2012-04-09 11:15:26
Φωτογραφία για ΣτΕ: Έντοκη η επιστροφή φόρου
Από την υποβολή του αιτήματος και όχι από τη δικαστικήαπόφαση. Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας διάταξη τηςφορλογικής νομοθεσίας που προβλέπει περιορισμένη επιστροφή των παράνομων φόρωνκαι περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις έντοκες αξιώσεις των πολιτών για τημακρόχρονη απώλεια των χρημάτων τους. 

 Ειδικότερα, έκρινε αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη ρύθμιση του ν. 2120/93 πουορίζει ότι σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης φόρων, δασμών, προστίμων, ταχρήματα επιστρέφονται στους πολίτες με τόκους που αρχίζουν να μετρούντουλάχιστον επτά μήνες μετά την κοινοποίηση στο Δημόσιο (ΔΟΥ) της οριστικής(δηλαδή της εφετειακής) δικαστικής απόφασης.

Η επιστροφή φόρου βάσει δήλωσης πρέπει να είναι έντοκη από την πρώτη ημέραυποβολής του αιτήματος από τον φορολογούμενο για επιστροφή, αλλά επειδή αυτόδεν προβλέπεται νομοθετικά, οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν τους τόκους μεαγωγή αποζημίωσης μέσω των δικαστηρίων. 


Αυτό έκρινε η αυξημένη, επταμελής, σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Σύμπλης) με την υπ'αριθμ. 1207/2012 απόφασή της και λόγω αντισυνταγματικότητας και πρόσκρουσης μετην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) της σχετικής νομοθεσίας,παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΑνωτάτουΑκυρωτικού Δικαστηρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία (ο βασικός νόμος περί υπερημερίας τουδημοσίου τομέα είναι από το 1877 και συγκεκριμένα ο Ν. ΧΛ'/1877), «το έντοκο της επιστροφής του φόρου αρχίζειμετά την πάροδο εξαμήνου, από την πρώτη του μήνα του επόμενου της κοινοποίησηςστη φορολογική αρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου». 

Το ίδιο ισχύει και για τον επιστρεπτέο φόρο που προκύπτει από τη δήλωση τουφορολογούμενου. 

Στην περίπτωση αυτήν η εξάμηνη προθεσμία για το έντοκο επιστροφής του φόρουαρχίζει από την πρώτη του μήνα του επόμενου της υποβολής της δήλωσης τουφορολογουμένου. Τα ίδια όμως ισχύουν και σε περίπτωση επιστροφής φόρου βάσειδηλώσεως, η οποία ελέγχεται από τη ΔΟΥ ως ανακριβής. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ομόφωνα έκριναν ότι «η έναρξη του εντόκου της επιστροφής του φόρου μετά την πάροδοεξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου της κοινοποίησης στη φορολογικήαρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, κατά το μέρος που στερεί επί τόσοχρόνο την κάρπωση της περιουσίας ενός πολίτη που σε τίποτε δεν φταίει, είναιασύμβατη τόσο με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας τωνπολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, όσο και με τα άρθρα 17 του Συντάγματος και1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας». 

Να σημειωθεί ότι στην έννοια της περιουσίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές, οισυντάξεις, οι φόροι, κ.λπ. 

Όμως, οι δικαστές στη συνέχεια, κατά πλειοψηφία, διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενόνόμου ως προς τον άμεσο τρόπο εντόκου επιστροφής φόρου και για τον λόγο αυτόνκατέληξαν στο ότι «η ανόρθωση της όποιας βλάβης του πολίτη πουζημιώνεται θα πρέπει να γίνεται καταρχήν μέσω αγωγής αποζημιώσεως του άρθρου105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, λόγω της παραλείψεως του νομοθέτηνα συμμορφωθεί σε υποχρέωση που του επιβάλλει το Σύνταγμα».
 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ