2013-09-23 15:58:03
Φωτογραφία για Τι θα συζητήσουν αύριο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τρόικα
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταφθάνουν αύριο το πρωί οι εκπρόσωποι της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου για την πορεία υλοποίησης του πρώτου κύματος της διαθεσιμότητας.

Μετά και την ολοκλήρωση την Παρασκευή, της «λίστας» με τους πρώτους 12.500 «διαθέσιμους» τους Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο επικρατεί αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν δυνατότητες καλύτερης υλοποίησης του δεύτερου μέρους, με άλλους 12.500 έως τον Δεκέμβρη, ενώ παράλληλα θα τεθεί και το θέμα των νέων προσλήψεων προσωπικού με αυξημένα προσόντα (στη λογική της μίας πρόσληψης για κάθε μία από τις 15.000 απολύσεις έως το 2014).

Με το επιχείρημα ότι έχουμε πιάσει τους στόχους, το Υπουργείο αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων οι περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές σε διάφορους Φορείς και οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για επιτάχυνση των διαδικασιών.


Υπενθυμίζεται ότι, ο αριθμός αυτών εκτιμάται σε περίπου 6.000, ενώ ο στόχος απολύσεων που έχει θέσει η Τρόικα είναι για 4.000 έως το τέλος του έτους (εκ των οποίων οι μισές έχουν ήδη καλυφθεί από το κλείσιμο της ΕΡΤ) και άλλες 11.000 το 2014.

Στον αριθμό των απολυμένων, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να προσμετρηθούν και οι εργαζόμενοι σε Φορείς που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση. Η πρόταση αυτή αφορά σε αυτή τη φάση, κυρίως, το προσωπικό που πρόκειται να απομακρυνθεί από την Αμυντική Βιομηχανία.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι αυτοί, πριν περάσουν στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, να προσμετρηθούν ως μείωση του αριθμού απασχολουμένων στο δημόσιο.

Στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" αναμένεται να μπει μία ακόμη πρόταση που θα αφορά στην κινητικότητα άνευ διαθεσιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει η μετακίνηση των υπαλλήλων που πλεονάζουν, σε υποστελεχωμένους Φορείς, θα γίνει χωρίς προηγούμενη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα και μείωση αποδοχών.

Μία τέτοια πρόταση δε στερείται επιχειρημάτων, καθώς η διαδικασία αυτή είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση της μεταφοράς εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το καλοκαίρι.

Τότε, το όλο εγχείρημα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς αντιδράσεις, σαν αυτές που προκλήθηκαν από τη διαθεσιμότητα των υπόλοιπων υπαλλήλων. Και αυτό, γιατί, η υπαγωγή στο καθεστώς, ακόμη και αν ακολουθήσει μετακίνηση μετά από κάποιους μήνες, στην πλειοψηφία των εργαζομένων προκαλεί – εύλογα – το άγχος της οριστικής απόλυσης.

Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, εκτιμάται ότι, θα λειτουργήσει θετικά για το συνολικό εγχείρημα της κινητικότητας, καθώς θα πείσει την κοινή γνώμη, ότι λειτουργεί προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας του δημοσίου, και όχι τιμωρητικά για τους υπαλλήλους.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, η πρόταση να απορριφθεί από την τρόικα, παραμένει ορατός, καθώς με βάση τη συμφωνία, οι ελεγκτές αναμένουν ένας αριθμός "διαθεσίμων" να αποτελέσει τελικώς και «κομμάτι» των απολύσεων.
epoli.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ