2013-09-09 20:28:21
IATRONET. Απέχει σημαντικά το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, επισημαίνει ο βιοπαθολόγος κ. Λεωνίδας Αναγνώστου.
Τις πραγματικές διαστάσεις του κόστους διαγνωστικών εξετάσεων επιχειρεί να βάλει ο βιοπαθολόγος και τέως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Λεωνίδας Αναγνώστου.
Με ανοικτή επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις είναι 27,3 ευρώ ανά ασφαλισμένο, όταν μόνο οι διαβητικοί κοστίζουν ετησίως 390 ευρώ ο καθένας!
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
'Κύριε υπουργέ,
Απευθύνομαι σε σας επειδή θέλω να πιστεύω ακόμη ότι σαν υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης έχετε με βάση τον όρκο που δώσατε, 'Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου', έχετε υποχρέωση να υπηρετείτε τον Έλληνα πολίτη και τα δικαιώματά του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους.
Τοποθετηθήκατε σε ένα Υπουργείο με κατ’ εξοχήν κοινωνική αποστολή. Αποστολή που περιλαμβάνει την υποχρέωση να επιβλέπετε και να οργανώνετε την παροχή Υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες πολίτες ασφαλισμένους και μη.
Άραγε ασχολείστε με το αντικείμενο σας; Νομίζω όχι.
Ασχολείστε και αναλώνετε τις υπουργικές ώρες σε περικοπές δαπανών για την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που κανείς δεν μπορεί να εφαρμόσει, επειδή, τα κριτήρια σύνταξης του είναι η περιστολή των δαπανών και η σύνδεσή του με το καθημερινά μειούμενο ΑΕΠ για το οποίο η κυβέρνηση σας, υπακούοντας στην τρόικα κάνει ότι είναι δυνατόν για να το περιορίσει περαιτέρω.
Ισχυρίζεστε ότι όλα τα μέτρα που παίρνετε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη γίνονται για καλύτερη περίθαλψη του πολίτη και για να τον προστατεύσετε από τους κλέφτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Σωστά; Είναι έτσι όμως τα πράγματα;
Ασφαλώς δεν είναι και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το 2013, έχετε προϋπολογίσει σαν κυβέρνηση για τον ΕΟΠΥΥ 300.000.000 ευρώ για 11.000.000 ασφαλισμένους δηλαδή 27,3 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο τον χρόνο. Θεωρείτε ότι το ποσό αυτό είναι επαρκές;
Παράδειγμα
Ας το δούμε στην πράξη με ένα καθημερινό παράδειγμα τον χρόνιο διαβητικό που χρειάζεται αντιδιαβητικά φάρμακα καθημερινά. Στην περίπτωση αυτή έχετε μια δαπάνη μηνιαία κατά μέσον όρο και λίαν επιεικώς περί τα 20 ευρώ για φάρμακα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν την δαπάνη τις βελόνες και τις ταινίες μέτρησης σακχάρου και με την παραδοχή της προϋπόθεσης να μην συνυπάρχει άλλη νόσος κάτι σπάνιο στην περίπτωση του διαβητικού μας.
Έχουμε λοιπόν ετησίως 240 ευρώ για φάρμακα και αναλώσιμα Έχουμε και 120 ευρώ για δώδεκα επισκέψεις για την συνταγογράφηση των σκευασμάτων και φυσικά τον ανά τρίμηνο έλεγχο της γλυκοζυλιομένης αιμοσφαιρίνης που κοστίζει 28 ευρώ και 64 λεπτά.
Στο παράδειγμά μας δεν θα υπολογίσουμε ένα τακτικό ετήσιο έλεγχο τουλάχιστον της νεφρικής λειτουργίας και του βυθού για αγγειακές βλάβες που είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Συνολικά λοιπόν για ένα διαβητικό άτομο η δαπάνη που θα προκληθεί με τους περιορισμούς και τις παραδοχές που περιέγραψα αγγίζει τα 390 ευρώ ετησίως.
Αν υπολογίσουμε ότι ο διαβήτης χτυπάει το 30% του πληθυσμού τότε έχουμε 3.300.000 διαβητικούς ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ που κοστίζουν ο καθένας 390 και όλοι μαζί, απλά μαθηματικά είναι, 1.287.000.000 ευρώ.
Ασθενείς
Δυστυχώς, για το σύστημα όμως υπάρχουν και άλλοι ασθενείς όπως, καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, ψυχικά ασθενείς και ένας τόμο άλλες παθολογικές καταστάσεις που εσείς σαν κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα αποφασίσατε προφανώς να εξοντώσετε.
Να σας θυμίσω εδώ ότι πριν την σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο προϋπολογισμός του ΟΠΑΔ για 1.200.000 ασφαλισμένους ήταν 620.000.000 ευρώ ήτοι 516,6 ευρώ το κεφάλι.
Έχοντας λοιπόν συντάξει ως κυβέρνηση αυθαίρετα αυτόν τον ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα κάνετε δύο πράγματα που είναι αντίθετα σε κάθε πολιτική λογική και κάθε πολιτική ηθική εκθέτοντας και αφήνοντας απροστάτευτους τους παρόχους υγείας που είναι και αυτοί Έλληνες Πολίτες. Έτσι
Για να δικαιολογήσετε την απόκλιση του προϋπολογισμού διαβάλετε τους παρόχους υγείας ως κλέφτες και λωποδύτες αδιακρίτως και εν γνώσει σας ότι οι όποιες ατομικές υπερβάσεις οφείλονται σε πολύ λίγους και πολύ συγκεκριμένους παρόχους που μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μπορείτε και να τους συλλάβετε και να τους τιμωρήσετε. Όμως από την ανικανότητά σας σαν Διοίκηση να οργανώσετε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ελέγχους και να βρείτε τους ένοχους και τις λύσεις μετακυλύετε τους όποιους ελέγχους σε ιδιωτικούς φορείς και το κόστος των ελέγχων στους παρόχους και δεν φτάνει αυτό τιμωρείτε το εργαστήριο που εκτελεί ότι εξετάσεις που γράφει ο κλινικός γιατρός ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι τυχόν άρνηση εκτέλεσης ιατρικής εντολής είναι κα πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ο δημοφιλής επαγγελματίας να θεωρείτε ένοχος ως κλέπτης.
Διατηρείτε σε ισχύ ένα κρατικό τιμολόγιο για τα εργαστηριακά που συντάχθηκε το σωτήριο έτος 1991 (Χίλια εννιακόσια ενενήντα ένα ) με ιδιαίτερα επαχθείς για τους παρόχους αμοιβές, αμοιβές που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά σημερινά κοστολόγια. Σε αυτές τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές έχουμε συμφωνήσει σε μια κλιμακωτή έκπτωση ανάλογη με τον τζίρο, αλλά, δεν έχουμε συμφωνήσει στις μειώσεις των τιμών που επέβαλε ο προκάτοχός σας αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαλμάς χωρίς διαβούλευση και φυσικά δεν έχουμε συμφωνήσει στο claw back που νομοθετήσατε και που ο συνδυασμός όλων αυτών καθιστά αδιευκρίνιστη την αμοιβή μας κάτι που αφήνει κυριολεκτικά τους παρόχους οικονομικά στον αέρα.
Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω την ευρηματικότητα των ποιοτικών κριτηρίων και την ακόμη μεγαλύτερη ευρηματικότητα τις αμοιβές για τους ελέγχους του ΕΚΕΒΥΛ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ να τους καταβάλει ο ελεγχόμενος πάροχος ανεξάρτητα αν είναι πιστοποιημένος ή όχι με 900 ευρώ ανά έλεγχο, έλεγχο που θα περιλάβει και τις περίπου 200 πράξεις της βιοπαθολογίας που περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο αλλά έχουν πάψει από ετών 40 και πλέον να εκτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συμφωνία που έκανε ο ΕΟΠΥΥ για τα 3500 συμβεβλημένα εργαστήρια θα δημιουργήσει έσοδα 3.150.000 ευρώ ανά έτος για το ΕΚΕΒΥΛ. Οι αμοιβές αυτές χωρίς διαγωνισμό και με ανάθεση για λογαριασμό τρίτων που δεν διαβουλεύτηκαν και δεν συμφώνησαν είναι οφθαλμοφανώς επιλήψιμες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.
Κύριε υπουργέ,
Ανήκετε ιδεολογικά, όπως κατ’ επανάληψη έχετε ομολογήσει στο χώρο της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας του Μίλτον Φρίντμαν και της πρακτικής του laissez faire που πρεσβεύει την ελευθερία του επιχειρείν και παρ’ όλα αυτά δημιουργείτε στο εργαστήρια συνθήκες λειτουργίας αμοιβών που και στις πλέον κρατικίστικες χώρες δεν έχουν εφαρμοστεί.
Ασύδοτη
Προσωπικά δεν θα σας έλεγα ποτέ να αφήσετε ασύδοτη την άσκηση της ιατρικής επιστήμης επειδή ακριβώς λόγω της ευαίσθητης κοινωνικής αποστολής της οι λειτουργοί της υγείας πρέπει να λειτουργούν με κανόνες και με ελέγχους. Αλλά και να αμείβονται αναλόγως ελεγχόμενοι. Όμως με τα απανωτά μέτρα που παίρνετε σχεδόν καθημερινά και χωρίς καμιά μελέτη και διαβούλευση οδηγείτε το ιατρικό επάγγελμα στον αφανισμό διότι στην πράξη καταργείτε την αμοιβή του.
Φυσικά, μόνο ως ευφημισμός μπορεί πια το ιατρικό επάγγελμα να χαρακτηρίζεται ως ελευθέριο.
Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αναθεωρηθούν με δική σας πρωτοβουλία κάποια πράγματα.
Το ύψος των αμοιβών κάποιων εξετάσεων που τις έχετε ξευτελίσει.
Την επικαιροποίηση του κρατικού τιμολογίου απαλείφοντας τις εξετάσεις της παλαιοντολογίας της ιατρικής και προσθέτοντας τις σύγχρονες εξετάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο και που σήμερα δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ .(Στο ΚΕΣΥ υπάρχει σχετική και σημαντική προεργασία από την εποχή Λοβέρδου για την οποίαν όλες οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες εργάστηκαν και είναι κρίμα η προετοιμασία αυτή να πάει στα σκουπίδια).
Στο σημείο αυτό προτείνω να μελετηθεί άλλος τρόπος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, εκτός του γραφειοκρατικού ΚΕΣΥ, από ανεξάρτητο οργανισμό ανάλογο με τον ΕΟΦ για το φάρμακο που θα μελετάει την διαγνωστική αξία της πράξης θα την κοστολογεί και θα την κατατάσσει στα Διαγνωστικά Πρωτόκολλα και φυσικά θα χορηγεί την άδεια χρησιμοποίησής της στην χώρα μας.
Προτάσεις
Να προβλέψετε για τον εργαστηριακό γιατρό την ιατρική του αμοιβή, ως ιατρική επίσκεψη, επειδή δε νοείται π.χ στην Γενική εξέταση ούρων η αμοιβή να είναι 1,76 που περιλαμβάνει το κόστος της εξέτασης για τον ΕΟΠΥΥ και σε αυτή την τιμή να περιλαμβάνεται δήθεν η γνώση και ιατρική ευθύνη του γιατρού.
Να εφαρμόσετε τον Νόμο 4025 σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας ελέγχοντας την εφαρμογή του όπως ακριβώς προβλέπεται και να εγκαταλείψετε κάθε άλλο μεγαλόπνοο σχέδιο όπως αυτό που αναρτήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια και το οποίον σας εκθέτει λόγω της προχειρότητας και της ανεπάρκειας του.
Να ορίσετε το ύψος της αμοιβής με κοστολογικά κριτήρια ώστε ο πάροχος να γνωρίζει την αμοιβή του και όχι να την φαντάζεται σαν δυσεπίλυτο σταυρόλεξο η μαθηματικό τύπο.
Να αξιοποιήσετε το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης με τη δημιουργία ηλεκτρονικών φάκελων ασθενών και παρόχων με δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων για την σύλληψη τυχόν παραβατικών συμπεριφορών.
Να εφαρμόσετε τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.
Να καθιερώσετε την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς με PIN που θα ενεργοποιεί τον φάκελο του σε κάθε επίσκεψη του σε γιατρό , εργαστήριο η φαρμακείο κ.ο.κ ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο έκδοσης πλασματικών εξετάσεων ή και πλαστών συνταγών ερήμην του ασθενούς.
Να ασφαλίσετε το σύστημα από πλανοδιακή έκδοση συνταγών χωρίς την φυσική παρουσία του συνταγογράφου Ιατρού.
Τέλος, να δημιουργήσετε δημόσιους μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών και των εργαστηρίων για την προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος.
medispin
Τις πραγματικές διαστάσεις του κόστους διαγνωστικών εξετάσεων επιχειρεί να βάλει ο βιοπαθολόγος και τέως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Λεωνίδας Αναγνώστου.
Με ανοικτή επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις είναι 27,3 ευρώ ανά ασφαλισμένο, όταν μόνο οι διαβητικοί κοστίζουν ετησίως 390 ευρώ ο καθένας!
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
'Κύριε υπουργέ,
Απευθύνομαι σε σας επειδή θέλω να πιστεύω ακόμη ότι σαν υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης έχετε με βάση τον όρκο που δώσατε, 'Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου', έχετε υποχρέωση να υπηρετείτε τον Έλληνα πολίτη και τα δικαιώματά του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους.
Τοποθετηθήκατε σε ένα Υπουργείο με κατ’ εξοχήν κοινωνική αποστολή. Αποστολή που περιλαμβάνει την υποχρέωση να επιβλέπετε και να οργανώνετε την παροχή Υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες πολίτες ασφαλισμένους και μη.
Άραγε ασχολείστε με το αντικείμενο σας; Νομίζω όχι.
Ασχολείστε και αναλώνετε τις υπουργικές ώρες σε περικοπές δαπανών για την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που κανείς δεν μπορεί να εφαρμόσει, επειδή, τα κριτήρια σύνταξης του είναι η περιστολή των δαπανών και η σύνδεσή του με το καθημερινά μειούμενο ΑΕΠ για το οποίο η κυβέρνηση σας, υπακούοντας στην τρόικα κάνει ότι είναι δυνατόν για να το περιορίσει περαιτέρω.
Ισχυρίζεστε ότι όλα τα μέτρα που παίρνετε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη γίνονται για καλύτερη περίθαλψη του πολίτη και για να τον προστατεύσετε από τους κλέφτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Σωστά; Είναι έτσι όμως τα πράγματα;
Ασφαλώς δεν είναι και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το 2013, έχετε προϋπολογίσει σαν κυβέρνηση για τον ΕΟΠΥΥ 300.000.000 ευρώ για 11.000.000 ασφαλισμένους δηλαδή 27,3 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο τον χρόνο. Θεωρείτε ότι το ποσό αυτό είναι επαρκές;
Παράδειγμα
Ας το δούμε στην πράξη με ένα καθημερινό παράδειγμα τον χρόνιο διαβητικό που χρειάζεται αντιδιαβητικά φάρμακα καθημερινά. Στην περίπτωση αυτή έχετε μια δαπάνη μηνιαία κατά μέσον όρο και λίαν επιεικώς περί τα 20 ευρώ για φάρμακα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν την δαπάνη τις βελόνες και τις ταινίες μέτρησης σακχάρου και με την παραδοχή της προϋπόθεσης να μην συνυπάρχει άλλη νόσος κάτι σπάνιο στην περίπτωση του διαβητικού μας.
Έχουμε λοιπόν ετησίως 240 ευρώ για φάρμακα και αναλώσιμα Έχουμε και 120 ευρώ για δώδεκα επισκέψεις για την συνταγογράφηση των σκευασμάτων και φυσικά τον ανά τρίμηνο έλεγχο της γλυκοζυλιομένης αιμοσφαιρίνης που κοστίζει 28 ευρώ και 64 λεπτά.
Στο παράδειγμά μας δεν θα υπολογίσουμε ένα τακτικό ετήσιο έλεγχο τουλάχιστον της νεφρικής λειτουργίας και του βυθού για αγγειακές βλάβες που είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Συνολικά λοιπόν για ένα διαβητικό άτομο η δαπάνη που θα προκληθεί με τους περιορισμούς και τις παραδοχές που περιέγραψα αγγίζει τα 390 ευρώ ετησίως.
Αν υπολογίσουμε ότι ο διαβήτης χτυπάει το 30% του πληθυσμού τότε έχουμε 3.300.000 διαβητικούς ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ που κοστίζουν ο καθένας 390 και όλοι μαζί, απλά μαθηματικά είναι, 1.287.000.000 ευρώ.
Ασθενείς
Δυστυχώς, για το σύστημα όμως υπάρχουν και άλλοι ασθενείς όπως, καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, ψυχικά ασθενείς και ένας τόμο άλλες παθολογικές καταστάσεις που εσείς σαν κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα αποφασίσατε προφανώς να εξοντώσετε.
Να σας θυμίσω εδώ ότι πριν την σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο προϋπολογισμός του ΟΠΑΔ για 1.200.000 ασφαλισμένους ήταν 620.000.000 ευρώ ήτοι 516,6 ευρώ το κεφάλι.
Έχοντας λοιπόν συντάξει ως κυβέρνηση αυθαίρετα αυτόν τον ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα κάνετε δύο πράγματα που είναι αντίθετα σε κάθε πολιτική λογική και κάθε πολιτική ηθική εκθέτοντας και αφήνοντας απροστάτευτους τους παρόχους υγείας που είναι και αυτοί Έλληνες Πολίτες. Έτσι
Για να δικαιολογήσετε την απόκλιση του προϋπολογισμού διαβάλετε τους παρόχους υγείας ως κλέφτες και λωποδύτες αδιακρίτως και εν γνώσει σας ότι οι όποιες ατομικές υπερβάσεις οφείλονται σε πολύ λίγους και πολύ συγκεκριμένους παρόχους που μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μπορείτε και να τους συλλάβετε και να τους τιμωρήσετε. Όμως από την ανικανότητά σας σαν Διοίκηση να οργανώσετε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ελέγχους και να βρείτε τους ένοχους και τις λύσεις μετακυλύετε τους όποιους ελέγχους σε ιδιωτικούς φορείς και το κόστος των ελέγχων στους παρόχους και δεν φτάνει αυτό τιμωρείτε το εργαστήριο που εκτελεί ότι εξετάσεις που γράφει ο κλινικός γιατρός ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι τυχόν άρνηση εκτέλεσης ιατρικής εντολής είναι κα πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ο δημοφιλής επαγγελματίας να θεωρείτε ένοχος ως κλέπτης.
Διατηρείτε σε ισχύ ένα κρατικό τιμολόγιο για τα εργαστηριακά που συντάχθηκε το σωτήριο έτος 1991 (Χίλια εννιακόσια ενενήντα ένα ) με ιδιαίτερα επαχθείς για τους παρόχους αμοιβές, αμοιβές που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά σημερινά κοστολόγια. Σε αυτές τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές έχουμε συμφωνήσει σε μια κλιμακωτή έκπτωση ανάλογη με τον τζίρο, αλλά, δεν έχουμε συμφωνήσει στις μειώσεις των τιμών που επέβαλε ο προκάτοχός σας αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαλμάς χωρίς διαβούλευση και φυσικά δεν έχουμε συμφωνήσει στο claw back που νομοθετήσατε και που ο συνδυασμός όλων αυτών καθιστά αδιευκρίνιστη την αμοιβή μας κάτι που αφήνει κυριολεκτικά τους παρόχους οικονομικά στον αέρα.
Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω την ευρηματικότητα των ποιοτικών κριτηρίων και την ακόμη μεγαλύτερη ευρηματικότητα τις αμοιβές για τους ελέγχους του ΕΚΕΒΥΛ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ να τους καταβάλει ο ελεγχόμενος πάροχος ανεξάρτητα αν είναι πιστοποιημένος ή όχι με 900 ευρώ ανά έλεγχο, έλεγχο που θα περιλάβει και τις περίπου 200 πράξεις της βιοπαθολογίας που περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο αλλά έχουν πάψει από ετών 40 και πλέον να εκτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συμφωνία που έκανε ο ΕΟΠΥΥ για τα 3500 συμβεβλημένα εργαστήρια θα δημιουργήσει έσοδα 3.150.000 ευρώ ανά έτος για το ΕΚΕΒΥΛ. Οι αμοιβές αυτές χωρίς διαγωνισμό και με ανάθεση για λογαριασμό τρίτων που δεν διαβουλεύτηκαν και δεν συμφώνησαν είναι οφθαλμοφανώς επιλήψιμες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.
Κύριε υπουργέ,
Ανήκετε ιδεολογικά, όπως κατ’ επανάληψη έχετε ομολογήσει στο χώρο της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας του Μίλτον Φρίντμαν και της πρακτικής του laissez faire που πρεσβεύει την ελευθερία του επιχειρείν και παρ’ όλα αυτά δημιουργείτε στο εργαστήρια συνθήκες λειτουργίας αμοιβών που και στις πλέον κρατικίστικες χώρες δεν έχουν εφαρμοστεί.
Ασύδοτη
Προσωπικά δεν θα σας έλεγα ποτέ να αφήσετε ασύδοτη την άσκηση της ιατρικής επιστήμης επειδή ακριβώς λόγω της ευαίσθητης κοινωνικής αποστολής της οι λειτουργοί της υγείας πρέπει να λειτουργούν με κανόνες και με ελέγχους. Αλλά και να αμείβονται αναλόγως ελεγχόμενοι. Όμως με τα απανωτά μέτρα που παίρνετε σχεδόν καθημερινά και χωρίς καμιά μελέτη και διαβούλευση οδηγείτε το ιατρικό επάγγελμα στον αφανισμό διότι στην πράξη καταργείτε την αμοιβή του.
Φυσικά, μόνο ως ευφημισμός μπορεί πια το ιατρικό επάγγελμα να χαρακτηρίζεται ως ελευθέριο.
Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αναθεωρηθούν με δική σας πρωτοβουλία κάποια πράγματα.
Το ύψος των αμοιβών κάποιων εξετάσεων που τις έχετε ξευτελίσει.
Την επικαιροποίηση του κρατικού τιμολογίου απαλείφοντας τις εξετάσεις της παλαιοντολογίας της ιατρικής και προσθέτοντας τις σύγχρονες εξετάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο και που σήμερα δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ .(Στο ΚΕΣΥ υπάρχει σχετική και σημαντική προεργασία από την εποχή Λοβέρδου για την οποίαν όλες οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες εργάστηκαν και είναι κρίμα η προετοιμασία αυτή να πάει στα σκουπίδια).
Στο σημείο αυτό προτείνω να μελετηθεί άλλος τρόπος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, εκτός του γραφειοκρατικού ΚΕΣΥ, από ανεξάρτητο οργανισμό ανάλογο με τον ΕΟΦ για το φάρμακο που θα μελετάει την διαγνωστική αξία της πράξης θα την κοστολογεί και θα την κατατάσσει στα Διαγνωστικά Πρωτόκολλα και φυσικά θα χορηγεί την άδεια χρησιμοποίησής της στην χώρα μας.
Προτάσεις
Να προβλέψετε για τον εργαστηριακό γιατρό την ιατρική του αμοιβή, ως ιατρική επίσκεψη, επειδή δε νοείται π.χ στην Γενική εξέταση ούρων η αμοιβή να είναι 1,76 που περιλαμβάνει το κόστος της εξέτασης για τον ΕΟΠΥΥ και σε αυτή την τιμή να περιλαμβάνεται δήθεν η γνώση και ιατρική ευθύνη του γιατρού.
Να εφαρμόσετε τον Νόμο 4025 σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας ελέγχοντας την εφαρμογή του όπως ακριβώς προβλέπεται και να εγκαταλείψετε κάθε άλλο μεγαλόπνοο σχέδιο όπως αυτό που αναρτήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια και το οποίον σας εκθέτει λόγω της προχειρότητας και της ανεπάρκειας του.
Να ορίσετε το ύψος της αμοιβής με κοστολογικά κριτήρια ώστε ο πάροχος να γνωρίζει την αμοιβή του και όχι να την φαντάζεται σαν δυσεπίλυτο σταυρόλεξο η μαθηματικό τύπο.
Να αξιοποιήσετε το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης με τη δημιουργία ηλεκτρονικών φάκελων ασθενών και παρόχων με δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων για την σύλληψη τυχόν παραβατικών συμπεριφορών.
Να εφαρμόσετε τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.
Να καθιερώσετε την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς με PIN που θα ενεργοποιεί τον φάκελο του σε κάθε επίσκεψη του σε γιατρό , εργαστήριο η φαρμακείο κ.ο.κ ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο έκδοσης πλασματικών εξετάσεων ή και πλαστών συνταγών ερήμην του ασθενούς.
Να ασφαλίσετε το σύστημα από πλανοδιακή έκδοση συνταγών χωρίς την φυσική παρουσία του συνταγογράφου Ιατρού.
Τέλος, να δημιουργήσετε δημόσιους μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών και των εργαστηρίων για την προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απωλειών συνέχεια για το χρυσό, με την Fed στο επίκεντρο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ