2013-09-12 04:52:04
Φωτογραφία για «Φωτιά» η εισαγγελέας για Βίκυ, Αρετή, Γκούντρουν
«Γνώριζαν τα πάντα» η πρώην και η νυν σύζυγος και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την εισαγγελέα στην υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ διεμήνυσε ότι το σπίτι της Διονυσίόυ Αρεοπαγίτου δεν θα επιστρέψει στην Βίκυ Σταμάτη. «Δεν θα επιτρέψει η ελληνική Δικαιοσύνη να επιστραφεί το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην κυρία Βίκυ Σταμάτη» είπε η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της.

Η κ. Αδειλίνη εξέφρασε στο δικαστήριο την απόλυτη πεποίθησή της ότι το ακίνητο της Ακρόπολης είναι απόκτημα από παράνομες αμοιβές του Άκη Τσοχατζόπουλου, γεγονός που γνώριζε η κ. Σταμάτη.

Όπως είπε η εισαγγελέας, «η Βίκυ Σταμάτη συμπεριφέρεται και ενεργεί ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου από το 2002». Επισήμανε επίσης, ότι «ήταν απαραίτητη η λήψη δανείου από την κ. Σταμάτη, ώστε να δικαιολογηθεί φορολογικά η μεταβίβαση του ακινήτου στο όνομά της».

Μάλιστα, η κ. Αδειλίνη σημείωσε: «Σε ανύποπτο χρόνο, η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο συνέκρινε το ακίνητο με το προεδρικό Μέγαρο. Ως εκ θαύματος, η φούσκα των ακινήτων έσκασε μόνο ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο, που πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική του αξία ενώ η εμπορική του αξία ήταν σχεδόν τριπλάσια».


Κατά την εισαγγελική λειτουργό, τόσο η πρώην σύζυγος όσο και η νυν σύζυγος του πρώην υπουργού γνώριζαν τα πάντα. «Εσείς το λέτε αυτό» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Η κ. Αδειλίνη, αναφερόμενη στη φράση «είμαι μαχήτρια του φωτός» που είπε απολογουμένη η κ. Σταμάτη, τόνισε: «Είχα πει πως δεν θα το σχολιάσω. Είναι δικαίωμα του καθενός ο αυτοπροσδιορισμός του, αλλά είναι καλό να έχει κανείς και το γνώθι σ' αυτόν». Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο πολυτελής βίος του ζεύγους Τσοχατζόπουλου δεν μπορεί να πείσει για τον ισχυρισμό της κ. Σταμάτη για την προέλευση των χρημάτων του συζύγου της.

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας τόνισε ότι οι εταιρίες ΤΟΡΚΑΣΟ και ΝΟΜΠΙΛΙΣ ανήκουν στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, ενώ ουσιαστικό ιδρυτή της δεύτερης χαρακτήρισε τον Γιάννη Σμπώκο.

Στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η εισαγγελέας επιφύλαξε βασικό ρόλο σε πράξεις νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων του πατέρα της, μέσω αγοραπωλησιών τριών ακινήτων. Της απέδωσε μάλιστα, πλήρη γνώση της προέλευσης των επίμαχων ποσών για το «ξέπλυμα» των οποίων «συναίνεσε και συνέπραξε».

Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός «δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά», γεγονός που, κατά την ίδια, είναι πλήρως αποδεδειγμένο και όχι απλώς, επαρκώς προσδιορισμένο.

«Οι μίζες μετουσιώθηκαν σε ακίνητα των μελών της οικογένειας του Άκη Τσοχατζόπουλου» τόνισε για να καταδείξει ότι οι παράνομες πληρωμές κατέληγαν στον πρώην υπουργό. Προσδιόρισε δε, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο πρώην υπουργός, με διάφορες μεθοδεύσεις, «ξέπλενε» το παράνομο χρήμα από τον Μάιο του 1998, έως τον Απρίλιο του 2010.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

«Καταπέλτης» για τον Άκη

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήρθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους κολοσσιαίων εταιριών από τους οποίους ζήτησε και πήρε χρήματα για να αναθέσει σε αυτές τις συμβάσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη η οποία πρόσθεσε ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε και αδιαφόρησε όπως αποδείχθηκε ότι το κόστος θα μετακυλιόταν στον λαό που τον οδήγησε στα ύπατα αξιώματα και ήταν ήδη καταχρεωμένος.

Με την έναρξη της τοποθέτησης της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της διαφθοράς ως παγκόσμιο πρόβλημα και είπε πως είναι «ντροπή για τη χώρα» να κατατάσσεται ψηλά στην λίστα των χωρών με πολλά κρούσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη τροποποίησης του νομικού καθεστώτος που ευνοεί την παραγραφή ποινικών ευθυνών υπουργών.

ΓΙΑ TOR M1

Από το άνοιγμα των λογαριασμών του Νίκου Ζήγρα αποδεικνύεται ότι ο Αλ Σαγιάντ Φουντ και ο Βλάσης Καμπούρογλου, που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες, ανέλαβαν με την μεσολάβηση του Ντίνου Μιχαηλίδη την επιχείρηση δωροδοκίας του Ακη Τσοχατζόπουλου, πρόσθεσε η κ. Αδειλίνη. Και σημείωσε ότι η συνδρομή των Αλ Σαγιαντ Φουντ και Καμπούρογλου στην διανομή των παράνομων πληρωμών ήταν σημαντική. Ο χώρος που επελέγη ήταν αυτός των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

Πώς μεθοδεύτηκε η δωροδοκία

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στους λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα κατέληγαν από το 1997 όλα τα χρήματα του Ακη Τσοχατζόπουλου. Είναι προφανές ότι ο Ζήγρας δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει όλους τους παράνομους λογαριασμούς του πρώην υπουργού.

Είναι προφανές ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος από τότε που σχεδίασε τη δωροδοκία του είχε συλλάβει και τον τρόπο ξεπλύματος, στην αγορά Real estate αφού ήταν και πολιτικός μηχανικός, είπε σε άλλο σημείο της αγόρευσης της η κ. Αδειλίνη η οποία επίσης τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο, έπαιξε το γραφείο Μελά-Αντωνιάδη.

Από τις καταθέσεις του Ματαντού, την αγωγή της Dolmarton κ.ά, προκύπτει ότι στελέχη της Ferrostaal που είχε προϊστορία στις δωροδοκίες, όταν περιήλθε σε γνώση της το 1996-1997 ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για υποβρύχια, αποφάσισε όπως είχε κάνει και στην Σαουδική Αραβία πρωτύτερα, να χρησιμοποιήσει ομάδα προσώπων που θα ερχόταν σε επαφή στην Ελλάδα με παράγοντες λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Μπέλτσιος στενός συνεργάτης και φίλος του Ακη Τσοχατζόπουλου τον οποίο ο πρώην υπουργός συνέστησε στην Γερμανική Κοινοπραξία. Ο Μπέλτσιος εισέπραττε μίζες για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου

Από τα 37,3 εκατ. ευρώ της Ferrostaal προς Dolmarton το 1/3 δηλαδή τα 12,4 εκ πήγαν σε αξιωματούχους στην Ελλάδα και άγνωστο ποσό εξ αυτών είχε αποδέκτη τον πρώην υπουργό. Προκύπτει ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος από 5-9-1996 έως 23-10-2001 προκειμένου να προωθήσει τις συμβάσεις των υποβρυχίων και των ΤOR M1 δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά από τις παραπάνω εταιρίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έβγαλε τιμή για Κάτσε
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έβγαλε τιμή για Κάτσε
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ