2013-09-12 20:26:03
Φωτογραφία για Τοξικές βόμβες & Απώλειες φόρων εκατομμυρίων στη Χαλκιδική!
Μείζον σκάνδαλο με πολλαπλές διαστάσεις που συνδέεται με «τοξικά και επικίνδυνα» συμπυκνώματα της HELLAS GOLD, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με αναφορά– καταγγελία που... κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις δικαστικές αρχές, επισημαίνονται ότι οι κάτοικοι του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση για τις τοξικές «βόμβες» που έχουν δίπλα τους.

Συγκεκριμένα στην αναφορά – καταγγελία αποκαλύπτεται ότι η διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων όπως μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος γίνεται από την Hellas Gold στους χώρους παραγωγής τους, στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, σα να ήταν απολύτως αδρανή!

Στην αναφορά τίθεται και θέμα οικονομικού σκανδάλου, όπως το χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο, αφού τα συμπυκνώματα εξάγονται στην Κίνα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέως, αποκρύπτοντας από τις ελληνικές αρχές ότι περιέχουν ποσότητες χρυσού και αργύρου και στην πραγματικότητα αποστέλλονται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού για την απόληψη πολύτιμων μετάλλων.


Όπως καταγγέλλει στην αναφορά του προς τις δικαστικές αρχές το Παρατηρητήριο «Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, η εταιρεία Hellas Gold απέκρυψε πλήρως την τοξικότητα και επικινδυνότητα των παραγόμενων συμπυκνωμάτων από τις αρμόδιες αρχές και φυσικά και από το ενδιαφερόμενο κοινό». Έτσι, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO II για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες (ΒΑΜΕ), αν και οι ποσότητες των συμπυκνωμάτων που αποθηκεύονται στις ανοιχτές «πλατείες» είναι πολλαπλάσιες αυτών που αποθηκεύονται στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Το αποτέλεσμα είναι, οι εργαζόμενοι στη διαχείριση αυτών των υλικών να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ούτε ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φόρτωση στα φορτηγά αυτοκίνητα γίνεται με φορτωτή. Τα λάστιχα των φορτηγών κυλούν στους δρόμους των χωριών μετά τη φόρτωσή τους, αλλά για να μπουν στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και για να βγουν από εκεί πρέπει να περάσουν από ειδικό “μηχανισμό καθαρίσματος”!

Το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει ότι ειδικά το συμπύκνωμα πυριτών της Ολυμπιάδας είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό που εκτός από εξαιρετικά τοξικό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον (περιεκτικότητα σε αρσενικό 8% ή και περισσότερο) είναι και παράγοντας πυρκαγιάς. Ακόμα όπως αποκαλύπτεται στην καταγγελία – αναφορά:

-Στο Στρατώνι το εργοστάσιο εμπλουτισμού βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό και πάνω στη θάλασσα

-Στην Ολυμπιάδα οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα σε ρέμα συνεχούς ροής, σε πολύ μικρή απόσταση από την επαρχιακή οδό, τον οικισμό της Ολυμπιάδας και το θαλάσσιο μέτωπο

-Η μεταφορά των τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων γίνεται με φορτηγά αυτοκίνητα που δεν φέρουν καμία από τις υποχρεωτικές από τη νομοθεσία πινακίδες και σημάνσεις.

Στρατώνι: το στέγαστρο στο πρώτο πλάνο είναι η “πλατεία” αποθήκευσης των τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων

Η “πλατεία” προσωρινής αποθήκευσης του συμπυκνώματος πυριτών στην Ολυμπιάδα

Απώλεια φόρων

Στην αναφορά προς τις δικαστικές αρχές, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και το Σ.Δ.Ο.Ε καταγγέλλεται ακόμα ότι το ελληνικό δημόσιο έχει απώλεια φόρων άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ από την εξαγωγή των συμπυκνωμάτων πυριτών Ολυμπιάδας που αποθηκεύεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέως. Σύμφωνα με την καταγγελία αποκρύπτεται το γεγονός ότι το υλικό αυτό περιέχει χρυσό και άργυρο σε σημαντικές περιεκτικότητες και ενώ φαίνεται να εξάγεται ως φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή θειϊκού οξέος, στην πραγματικότητα αποστέλλεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού (Κίνα) για την απόληψη των πολύτιμων μετάλλων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου «Από τους 339.810 συνολικά τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν μέσω της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου εκτιμάται ότι η εταιρεία HELLAS GOLD θα εισπράξει 157 εκατ. δολάρια ή 121,4 εκατ. ευρώ. Η απώλεια φόρων για το Ελληνικό Δημόσιο από τον περιεχόμενο στο συμπύκνωμα χρυσό και άργυρο (20,65 γρ/τόνο χρυσού και 130,83 γρ/τόνο αργύρου) που δεν δηλώνονται, θα είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ»!

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις δικαστικές αρχές:

-Την άμεση διακοπή λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Εμπλουτισμού Στρατωνίου και Ολυμπιάδας της Hellas Gold.

-Την παύση λειτουργίας και εκκένωση των “πλατειών” αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.

-Τη μεταφορά/απομάκρυνση κατά την ΚΥΑ 52167/4683/2012 των συμπυκνωμάτων που βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.

-Την επιβολή στους υπευθύνους των κυρώσεων του Νόμου και των σχετικών αποζημιώσεων και προστίμων

metalleiastop.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «Patras Cup»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «Patras Cup»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ