2012-04-09 15:57:19
Φωτογραφία για Τελικά πρόκειται για «κουτόφραγκους»…
του Ν.Γ. Δρόσου

Τα «φυντάνια» της Κομισιόν που πρότειναν την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά και ότι δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., επιβεβαιώνουν με τις εκτιμήσεις τους αυτές πως εκεί στις Βρυξέλλες ζουν σε γυάλα Πρώτον, με την Ελλάδα σε ύφεση επί μία τετραετία και με αρνητική πιστωτική επέκταση, είναι αξιοθαύμαστο που υπάρχουν ακόμη μεταβιβάσεις ακινήτων και φορολογικά έσοδα από αυτές.

Η αγορά ακινήτων είναι νεκρή, τα απούλητα ακίνητα, νεόδμητα ή μη, αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες και εάν δεν υπήρχε το πάγωμα των πλειστηριασμών θα ήταν ακόμη περισσότερα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, σε πολλές περιοχές οι εμπορικές τιμές ακινήτων είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές.

Δεύτερον, έχουν συνειδητοποιήσει οι άνθρωποι αυτοί τον λυσσαλέο πόλεμο υπερφορολόγησης που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες ενάντια στους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς τους να πατάξουν τη φοροδιαφυγή; 


Μόνο φέτος οι ιδιοκτήτες, των κάθε λογής ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πέντε διαφορετικούς φόρους επί των ακινήτων αυτών και θα κληθούν να καταβάλουν στον κρατικό κορβανά συνολικά 3,5 δισ. ευρώ:

Το «ξεχασμένο» ενιαίο τέλος ακινήτων του 2009, που αφορά 1,28 εκατ. ιδιοκτήτες και είναι έτοιμο να ταχυδρομηθεί από τα άλλα «φυντάνια» του υπουργείου Οικονομικών, αλλά περιμένουν να περάσει η μπόρα των εκλογών, ώστε να μην αποτρελαθεί ο κόσμος και τους μαυρίσει τελείως.

Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009, που αφορά όσους είχαν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ την 1η/1/2009.

Τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010, ο οποίος επίσης αφορά όσους είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

Τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2011, ο οποίος αφορά πολύ περισσότερους, περί τους 600.000, καθώς το «πλαφόν» κατεβαίνει στα 200.000 ευρώ, και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και φέτος θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις.

Μετά από όλα αυτά, θέλουν να επιβάλουν και φόρο ιδιοκατοίκησης;

Υπήρχε έως το 1999 ο φόρος αυτός και καταργήθηκε, αλλά στη θέση του μπήκαν λίγα χρόνια μετά κάθε είδους φόροι και χαράτσια. Ας τα πάρουν πίσω αυτά και ας εξορθολογήσουν το καθεστώς φορολόγησης ακινήτων, και ίσως τότε να το συζητήσουμε…

Η «σοφία» όμως αυτών των ανθρώπων γίνεται φανερή από μία και μόνον επισήμανσή τους, στο τελευταίο τριμηνιαίο «ραπόρτο», που δημοσίευσαν για τη χώρα μας.

Κρίνει η Ε.Ε., λοιπόν, ότι η αύξηση των φόρων στην Ελλάδα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, την περίοδο 2009-2011, είναι μέτρια σε σχέση με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνει στη χώρα μας.

Το 2011 τα φορολογικά έσοδα αποτελούσαν το 32,5% του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ευρωζώνης φτάνει στο 39,5%, υποστηρίζουν.

Τους έχει μιλήσει κανείς για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα; Τους έχει μιλήσει κανείς για τη μείωση των φορολογικών εσόδων που σημειώνεται κάθε φορά που αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, ιδίως στον ΦΠΑ;

Έχουμε έδαφος, λένε, περαιτέρω αύξησης των φόρων κατανάλωσης.

Ίσως. Κατανάλωση όμως δεν θα έχουμε. Όπως δεν θα έχουμε ούτε και ακίνητα στο τέλος, διότι, αν δεν μας τα πάρει το υπουργείο Οικονομικών, θα τα πάρουν σίγουρα οι τράπεζες, στις οποίες ακόμη τα χρωστάμε… 

πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ