2013-09-24 21:37:52
Φωτογραφία για Νέο μοντέλο συνομιλιών για το Κυπριακό
Του απεσταλμένου της Καθημερινής στη Νεα Υορκη Αθανασιου Ελλις 

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Νταβούτογλου

Υπό τη «σκιά» της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συζήτησε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, την πορεία των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες επαναλήφθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου εγκαινιάζεται νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της οποίας, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν απευθείας επαφές της Αθήνας με τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και της Αγκυρας με τον Ελληνοκύπριο ομόλογό του.

Καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσβλέπει σε έναρξη νέου γύρου συνομιλιών εντός του Οκτωβρίου, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, πρότεινε τη συγκεκριμένη προσέγγιση, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα και την Τουρκία, και έτσι οι διαπραγματεύσεις, στο αρχικό τουλάχιστον στάδιο, δεν θα διεξάγονται όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.


Οι κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου συζήτησαν, επίσης, τις προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Αναστασιάδης για έναρξη συνομιλιών, τις οποίες δεν αποδέχεται η Αγκυρα, που επιμένει στη διασύνδεση των όποιων όρων με την οριστική λύση του προβλήματος, ενώ στο προσκήνιο παραμένει επίσης η πρόταση του Κύπριου προέδρου για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, την οποία δεν έχει απορρίψει η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε να ενημερωθεί για τον χαρακτήρα της συνεργασίας Αθήνας, Λευκωσίας, Καΐρου, καθώς η Αγκυρα δεν κρύβει τον προβληματισμό της. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι πρόκειται για συνεργασία που δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών και εντάσσεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός λειτουργικού πλαισίου, αποδεκτού από όλους, για την αξιοποίηση ενεργειακών και άλλων πόρων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στον συνομιλητή του την ετοιμότητα της Αθήνας να συζητηθούν όχι μόνον η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, αλλά και οι θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο.

Στην ωριαία συνάντηση –αρχικά, κατ’ ιδίαν ημίωρη, και εν συνέχεια διευρυμένη με τη συμμετοχή των συνεργατών τους, επίσης ημίωρης διάρκειας–, που διεξήχθη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών και την οποία ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε ως «φιλική, συγκεκριμένη και εποικοδομητική», συζητήθηκε επίσης η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης δράσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Συζήτησαν επίσης το θέμα της Χρυσής Αυγής, υπό το πρίσμα της «κοινής εμπειρίας» της δολοφονίας εννέα Τούρκων κι ενός Ελληνα στη Γερμανία από νεοναζί, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη στο Μόναχο.

Υπήρξε, τέλος, συζήτηση για την επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας και εκτενής ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως τον εμφύλιο στη Συρία και την έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο και της κοινής ανησυχίας για κύμα προσφύγων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ