2013-09-18 11:46:52
Φωτογραφία για Το προφίλ της Σαχτέρ
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέλυσε την πρώτη αντίπαλο στους ομίλους του Europa League. Στο επίσημο site της ομάδας υπάρχει αναλυτικό κείμενο για το σύστημα των Καζάχων, τον προπονητή της και στο μεγάλο της αστέρι.

Η ανακοίνωση:

«Το ευρωπαϊκό ταξίδι της Σαχτέρ Καραγκαντί ξεκίνησε νωρίς. Πολύ νωρίς. Τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν είχε τελειώσει ακόμα το βασικό του στάδιο προετοιμασίας, η ομάδα από το Καζακστάν έμπαινε στο γήπεδο για να διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο του Champions League.

Η ποδοσφαιρική κοινωνία, βέβαια, έμαθε την Καραγκαντί μια βραδιά του Αυγούστου. Στο παιχνίδι με τη Σέλτικ. Πρώτον, επειδή οι άνθρωποί της θυσίασαν ένα μαύρο πρόβατο στο γήπεδο, τιμώντας το έθιμο που θεωρούν ότι φέρνει καλή τύχη και δεύτερον διότι κέρδισαν τους πρωταθλητές Σκωτίας με 2-0.

Η καθαρή αυτή νίκη, όμως, δεν αρκούσε για να κουνιέται μόνιμα το σεντόνι στο Καζακστάν. Ο επαναληπτικός της Γλασκώβης δεν πήγε όπως η Καραγκαντί περίμενε, οι Σκωτσέζοι έκαναν την πλήρη "ανατροπή" και το τελικό 3-0 έστειλε τους Καζάκους στο Europa League και στον δρόμο του ΠΑΟΚ. Λίγο πριν την πρεμιέρα των ομίλων, λοιπόν, ας αναλύσουμε ορισμένα πράγματα για τη Σαχτέρ.


Ο σταρ

Σεργκέι Χιζνιτσένκο

Ο άνθρωπος που έχει τον άχαρο ρόλο να τα βάζει μόνος του με τους αντίπαλους αμυντικούς, αλλά κι εκείνος που έχει την ευχαρίστηση να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.

Στα 22 του χρόνια, ο υψηλόσωμος φορ αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Σαχτέρ και είναι ο βασικός λόγος που οι πρωταθλητές Καζακστάν συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, έστω κι αν δεν πέρασαν στο Champions League. Στα έξι ματς της Σαχτέρ ως τώρα, έχει σημειώσει τέσσερα γκολ. Ένα με τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, δύο με τη Σκεντέρμπεου και ένα με τη Σέλτικ.

Αν ο ΠΑΟΚ εξουδετερώσει τον διεθνή Καζάκο επιθετικό, θα έχει καταφέρει ένα ισχυρό "πλήγμα" στη λειτουργία της αντίπαλης ομάδας.

Το στυλ παιχνιδιού

Η Σαχτέρ σε όλα της τα ευρωπαϊκά ματς επιλέγει να γεμίζει το κέντρο της άμυνας, χρησιμοποιώντας τρία στόπερ σε σχηματισμό 5-4-1. Ρόλο… φρουρών της εστίας του Μόκιν έχουν οι Βασίλιεβιτς (4), Ντζίντιτς (20) και Μάλιι (25), με τον Σίμτσεβιτς (87) στο δεξί άκρο και τον Ποριβάεφ (17) στο αριστερό.

Στη μεσαία γραμμή, ο Βίτσιους (3) είναι ο κόφτης και δίπλα του βρίσκεται ο Κάνας (88), ο οποίος έχει ελαφρώς πιο δημιουργικό ρόλο. Αριστερό χαφ παίζει ο Γκαζαριάν (28), δεξιά βρίσκεται ο Φινοτσένκο (14) και στην κορυφή της επίθεσης ο Χιζνιτσένκο (91).

Σαχτέρ – Σέλτικ

Σέλτικ – Σαχτέρ

Στην πραγματικότητα, όμως, οι Καζάκοι παίζουν ακόμα πιο κλειστά και αρκετά δυνατά, αφού δεν φοβούνται να κάνουν φάουλ. Στα περισσότερα ματς τελειώνουν το 90λεπτο με περισσότερα φάουλ από τον αντίπαλό τους. Επίσης, ο Γκαζαριάν κι ο Φινοτσένκο συγκλίνουν αρκετά προς το κέντρο για να βοηθούν και ανασταλτικά, αλλά και για να δίνουν χώρο στα δύο μπακ να προωθηθούν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις (στην αντεπίθεση) για γκολ με παίκτη παραπάνω. Επίσης, ο Φινοτσένκο συχνά βγαίνει στην πλάτη του Χιζνιτσένκο ως κρυφός φορ και γίνεται επικίνδυνος.

Παρά την αμυντική της προσέγγιση, η Σαχτέρ είναι μια ομάδα που δημιουργεί φάσεις και σκοράρει συχνά. Στα έξι παιχνίδια της ως τώρα, έχει σημειώσει δέκα γκολ. Στο μόνο ματς που δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα ήταν στον επαναληπτικό της Γλασκώβης με τη Σέλτικ.

Η ακτινογραφία της ομάδας

Οι Καζάκοι θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μια ομάδα μπάσκετ. Κοντή για το άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα, αλλά επιβλητική στην όψη, επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από την πεντάδα της αμυντικής γραμμής ο μόνος που βλέπει τον κόσμο κάτω από τα 1,80 είναι ο αριστερός μπακ, ο Ποριβάεφ που είναι 1,78μ. Από εκεί και πέρα, έχουμε και λέμε: Στα στόπερ ο Βασίλιεβιτς είναι 1,99μ., ο Ντζίντιτς 1,97μ. κι ο Μάλιι 1,91 μ., ενώ ο δεξιός μπακ, ο Σίμτσεβιτς είναι 1,88 μ.

Ψηλοί είναι και οι δύο κεντρικοί χαφ, ο Κάνας (1,90 μ.) και ο Βίτσιους (1,89 μ.), αλλά και ο Χιζνιτσένκο (1,87 μ.). Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, η Σαχτέρ είναι μια ομάδα "κίνδυνος – θάνατος" στα στημένα.

Με μία πρόσθετη ιδιαιτερότητα: Τα πλάγια άουτ του Γκεντμίνας Βίτσιους, που είναι πιο επικίνδυνα κι από κόρνερ. Ο Λιθουανός μέσος μπορεί να στείλει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή ακόμα κι αν η επαναφορά από την πλάγια γραμμή είναι λίγο κάτω από τη σέντρα. Ετσι μπήκε το πρώτο γκολ της Σαχτέρ κόντρα στη Σέλτικ κι έτσι οι Καζάκοι δημιουργούν συχνά ευκαιρίες σε ομάδες, οι οποίες δεν έχουν "διαβάσει" το παιχνίδι τους.

Ο προπονητής

Βίκτορ Κουμίκοφ

Ο Ρώσος παλιός τερματοφύλακας της Ροτόρ Βόλκογκραντ είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την Καραγκαντί στην κατάκτηση των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων του Καζακστάν. Σε ηλικία 50 ετών, οι επιτυχίες με την Καραγκαντί είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην καριέρα του σε διάφορες ομάδες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Ο Κουμίκοφ δύσκολα προχωρά σε αλλαγές στην ενδεκάδα και δεν αλλάζει το σύστημα της ομάδας του. Ο Ρώσος και γενικότερα η Καραγκαντί, από τη στιγμή που έχασαν το τίτλο στο Καζακστάν, έχουν ρίξει το βάρος τους στην Ευρώπη, για αυτό και στο ντέρμπι του περασμένου Σαββάτου με την πρωτοπόρο Ακτόμπε κράτησε τους περισσότερους βασικούς στον πάγκο για να τους έχει έτοιμους για τον ΠΑΟΚ».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης
notosspor
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ