2013-09-09 09:11:05
Φωτογραφία για Πάτρα: O Θάνατος του εμποράκου - Τα καταστήματα της πόλης που έβαλαν λουκέτο λόγω κρίσης
Πέρασαν περισσότερα από εξήντα χρόνια από τότε που ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ έγραψε το έργο «ο θάνατος του εμποράκου». Ήταν εμπνευσμένο από έναν εμποράκο που πωλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη.

Στη μεγάλη οικονομική ύφεση του 1929 ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά και από τότε δεν είχε το κουράγιο να κοιτάξει τον γιο του στα μάτια. Επειδή… ντρεπόταν που αδυνατούσε να καλύψει οικονομικά ακόμα και τις πιο βασικές του ανάγκες. Κι έτσι πικραμένος, έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι. Κι όμως, αυτό το θεατρικό έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στις μέρες μας. Γιατί αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βιώνουν οι έμποροι του 2013, στην Ελλάδα του μνημονίου.

Άνθρωποι που μέχρι πρότινος ήσαν επαγγελματίες και οικογενειάρχες, αλλά από τα τροϊκανά μέτρα, τις περικοπές και το «πάγωμα» της αγοράς μετατράπηκαν σε «μικροί εμποράκοι» που χρησιμοποίησαν ένα και μόνο αντικείμενο για να δώσουν τέλος στον οικονομικό κατήγορο: Το λουκέτο!


Στην Πάτρα είναι εκατοντάδες τα εμπορικά καταστήματα που έχουν κλείσει. Το ρεπορτάζ που κάναμε περπατώντας σε δρόμους της πόλης και καταγράφοντας κλειστά καταστήματα, είναι στην κυριολεξία αποκαρδιωτικό. Ακόμα και σε σημεία όπου κάποτε η αγορά έσφυζε από ζωή και κάποιος έψαχνε απεγνωσμένα για να βρει έστω και μια «τρύπα» για να νοικιάσει και να στήσει την εμπορική του επιχείρηση!

Διαβάστε τον χάρτη που δημοσιεύει ο «Κόσμος» και δείτε επ’ ακριβώς τα τμήματα των κεντρικών δρόμων όπου εμφανίζεται σε μεγαλύτερο συχνότητα το φαινόμενο του «λουκέτου» Στον χάρτη έχει καταγραφεί ένα ικανοποιητικό δείγμα του τι συμβαίνει στην Πάτρα με τα κλειστά μαγαζιά σε ορισμένους κεντρικούς δρόμους. Τα λουκέτα και οι αριθμοί προσδιορίζουν την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην πόλη:

ΜΑΙΖΩΝΟΣ: Στην οδό Μαιζώνος υπάρχουν 21 καταστήματα κλειστά από το ύψος της Καρόλου μέχρι και την Γούναρη. Μεγαλύτερη πυκνότητα λουκέτων έχουμε στο κομμάτι του παλιού Αρσακείου έως και το Ταχυδρομείο και στα οικοδομικά τετράγωνα από πλ. Όλγας έως Αγ. Νικολάου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Στον συγκεκριμένο δρόμο και ειδικότερα από την Αγ. Σοφίας έως Καρόλου, μετρήσαμε 13 κλειστά καταστήματα. Αριθμός τεράστιος αν υπολογίσει κανείς ότι το μήκος είναι σχετικό μικρό.

ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μεγάλη «πληγή» είναι σαφώς η εν λόγω οδός. Συνολικά τα κλειστά μαγαζιά από Γούναρη έως και το ύψος της Πανεπιστημίου είναι 94! Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 12 λουκέτα από την Γούναρη έως την πλ. Γεωργίου, 48 από εκεί έως την πλ. Πυροσβεστείου και άλλα 34 από εκεί έως και το τέρμα της οδού.

ΑΓ. ΑΝΔΡΕΟΥ: Στο συγκεκριμένο δρόμο, (από Γούναρη μέχρι Καρόλου), έχουν κλείσει 36 επιχειρήσεις. Μάλιστα πολλές από αυτές παραμένουν κλειστές από την …αρχή της κρίσης.

Ρ.ΦΕΡΑΙΟΥ: Στο μικρό τμήμα της οδού από Καρόλου μέχρι Αράτου, υπάρχουν 16 λουκέτα.

ΟΘ.ΑΜΑΛΙΑΣ: Άλλα 12 μαγαζιά έκλεισαν στην παραλιακή οδό, στο κομμάτι από Νόρμαν μέχρι Τρ. Ναυάρχων (μετέπειτα τα μαγαζιά έχουν πρόσοψη στην Αγ. Ανδρέου).

ΕΡΜΟΥ: Μιλάμε για έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους και παρ’ όλα αυτά φθάνουν τα 20 τα κλειστά καταστήματα από Οθ. Αμαλίας έως Καραϊσκάκη.

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιος να το πίστευε ότι στον δρόμο αυτό θα είχαμε 34 κλειστά καταστήματα.

ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Στην παλιά Πάτρα, την οδό Γερμανού, αριθμούν 27 τα κλειστά μαγαζιά.

ΓΟΥΝΑΡΗ: Μαζί με την Κορίνθου διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία των λουκέτων. Συνολικά 68 κλειστά καταστήματα από την Όθ. Αμαλίας μέχρι και την πλ. Μαρούδα.

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ-εφημερίδα Κόσμος
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ