2013-09-24 10:40:06
Φωτογραφία για Καμπανάκι κινδύνου από τους φραουλοπαραγωγούς Ηλείας και Αχαΐας
Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή της φράουλας, καθώς μετά από οκτώ χρόνια παρουσιάζει υποχώρηση, έκρουσαν οι παραγωγοί αλλά και οι ειδικοί που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Δημαρχείο της Βάρδας.

«Είναι πολύ εύκολο να προκληθεί καταστροφή», ανέφερε ο γεωπόνος κ. Φάνης Παπαγεωργόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο Διευθυντής Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αλεξανδρόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Καραπάνος, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης και Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών, φορείς της περιοχής κ.α.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την ανάγνωση του ψηφίσματος που έστειλαν σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα και υπηρεσία οι φραουλοπαραγωγοί, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου (σχετικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα είχε δημοσιεύσει η «ΓΝΩΜΗ», την περασμένη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου).


«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.»

Την ανησυχία του, για τα δεδομένα με τα οποία ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος, εξέφρασε ο παραγωγός, Μπάμπης Κυριαζής, που επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε και φέτος να παίζουμε κυνηγητό με την αστυνομία και τα πρόστιμα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καθίσουν και να δουν σοβαρά τα προβλήματα. Με πρόστιμα των 10.000 και των 16.500 ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Από την άλλη, σύμφωνα με τους νέους νόμους, για όποιον παραγωγό φιλοξενεί εργάτες σε δικό του χώρο, μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για εμπορία ανθρώπων και να βρεθεί κατευθείαν στη φυλακή. Πώς να ξεκινήσει με αυτά τα δεδομένα η νέα καλλιεργητική περίοδος;».

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

«Πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα σε όλες τις πλευρές, αλλά και να υπάρξει και μία περίοδος προσαρμογής, που αυτή θα είναι η φετινή καλλιεργητική περίοδος», τόνισε ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για να συγκληθεί νέα σύσκεψη, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Ανδρέας Μαρίνος, τόνισε ότι «πρέπει να εξαντληθεί κάθε παράμετρος με τον ΟΑΕΔ, σε ότι αφορά τους έλληνες εργαζόμενους και επεσήμανε ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί σε προηγούμενη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το προϊόν και να αποφύγουμε τον διασυρμό» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, που ζήτησε να νομιμοποιηθούν οι αλλοδαποί ή να τους χορηγηθούν άδειες βραχείας παραμονής».

«Συνεννόηση για να υπάρξουν αποτελέσματα», ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, εστίασε την εισήγηση του, σε δύο σημαντικά ζητήματα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημόσιας υγείας.

Όπως ανέφερε το θέμα πρέπει να επιλυθεί από πέντε συναρμόδια υπουργεία.

ΠΑΣΕΓΕΣ: ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ

«Πρέπει όλοι, βουλευτές, Περιφέρειας, συνεταιρισμοί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά, ο ΟΑΕΔ πρέπει να δημιουργήσει μια ειδική κατηγορία εργατών γης από τον ΟΑΕΔ, για να ξεκαθαριστεί πόσοι άνεργοι Ελληνες, επιθυμούν να εργασθούν.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της μετάκλησης εργατών, σημείωσε ότι χρειάζεται τροποποίηση της ΚΥΑ, ενώ για τη στέγαση των εργατών και αν αυτή θα γίνει σε κάμπινγκ ή οι παραγωγοί θα αναλάβουν τη στέγαση των εργατών τους, ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι «μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για τους αλλοδαπούς εργάτες που θα χρειαστούν, ενώ για το θέμα της νομιμοποίησης των εργατών, η νομοθεσία αναφέρει ότι όσο μια χώρα χρηματοδοτείται για να φυλά τα σύνορά της, δεν μπορεί να βγει και να πει ότι κάπου υπάρχει μία δίοδος».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την τροποποίηση της νομοθεσία, με κύριο εργαλείο και μοχλό τον ΟΑΕΔ» πρότεινε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο του ΟΑΕΔ στην περιοχή και ζήτησε μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες να ανασταλούν οι διώξεις και τα πρόστιμα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ