2013-09-19 20:06:03
Φωτογραφία για Ανακοίνωση για την Ημερίδα «Εκεί που κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή...»
Η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού-εκδημοκρατισμού του μοντέλου εκπαίδευσης των Αστυνομικών, αναδείχθηκε απερίφραστα κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Ομοσπονδίας μας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 17-9-2013, με θέμα «Εκεί που κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή...», με αφορμή τη συνεδρίαση την επομένη ημέρα, του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της αργίας με απόλυση η Πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ κα Σταυρούλα ΤΖΑΤΖΑΝΑ, εξαιτίας της διαμαρτυρίας μας για τον εγκλεισμό παράνομων αλλοδαπών στις Αστυνομικές Σχολές, πέρυσι τον Αύγουστο.

Εισηγήσεις για την εξέλιξη, τις δυσλειτουργίες και την προοπτική της αστυνομικής εκπαίδευσης έγιναν από τον π. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Καθηγητή Α.Π.Θ. κ. Σπύρου ΒΟΥΓΙΑ (Αστυνομική εκπαίδευση, αποδοχή από την Κοινωνία), από τον Επίκουρο καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Καθηγητή Τ.Δ.Α
. Κομοτηνής κ. Βασίλειο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ (Η άνοδος, η εξέλιξη και η καταστροφή της εκπαίδευσης στις Αστυνομικές Σχολές), από τον Καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Καθηγητή των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας κ. Αλέξανδρο ΚΩΣΤΑΡΑ (Ποιός είναι τελικά ο στόχος της αστυνομικής εκπαίδευσης; - Η αστυνομική εκπαίδευση σε μια κρίσιμη καμπή ανάμεσα στο χθες και στο αύριο), από τον Δήμαρχο Κομοτηνή κ. Γιώργο ΠΕΤΡΙΔΗ (Όταν στη Θράκη ένα Πανεπιστήμιο γίνεται φυλακή!) και από τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνο ΧΡΥΣΟΓΟΝΟ (Συνδικαλιστική ελευθερία Αστυνομικών).

Με αναφορές στις παλινωδίες και τις διαχρονικά αποσπασματικές προσπάθειες της Διοίκησης με στόχο τη «βελτίωση» της εκπαίδευσης, οι εισηγητές περιέγραψαν την υποβάθμιση που έχει συντελεστεί τελικά τόσο στην εκπαιδευτική θεωρητική διαδικασία, όσο και στο πρακτικό της σκέλος, καθώς οι δόκιμοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε κανονικές υπηρεσιακές ενέργειες και μάλιστα αντί πινακίου φακής. Μείζον πρόβλημα συνιστά η εμμονή σε στρατιωτικά μοντέλα εκπαίδευσης καίτοι έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι η Αστυνομία δεν είναι στρατός και ότι οι Αστυνομικές Σχολές έχουν ανάγκη από λιγότερο «στρατό» και περισσότερο «πανεπιστήμιο». Η εποχή της «αστυνομικής ράβδου» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και όσοι επιχειρούν να τη συντηρούν ακόμα, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, τονίστηκε ότι με την διαρκώς επιχειρούμενη σύντμηση του χρόνου εκπαίδευσης σε συνδυασμό και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό των προσλήψεων, οι Σχολές οδηγούνται στο κλείσιμο και η εκπαίδευση στην εξαφάνιση. Σε καμία περίπτωση το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει την κατάργηση του θεσμού των πανελληνίων εξετάσεων και στον περιορισμό της εκπαίδευσης σε σεμινάρια ολίγων μηνών.

Εκ μέρους των εισηγητών – εκπαιδευτών ειδικότερα, κατατέθηκε η αγωνία τους για τα διαδραματιζόμενα εντός των Σχολών, αλλά και εκτός όταν αναδεικνύονται στην αστυνομική καθημερινότητα τα ελλείμματα της αστυνομικής εκπαίδευσης λόγω της πίεσης του περιορισμένου χρόνου εκπαίδευσης, της ανεπάρκειας σύγχρονων μέσων, της απουσίας σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος, απαλλαγμένου από περιττά μαθήματα κλπ. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης για την προστασία, υπό τα δεδομένα των πραγματικών συνθηκών, της ζωής των Αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας ενώ δεν αξιολογούνται, για να μην επαναληφθούν, περιστατικά που έχουν εκθέσει το σώμα σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ακόμη αυτών των περιστατικών που διακυβεύουν τη ζωή πολιτών όσο και των ίδιων των Αστυνομικών.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε, επίσης, η αναγκαιότητα της εισαγωγής στη Σχολή Αξιωματικών στελεχών προερχομένων μόνο εκ του Σώματος, ώστε η κατακτηθείσα υπηρεσιακή πείρα να αποτελεί το καλύτερο έδαφος για την ανάδειξη με αξιοκρατία και επαρκή αξιολόγηση των μελλοντικών ηγητόρων και καθοδηγητών του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναφέρθηκαν δε τα πορίσματα της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί επί των ημερών του Υφυπουργού κ. ΒΟΥΓΙΑ για την ριζική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους έχουν μείνει στα χαρτιά.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας αναδείχθηκε ο αγώνας της για την εμπέδωση συνθηκών επαγγελματικής νοοτροπίας και αντίληψης στις Αστυνομικές Σχολές (έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε συνέδρια και ημερίδες, καθώς και στη μελέτη της Ομοσπονδίας με εκπονητή τον δόκτορα Γιώργο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ «Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας), ένας αγώνας που κορυφώθηκε όταν εν μια νυκτί μετατράπηκαν οι Αστυνομικές Σχολές σε φυλακές, προκαλώντας την αντίδραση της Ηγεσίας, αντί μιας νηφάλιας αντιμετώπισης της δικαιολογημένης αντίδρασης του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όσο και της τοπικής κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων, που συντάχθηκαν ασυζητητί με τα αιτήματά μας.

Για τη λειτουργία του συνδικαλισμού, επισημάνθηκε ειδικότερα ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η εξουσία, όπως προκύπτει και από τις διατάξεις του νόμου περί συνδικαλισμού, θεωρεί αναγκαίο κακό τη λειτουργία μας και γι' αυτό εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Το αντίδοτο, βέβαια, είναι η συνειδητή, ενεργός συμμετοχή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, διότι εν τέλει τα δικαιώματα δεν χαρίζονται.

Ως φυσιολογική εξέλιξη όλων αυτών, ακολούθησε ανήμερα της εκδίκασης της πειθαρχικής δίωξης του μέλους μας, ανοικτή εκδήλωση της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης μας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, όσο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τη νομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας και την κατάθεση του Προέδρου αυτής. Επίσης, συμμετείχαμε για ουσιαστικούς και σημειολογικούς λόγους στην αιμοδοσία που είχε προγραμματιστεί, συμπτωματικά, την ίδια ώρα από την Γ.Α.Δ.Θ.

Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση (5-0) ήρθε στη συνέχεια να επιβεβαιώσει την ορθότητα των αποφάσεων της Ομοσπονδίας, αλλά και να καταδείξει για άλλη μια φορά ότι η δικαίωση είναι αποτέλεσμα αγώνων ενός συνδικαλιστικού κινήματος που δεν φιμώνεται και δεν τρομοκρατείται!

Τη συμπαράστασή τους στην Σταυρούλα ΤΖΑΤΖΑΝΑ, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στην οποία δεν παρέστη η Ηγεσία, πέραν των εισηγητών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσα ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης ΖΙΩΓΑΣ, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Αριστείδης ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ και ο κ. Χρήστος Πασχάλης εκπρόσωπος της ΠΟΕΠΛΣ. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο κ. Χρήστος ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ, εκπροσωπώντας τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ και ο Διευθυντής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Β. Ελλάδος Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Διονύσιος ΚΟΥΓΚΑΣ, ενώ παρέστη ο ταξίαρχος της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος ΜΩΥΣΙΔΗΣ.
poasy.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ