2013-09-13 20:56:05
Φωτογραφία για 220 δισ. δανείων «πάνω» σε 163 δις. καταθέσεων
Περί τα 163 δις. ευρώ καταθέσεων υποστηρίζουν δάνεια της τάξεις των 220 δις. ευρώ. Αν στο καταθετικό πορτοφόλι προσθέσει κανείς και την αποταμίευση, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει μορφή ακινήτων, η σχέση αυτή βελτιώνεται κατακόρυφα, καθώς, έχουν δοθεί ως εγγυήσεις των δανείων τιμολογηθούν στο επίπεδο των υποτιμημένων τρεχουσών εμπορικών αξιών, η σχέση της συνολικής αποταμίευσης με τα δάνεια είναι πολύ πάνω από την μονάδα.

Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες μέσω της ΤτΕ και με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο… Κάπου εκεί αρχίζουν τα βαριά ερωτηματικά, αφού ο εγγυητής, το ελληνικό Δημόσιο, βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης για το επόμενο «κούρεμα» του δικού του χρέους.

Η αναλογία καταθέσεων δανείων στην Ελλάδα της κρίσης και του υπέρ-χρέους εξακολουθεί να είναι από τις «καλές» της Ευρωζώνης.Τα «κακά» νέα αφορούν το ποσοστό των δανείων που έχουν αρχίσει να καταγράφονται ως «κόκκινα». Δηλαδή μη εξυπηρετούμενα.


Η αύξησή τους είναι ραγδαία το τελευταίο 12μηνα και βάζει ερωτηματικά για την ασφάλεια των αποταμιεύσεων από τις οποίες; Τα δάνεια αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί. Ο νόμος που ισχύει, βέβαια, είναι σαφής.

Αυτόν τον φαύλο κύκλο επιχείρησε να λύσει η ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών και η επερχόμενη νέα φάση ελέγχου… αντοχής του τραπεζικού συστήματος με τα stress test των συστημικών τραπεζών.

Η BlackRock μέσα στο επόμενο δίμηνο, με ένα εκτεταμένο δειγματοληπτικό έλεγχο, πρόκειται να εντοπίσει το ποσοστό των δανείων που είτε τείνουν προς την κατάσταση αυτή για τα οποία οι τράπεζες πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια και να κάνουν προβλέψεις στους ισολογισμούς τους, έτσι ώστε η… διαθεσιμότητα των 163 δις. καταθέσεων να είναι πραγματική και ανά πάσα στιγμή ασφαλής για τους καταθέτες.

Και κάπου εκεί ανοίγει το πολιτικό πανηγύρι με την υπόθεση… των πλειστηριασμών.

Οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί ανεβάζουν το ύψος των προβληματικών δανείων κοντά στα 68-70 δις. ευρώ.

Οι τράπεζες, που διαθέτουν αναλυτικά στοιχεία για την πραγματική κατάσταση, λένε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μικρότερος, αλλά και μεγαλύτερος! Εξαρτάται από το πώς θα τον χειριστούν οι τράπεζες(δηλαδή ο νέος μεγαλομέτοχος τους, το ΤΤΧΣ, που είναι «κράτος») και η κυβέρνηση. Μέρος αυτών των δανείων υποστηρίζεται ότι μπορεί να αποπληρωθεί κανονικά με μια αποτελεσματική πίεση με τους «μπαταχτσήδες», ένα άλλο μεγάλο μέρος μπορεί να ρυθμιστεί με μια μακροπρόθεσμης διάρκειας ανακύκλωσή του και ένα άλλο κομμάτι θα πρέπει να διαγραφεί από τα «τραπεζικά» τεφτέρια.

Αυτό το τελευταίο καλύπτεται επίσης σε μεγάλο μέρος του (κυρίως στεγαστικά δάνεια) από εγγυήσεις ακινήτων και εδώ αρχίζει το «πανηγύρι» των πλειστηριασμών.

Η εικόνα του πως κατανέμονται όμως αυτά τα μεγέθη είναι πολύ ενδεικτική για το πώς χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, αλλά και για την πραγματική «επίδραση» που μπορεί να αποκτήσει η κατακόρυφη αύξηση των «κόκκινων» δανείων στην τραπεζική ασφάλεια των καταθέσεων, ιδιαίτερα μετά το κυπριακό… πείραμα της ευρωζώνης:

Από το σύνολο των δανειών (220 δις. ευρώ), τα 104 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά, είναι δάνεια νοικοκυριών, που κατά βάση είναι στεγαστικά δάνεια. Συνολικά τα στεγαστικά δάνεια- δηλαδή τα δάνεια με εγγύηση ακίνητα- τον Απρίλιο δεν ξεπερνούσαν τα 73 δις. ευρώ.

Αντίθετα, τα επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν τα 108 δις. ευρώ και στην πλειονότητά τους είτε δεν έχουν εγγυήσεις αυτές ως τρέχουσες αξίες δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 25% της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με αξιολογήσεις τραπεζικών στελεχών που ασχολούνται εδώ και μήνες με το αντικείμενο αυτό.

Ενδιαφέρουσα ως προς τη βιωσιμότητα των δανείων είναι η κατανομή ανά τομέα επιχειρήσεων. Περί τα 22 δις. ευρώ έχει πάρει η βιομηχανία, κάπου 22 δις. είναι τα υπόλοιπα δάνεια στο εμπόρια και 13 δις. ευρώ έχουν πάει στη ναυτιλία, με το υπόλοιπο των δανείων στις κατασκευές να περιορίζεται στα 10 δις. ευρώ.

Για την καταναλωτική πίστη κυρίως των νοικοκυριών η εικόνα δημιουργεί επίσης τα δικά της ερωτηματικά βιωσιμότητας. Από τα 29 δις. ευρώ οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια, τα 6 δις. είναι φορτωμένα σε κάρτες και τα 23 δις. σε προσωπικά δάνεια, των οποίων οι εγγυήσεις κάνουν πολλούς τραπεζίτες να χάνουν τον ύπνο τους.

Από τη χαρτογράφηση των δανείων είναι προφανές ότι μόνο το ένα τρίτο που προέρχεται από τα στεγαστικά έχει την εγγύηση των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί σε αυτά. Και κατά συνέπεια, αποτελεί την πλέον ασφαλή προσθήκη –σε είδος- στο σύνολο των καταθέσεων που υποστηρίζουν την δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Και η απλή αριθμητική λέει ότι καταθέσεις (163 δις. ευρώ) συν ακίνητα/εγγυήσεις (73 δις. ευρώ) καλύπτουν σχεδόν ισόποσα το σύνολο των δανείων που τρέχουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Εξού και η ¨φαγούρα» απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, που θα μετατρέψουν μέρος αυτής της σε είδος αποταμίευσης σε πραγματική ρευστότητα για της τράπεζες banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ