2013-09-22 00:00:34
Φωτογραφία για Πές μου το επάγγελμά σου να σου πώ απο τι θα “πάς”
Πες μου τι επαγγέλλεσαι, να σου πω από τι θα πεθάνεις. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν τα αίτια 1,6 εκατομμυρίου θανάτων μέσα σε διάστημα δέκα ετών και ανακάλυψαν ότι η επαγγελματική δραστηριότητα των ανθρώπων συνδέεται με διάφορες ασθένειες.

 Κάπως έτσι, οι ζωγράφοι, ταπετσέρηδες και χτίστες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από κατάχρηση ναρκωτικών ή φαρμάκων, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε εμπορικά πλοία, οι μάγειροι και οι υπάλληλοι σε μπαρ έχουν περισσότερες πιθανότητες να φύγουν από τη ζωή εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με το αλκοόλ, όπως είναι η κίρρωση του ήπατος, ή ακόμα και από ατυχήματα που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως η πτώση από σκάλες. Την ίδια στιγμή, οι σχεδιαστές μόδας και οι κομμώτριες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS.

«Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους σε διαφορετικά επαγγέλματα αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το σεξ ή τα ναρκωτικά» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Κόγκον από το Medical Research Institute στο Σαουθάμπτον.


Παρά το γεγονός ότι οι ασθένειες που συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους θανάτου είναι μάλλον απίθανο να αποτελούν άμεση συνέπεια της δουλειάς, ο Κόγκον υποστηρίζει ότι η έρευνα της ομάδας του μπορεί να ανοίξει νέες οδούς πρόληψης. «Το εργασιακό περιβάλλον είναι ιδανικός χώρος για να αποκτήσει κανείς προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, αλλά και για την εφαρμογή στρατηγικών που βελτιώνουν την ασφάλεια και τη δημιουργικότητα και βοηθούν τους εργαζόμενους».

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλους τους θανάτους ανδρών και γυναικών ηλικίας 16-74 ετών σε Αγγλία και Ουαλία από το 1991 έως το 2000 και δημοσίευσαν λεπτομερώς τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «Occupational Medicine» με στόχο τον εντοπισμό επαγγελμάτων υψηλού κινδύνου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ