2013-09-15 02:40:04
Φωτογραφία για Είναι εφικτός ο χημικός αφοπλισμός της Συρίας;
Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία συζητούν τις τελευταίες ημέρες την πρόταση της Μόσχας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος.

Καθημερινά, ωστόσο, εμφανίζονται όλο και περισσότερα «αγκάθια» στην επιτυχία αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Αναλυτές αναφέρουν ότι ο αφοπλισμός της Συρίας είναι σαν ένα... ιπτάμενο αυτοκίνητο, αρκετά καλή ιδέα η οποία για να γίνει πράξη θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια.

Κέρι και Λαβρόφ συνεχίζουν τις επαφές τους

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνουν ότι γνωρίζουν πού βρίσκονται, ωστόσο, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα χημικά όπλα, θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία με το συριακό καθεστώς. Η συριακή πλευρά είχε αρκετό χρόνο, ώστε να μεταφέρει σε άλλα σημεία τον οπλισμό της, να τον καταστρέψει ή ακόμη και να τα παραδώσει σε περιοχές, όπου θα του φανούν χρήσιμα στη συνέχεια.


Με βάση την πρόταση της Ρωσίας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι «καταδικασμένος» να πιστέψει τα στοιχεία που θα δοθούν από τη Συρία για τον χημικό οπλισμό. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ειδικοί δεν εντοπίσουν την ποσότητα των χημικών που τους έχει υποδείξει η συριακή πλευρά σε κάποια περιοχή, θα ξεκινήσει ένας γύρος νέων διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν πολλούς μήνες.

Ένα ακόμη «αγκάθι» στον αφοπλισμό της Συρίας είναι η διαδικασία μεταφοράς των χημικών της όπλων, η οποία μπορεί να γίνει πράξη μόνο οδικώς. Το βάρος που έχουν, αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν επί τόπου από αέρος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι δρόμοι που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς. Με τον εμφύλιο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τους αντάρτες να έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση της Μόσχας, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να διασφαλιστεί.

Ακόμη, ωστόσο, και εάν τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα του καθεστώτος, αυτό δεν σημαίνει ότι η Συρία έχει αφοπλιστεί. Κι αυτό, διότι έρευνες αναφέρουν πως το χημικό πρόγραμμα του Άσαντ έχει άμεση σχέση με τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα εργοστάσια λιπασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Οπότε, είναι δεδομένο ότι και αυτά θα πρέπει να επιθεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση του ρωσικού σχεδίου μπορεί να κρατήσει και τέσσερα χρόνια και είναι σχεδόν απίθανο ο ΟΗΕ να στείλει δυνάμεις στην περιοχή για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των στρατευμάτων του. Έτσι, η χρονοβόρα αυτή διαδικασία είναι αδύνατον να υλοποιηθεί χωρίς την κατάπαυση του πυρός.

Τι περιέχει το συριακό οπλοστάσιο;

Διεθνείς παρατηρητές θεωρούν ότι η Συρία έχει στην κατοχή της αέριο μουστάρδας, το οποίο είχε προκαλέσει τρομακτικές απώλειες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τα αέρια σαρίν και VX, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς, παράλυση αλλά και αναπνευστική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το συριακό καθεστώς διαθέτει περίπου χίλιους τόνους χημικού οπλισμού, με το σαρίν και το VX να κατέχουν την «μερίδα του λέοντος».

Πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος το 2011, η Συρία είχε εγκαταστάσεις έρευνας και παραγωγής σε πέντε σημεία, τη Δαμασκό, το Χαλέπι, την Χομς, την Λατάκεια και την Χάμα. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις παράγονταν εκατοντάδες τόνοι χημικών όπλων κάθε χρόνο, σύμφωνα με αμερικανικό κέντρο μελετών. Τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλά είδη πυρομαχικών, όπως από βόμβες που εκτοξεύονται από αέρος, πυραύλους και ρουκέτες.

Υπενθυμίζεται πως όλο αυτό το διάστημα η Συρία δεν είχε υπαχθεί στη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων, ωστόσο έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925, το οποίο απαγόρευε την χρήση χημικού οπλισμού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ