων για καταστάσεις «απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες» απαιτείται κατά την εισαγωγή τους βεβαίωση από ειδικευμένο γιατρό προϊστάμενο του ΤΕΠ. Προκειμένου να πάρουν εξιτήριο απαιτούνται βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό και έγκριση από τον συντονιστή διευθυντή ή τον αναπληρωτή του και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας on έχει εκλείψει ο κίνδυνος για την υγεία τους. Σε περίπτωση παράτασης παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο με τη θέλησή του, θα ζητείται από το Γραφείο Κίνησης να προβάλλεται ποσό για την επιπλέον δαπάνη νοσηλείας του.

Αλαλούμ στα νοσοκομεία

Χάος, επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετά την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου. Βροχή πέφτουν οι ερωτήσεις των γιατρών προς τους αρμοδίους για το ποιες κατηγορίες ασθενών μπορούν να περιθάλπουν χωρίς να βρεθούν χρεωμένοι. Οι περισσότεροι ρωτούν τι ισχύει, επί παραδείγμαπ, για τις χημειοθεραπείες, η καθυστέρηση διενέργειας των οποίων μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ασθενών. Ή επίσης αν υπάρχει κάποιο πλαφόν στο κόστος των επεμβάσεων. Οι απαντήσεις δίδονται ως τώρα προφορικά, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, scripts manent (τα γραπτά μένουν} Ο νέος νοσοκομειακός χάρτης σε Αθήνα και θεσσαλονίκη

Τι θα γίνουν τα οκτώ νοσοκομεία

Εκκίνηση για την κινητικότητα των υπαλλήλων στον & χώρο της Υγείας με τη διαδικασία προκήρυξης για την κάλυψη 1.754 θέσεων. Ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει ότι δεν θα απολυθεί κανείς, όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, και ως τις 25 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι θα έχουν τοποθετηθεί στις νέες θέσεις τους.

Ο νέος χάρτης υγείας στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου οκτώ νοσοκομεία (πέντε στην Αθήνα και τρία στη θεσσαλονίκη) αλλάζουν ρόλο, είναι υπό διαμόρφωση.

«Δεν έχουμε βγάλει ακόμη συμπέρασμα, αφού δεν είναι ακόμη σαφές το σχέδιο μετακίνησης των κλινικών. To υπάρχον πλάνο δεν είναι το τελικό» σχολιάζει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κυρία Ματίνα Παγώνη.

Στη Θεσσαλονίκη πάντως στο Νοσοκομείο «Παναγία» μπήκε λουκέτο, αφού το κτίριο ανήκει σε όμιλο διαγνωστικών κέντρων. Στο Ειδικό Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης παραμένει η μία Πανεπιστημιακή κλινική. Η δεύτερη πανεπιστημιακή και η δερματολογική κλινική του ΕΣΥ μεταφέρονται στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Οι κλινικές του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στο «Παπανικολάου» και το πρώην «Λοιμωδών» θα λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας προβλέπει on «τον επόμενο μήνα το σχέδιο τονίζει τη διάλυση πολλών νοσοκομείων στην περιφέρεια».

Τι αλλάζει στην Αθήνα

Παίδων Πεντέλης

Αποσυνδέεται από το Παίδων «Αγία Σοφία» και διασυνδέεται με το Σισμανόγλειο - «Αμαλία Φλέμινγκ».

Πατησίων

Ολες οι κλινικές μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» και το κτίριο παραχωρείται στον ΕΟΠΥΥ.

Θα λειτουργεί στην αρχή «πιλοτικά» ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ*.

«Αμαλία Φλέμινγκ»

Ενσωματώνεται στο Σισμανόγλειο. Θα αναπτυχθούν Κέντρο Αποκατάστασης και Κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας.

Πολυκλινική

Ενσωματώνεται στον «Ευαγγελισμό» και θα λειτουργεί ως Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων - επί της ουσίας θα είναι κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

«Αγία Βαρβάρα»

Θα συλλειτουργεί με το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Παραμένουν τα εξωτερικά ιατρεία, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το φαρμακείο και ή Καρδιολογική Κλινική η οποία εντάσσεται στην Παθολογική μαζί με τη Νεφρολογική και λειτουργεί ως μια μονάδα 28 κλινών από τα συνολικά 100 κρεβάτια που είχε (σύμφωνο με στοιχεία, η κάλυψη δεν υπερέβαινε το 45%)- Σταδιακά η Παθολογική Κλινική θα εξελιχθεί σε Μονάδα Χρονίως Πασχόντων. Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτυχθεί Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας και κοντά στο Πάσχα του 2014 θα λειτουργήσει Μονάδα Νοσηλείας Πασχόντων Τελικού Σταδίου. Σε ξεχωριστό χώρο του νοσοκομείου θα λειτουργήσουν δομές του ΕΟΠΥΥ*.

* Για να γίνει αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ