2013-09-11 18:57:10
Φωτογραφία για H Πάτρα της αιώνιας κρίσης: Aπό τότε που ρήμαξε η Πειραϊκή – Πατραϊκή, μέχρι το μνημόνιο...
Η κρίση βρήκε την Πάτρα... σε κρίση.

Από το 1996, όταν η πάλαι ποτέ ακμάζουσα «Πειραϊκή- Πατραϊκή» έκλεισε, αφήνοντας χρέη 240 δισεκατομμυρίων δραχμών και 9000 εργαζόμενους στο δρόμο, η Πάτρα δεν συνήλθε ποτέ.

Η κατάρρευση μικρότερων βιοτεχνιών και καταστημάτων έμοιαζε με ντόμινο που τελικά συμπαρέσυρε ολόκληρη την αγορά της πόλης. Μέχρι που η κρίση του 2010 ήρθε για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Η φτώχεια στην Πάτρα δεν έχει τέλος.

Τα «λουκέτα» στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο που ξεπερνά σε ρυθμό όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, ακόμη και την Αθήνα.

Με διάφορες δράσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρέων προσπάθησε να «ζεστάνει» την αγορά: στην αρχή με δωρεάν καφέ στην πλατεία, μετά με εβδομάδες προσφορών, τώρα έχει φτάσει στο ναδίρ της δραστηριότητάς του και, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Ρώρο, περιμένει τα αποτελέσματα της περιόδου των φετινών εκπτώσεων για να κρίνει την επιδείνωση της κατάστασης. Όπως λέει, «το τέλος του Αυγούστου θα μας φέρει ακόμη περισσότερα λουκέτα».


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο τζίρος υπολογίζεται μειωμένος τουλάχιστον κατά 50%.

Χρέη και ανεργία «θηλειά» στο λαιμό της Αχαϊκής κοινωνίας

Τουλάχιστον 6.000 είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτρα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια κατοικίας που έχουν λάβει.

Σύμφνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΚΑ από τα 1.500.000 δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν άμεσα, τα 325.000 είναι σε καθυστέρηση.

Την ίδια ώρα, οι Πατρινοί δεν εργάζονται ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα η ανεργία στην πόλη έχει ξεπεράσει το 22% . Στους νέους το ποσοστό υπερδιπλασιάζεται: Το 46,7% αναζητά εργασία χωρίς αποτέλεσμα.

Μοναδική ανάσα για την πόλη, οι «ετεροδημότες» φοιτητές, που κάθε χρόνο λιγοστεύουν, αφού από την αρχή της κρίσης όλο και λιγότεροι διαθέτουν χρήματα για ενοίκια και σπουδές μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους.

«Σταυροδρόμι» ναρκωτικών και εμπορίου ανθρώπων

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει την Πάτρα σε απόγνωση. Σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση, καθώς είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποκτά αυτομάτως ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, αντιστρόφως ανάλογο, μάλιστα, με την έκτασή της και τη δυνατότητα αντιμετώπισης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, είναι τρίτη σε ποσοστό κατασχέσεων ποσοτήτων κοκαΐνης, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών. Χωρίς να το θέλει και, φυσικά, χωρίς να το καταλάβει, η Πάτρα έγινε «κόμβος» στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Από τον ίδιο δρόμο, το λιμάνι, περνά και η παράνομη μετανάστευση.

Εκατοντάδες αλλοδαποί παραμένουν νύχτα-μέρα στο αλσύλλιο του λιμανιού, καραδοκώντας τα φορτηγά που περνούν για να επιβιβαστούν στα πλοία προς Ιταλία. Οι περισσότεροι «τρυπώνουν» κρυφά στα ψυγεία, δημιουργώντας πρόβλημα σε ανυποψίαστους οδηγούς που συλλαμβάνονται ως δουλέμποροι.

Άλλοι πάλι πέφτουν θύματα οδηγών που δεν είναι και τόσο... ανυποψίαστοι και δίνοντας ό,τι έχουν και δεν έχουν κάνουν κάθε προσπάθεια για το ταξίδι που θα τους οδηγήσει εκτός Ελλάδος.

Όλη αυτή η διαδικασία πλήττει τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα, καθώς οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αλλοδαπών περιμετρικά του λιμανιού έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου-newpost
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ