2013-09-21 01:22:14
Φωτογραφία για Στράτα στρατούλα! Πως θα ενθαρρύνω το μωρό μου να περπατήσει;
Σίγουρα υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα και γεγονότα που έχετε να θυμάστε από το μωράκι σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ένα από αυτά που πιθανόν θα αποτυπωθεί στη μνήμη σας για πάντα είναι τα πρώτα του ασταθή βηματάκια και οι πρώτες προσπάθειες να καταφέρει να περπατήσει. Το περπάτημα είναι ένα σημαντικό άλμα ανάπτυξης για τα μωρά και οι γονείς συχνά ανησυχούν για το πότε θα συμβεί.

Κάθε μωρό μαθαίνει να περπατάει με το δικό του ρυθμό, οπότε αποφεύγετε να μπαίνετε στη διαδικασία σύγκρισης με άλλα μωράκια!

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια σημάδια δείχνουν το παιδί σας ότι είναι έτοιμο να περπατήσει, πώς μπορείτε να βοηθήσετε, και πολλά άλλα.

Πότε θα περπατήσει το μωρό μου;

Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα γύρω στα πρώτα τους γενέθλια και το ηλικιακό εύρος κυμαίνεται από 9 έως 18 μήνες. Μην ανησυχείτε όμως εάν το μωρό σας αργήσει λίγο παραπάνω. Μερικά παιδιά δεν σέρνονται - πηγαίνουν κατ 'ευθείαν από όρθια στάση στο περπάτημα - και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια μαζί για να τα καταφέρει. Εάν το παιδί σας να κάνει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα, το περπάτημα είναι πολύ κοντά:


-Κάθισμα χωρίς υποστήριξη

-Μπουσούλημα

-Στήριξη στα χεράκια του

-Προσπάθεια να ανέβει τις σκάλες χρησιμοποιώντας τα χέρια του

Προσπαθήστε να παρατηρείται την εξέλιξη και πρόοδό του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πάντα να θυμάστε ότι το μωράκι σας θα βρει τρόπο να σας δείξει ότι θέλει και είναι έτοιμο να περπατήσει. Όλα πρέπει να γίνουν απλά και φυσικά χωρίς καμία απολύτως πίεση. Aν το παιδί σας θέλει να μπουσουλάει μην επιδιώξετε, για κανέναν απολύτως λόγο, να το πιέσετε να περπατήσει. H επιλογή πρέπει να είναι αποκλειστικά δική του και εσείς πρέπει να σεβαστείτε το χρονοδιάγραμμα του.

Πώς να ενθαρρύνουμε το περπάτημα

Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται πάρα πολλές ώρες πρακτικής για να καταφέρουν να περπατήσουν μόνα τους. Η δική σας όμως συμβολή και συμμετοχή είναι πολύ σημαντική για να καταφέρει να κάνει τα πρώτα του βηματάκια ακόμα πιο εύκολα.

Από τη γέννηση:

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για περπάτημα είναι οι δυνατοί μύες της πλάτης, τους οποίους τα μωρά ενδυναμώνουν σηκώνοντας το κεφάλι τους, ενώ βρίσκονται σε πρόσθια στάση. Τοποθετήστε ενδιαφέροντα παιχνίδια και αντικείμενα λιγάκι μακρυά του για να του δώσετε το κίνητρο να προσπαθήσει να τα αγγίξει.

Όταν καταφέρει να καθίσει χωρίς υποστήριξη:

Όταν το μωρό καταφέρει να καθίσει μόνο του, χωρίς τη δική σας βοήθειά, είναι ένα πρώτο σημάδι για τον έλεγχο, την ανάπτυξη και την απόκτηση της κινητικότητας. Το γεγονός αυτό, θα βοηθήσει σημαντικά το μικρούλι σας να ενδυναμώσει τους μυς που θα χρειαστεί, όταν μάθει τελικά να στέκεται όρθιο.

Μπορείτε να το βοηθήστε να εξασκήσει την ισορροπία και την κινητικότητα του κυλώντας μια μπάλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εμπρός και πίσω ή κρατώντας ένα παιχνίδι μπροστά του που θα το μετακινείτε δεξιά και αριστερά. Το μωράκι σας θα αναπτύξει την κινητικότητα του μέσα από το παιχνίδι και θα το βοηθήσετε πολύ να ενδυναμώσει τους μυς στο λαιμό, στην πλάτη, στα πόδια και στα χέρια καθώς θα αποκτήσει και μεγαλύτερο έλεγχο των γοφών.

Όταν αρχίσει να στέκεται:

Kρατήστε του με προσοχή τα χεράκια και αρχίστε να κάνετε μαζί τα πρώτα βηματάκια. Σταδιακά μπορείτε να αφήσετε το ένα του χεράκι έτσι ώστε να καταφέρει να πειραματιστεί με την ισορροπία του. Μη ξεχνάτε να επιβραβεύεται την προσπάθεια του όταν για λίγο καταφέρει να στηριχτεί μόνο του και μη πανικοβάλλεστε κάθε φορά που το μωράκι σας πέσει. Η πτώσεις είναι συνήθως ανώδυνες και χρησιμεύουν ιδιαίτερα στην εξάσκηση του. Η επιβράβευση και ο έπαινος προσφέρει πολλά, καθώς το μωράκι αρχίζει να αποκτά πίστη στις δυνάμεις του και δε νιώθει φόβο και απογοήτευση όταν δεν τα καταφέρει.

"Γραμμή πλεύσης":

Το μωράκι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τους τοίχους και τα έπιπλα και να περπατά δίπλα σε αυτά με τη βοήθειά τους. Αυτό αναφέρεται ως «Γραμμή Πλεύσης». Καθώς το μωρό γίνεται όλο και πιο κινητικό βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απολύτως ασφαλές για το μωρό. Εξασφαλίστε του ένα χώρο καθαρό, χωρίς εμπόδια και φροντίστε τα έπιπλα που χρησιμοποιεί να είναι σταθερά και κολλημένα στον τοίχο για να μην αναποδογυρίσουν. Ο δικός σας ρόλος, λοιπόν, είναι να διευκολύνετε την προσπάθειά του και να του εξασφαλίσετε την προστασία που χρειάζεται. Ενθαρρύνετε το μωρό να γίνει πιο σίγουρο για τις ικανότητές του και βεβαιωθείτε πως υπάρχει ένα μαλακό σημείο «προσγείωσης» σε μια πιθανή πτώση του.

mammyland.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ