2013-09-19 23:33:18
Φωτογραφία για Ξενοδοχεία, εργοστάσια και δρόμους στα δάση προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για τα μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων με τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης».

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων, διάνοιξη δρόμων, κατασκευή αγωγών, βιομηχανικές μονάδες, εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού, αεροδρόμια, φράγματα, βιοτεχνίες γεωργικών προϊόντων, τυροκομεία, σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων και εγκατάσταση τελεφερίκ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Παράλληλα, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές, ενώ στις επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στα δάση περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και φυλακές.

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξή τους και από φυσικά πρόσωπα. Οι προς οικοδόμηση χώροι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% της έκτασης, ενώ ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 0,05.


Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που κατέχουν δασική έκταση πριν από τις 11 Ιουνίου 1975, να ανταλλάξουν τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με εκτάσεις που μπορούν να δομηθούν μέσω της Τράπεζας Γης.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ορυχείων, το αντάλλαγμα για τη χρήση του δάσους για εξορυκτική δραστηριότητα θα καταβάλλεται μόνο για την επιφανειακή επέμβαση και όχι για υπόγεια εξόρυξη, ενώ σταματούν να χαρακτηρίζονται αναδασωτέες οι δασικές εκτάσεις που αλλάζουν χρήση μετά από πυρκαγιά.

Παράλληλα, καταργούνται οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δασικών αμφισβητήσεων και καθιερώνεται μια προσωρινή διαδικασία για την επίλυση διαφορών και αμφισβητήσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Στο μεταξύ, απλουστεύονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις και αυστηροποιούνται οι ποινές, ωστόσο παρατείνεται για δύο χρόνια η λειτουργία αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και λατομείων χωρίς άδεια.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν προχωρήσει σε εκχερσώσεις υποχρεούνται, με δική τους δαπάνη, να προχωρήσουν σε αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτής της επέμβασης ύστερα από υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι με το σχέδιο νόμου γίνεται κωδικοποίηση διάσπαρτων διατάξεων και ρυθμίσεων, προσαρμόζεται η δασική νομοθεσία στη νομολογία του ΣτΕ, παρέχονται δυνατότητες δραστηριοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, αυξάνεται η προστασία των δασικών εκτάσεων και αυξάνονται οι ποινές στους παραβάτες της δασικής νομοθεσίας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως το νομοσχέδιο για τις δασικές επεμβάσεις αποτελεί έναν κρίκο σε μία αλυσίδα πρωτοβουλιών, όπως το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, η χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, οι οποίες δίνουν στη χώρα ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη δημιουργία Εθνικής Πολιτικής Γης.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνουμε κάποια μεγάλη τομή, αλλά νοικοκυρεύουμε το κράτος, επιλύοντας χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου. Αίρουμε εμπόδια και προστατεύουμε τα δάση. Προχωρούμε προσεκτικά, αλλά σταθερά, σε αυτά που η κοινωνία έχει ανάγκη», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.

Το σχέδιο νόμου «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» τίθεται σε διαβούλευση ως το τέλος της εβδομάδας.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ