2013-09-11 10:31:33
Φωτογραφία για Πάτρα: Κατάθεση-φωτιά Mπονάνου για το σκάνδαλο με τα αμαξίδια
Στοιχεία-φωτιά παρέθεσε ο πρόεδρος των γιατρών ΙΚΑ Πάτρας, Χαρ. Μπονάνος, κατά την κατάθεσή του, την Τρίτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση της χορήγησης υπερβολικού αριθμού αναπηρικών αμαξιδιών από το ΙΚΑ της αχαϊκής πρωτεύουσας, πριν από περίπου 15 χρόνια.

Στην κατάθεσή του, που είχε διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων ωρών, ο κ. Μπονάνος μίλησε για ένα οικονομικό σκάνδαλο που όμοιό του δεν συναντήσαμε σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας και το οποίο είναι αυταπόδεικτο, όπως υποστήριξε, και μόνο από την ανάγνωση των αριθμών που το συγκροτούν.

Είπε, επίσης, ότι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του ΙΚΑ Πάτρας (βάσει των βιβλίων που εκδίδει ανά έτος), το 2000 γράφτηκαν 338 αναπηρικά αμαξίδια, ενώ σε ομοειδείς περιοχές της Ελλάδας (τόσο πληθυσμιακά όσο και από πλευράς αναγκών), όπως η Λάρισα και το Ηράκλειο, γράφτηκαν στη μεν πρώτη 40, στη δε δεύτερη 50.


Ο κ. Μπονάνος κατέθεσε ακόμη ότι στο διάστημα που ήταν ο ίδιος διευθυντής (από το 2005 ως το 2011) τα αναπηρικά αμαξίδια που χορηγήθηκαν δεν ξεπέρασαν συνολικά τα 350, δηλαδή σχεδόν όσα γράφτηκαν σε μία χρονιά το επίμαχο χρονικό διάστημα!

Ειδικού τύπου τα περισσότερα

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα όπως γιατί η πλειονότητα των αμαξιδίων ήταν ειδικού τύπου, γιατί τα μαξιλάρια κατακλίσεων ανά χρονιά ήταν 150 το επίμαχο χρονικό διάστημα, ενώ, για παράδειγμα, το 2008, ήταν μόνο τρία.

Επίσης, ο μάρτυρας έδωσε πληροφορίες και για τον τρόπο χορήγησης, κάνοντας ειδική μνεία στις ψευτοδιευθύνσεις που δηλώνονταν. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στις διευθύνσεις που είχαν δηλωθεί σαν κατοικίες ασφαλισμένων συμπεριλαμβάνονταν το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και το ΠΙΚΠΑ.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Μπονάνος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο περί ενός κυκλώματος που δρούσε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και περί μιας απίστευτης λεηλασίας του ασφαλιστικού κεφαλαίου. Γι' αυτό -και ιδιαίτερα με δεδομένες τις συνθήκες που υπάρχουν στις μέρες μας- είναι απαραίτητος, όπως επισήμανε, ο εντοπισμός των ενόχων και ο κολασμός της πράξης τους. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος παραθέτει στοιχεία και γεγονότα και δεν είναι δική του αρμοδιότητα η προσωποποίηση των όποιων ποινικών ευθυνών.

Εξήρε τη στάση του Γρηγόρη Σολωμού

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι η διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου έγινε από δύο διαφορετικές διοικήσεις του ΙΚΑ (του Μιλτιάδη Νεκτάριου και του δολοφονηθέντος Γιάννη Βαρθολομαίου) και από τέσσερα διαφορετικά συνεργεία ελεγκτών, αποτελούμενα συνολικά από τουλάχιστον 15 άτομα.

Εξάλλου, αρκετές φορές ο κ. Μπονάνος μνημόνευσε τη στάση του αποθανόντος Αχαιού διοικητή του ΙΚΑ, Γρηγόρη Σολωμού, εξαίροντας τόσο τις αυστηρές παρατηρήσεις που είχε κάνει γενικά για τη συμπεριφορά του στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος όσο και τις εγκυκλίους που είχε εκδώσει, σχετικά με τις υποχρεώσεις των θεραπόντων, αλλά και των ελεγκτών γιατρών.

Στη συνέχεια κατέθεσε περίπου επί 15 λεπτά της ώρας ο κ. Δημητρίου, που είχε διατελέσει ελεγκτής γιατρός του ΙΚΑ, αλλά, όπως διαπιστώθηκε στη διαδικασία, δεν είχε ασχοληθεί με τις επίμαχες περιπτώσεις και θα ήταν άνευ αντικειμένου η περαιτέρω εξέτασή του.

Πηγή: dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ