2013-09-26 13:18:03
Φωτογραφία για Ομιλία Ν. Νικολόπουλου στη Βουλή στο Ν/Σ για τις υπεραστικές μεταφορές
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Αν προσέξει κανείς τους τίτλους όλων των τελευταίων νομοσχεδίων της κυβέρνησης θα διαπιστώσει ότι... έχει μία μοναδική ικανότητα που θα μπορούσε να πάρει βραβείο ευρεσιτεχνίας.

Το μεγαλύτερο κακό, το τιτλοφορεί με το ποθούμενο, με το μεγαλύτερο καλό.

Κοιτάξτε το παρόν μιλά για μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες υπεραστικές μεταφορές με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους επιβάτες και τη μείωση αυτών.

Έλεος έχετε ποτέ ταξιδέψει με ΚΤΕΛ κ. υπουργοί;

Έχετε πάει ως επιβάτης σε σταθμό;

Σήμερα σας ομιλεί ένας που επί 25 χρόνια που θητεύει σε αυτή την αίθουσα 3 και 4 φορές τη βδομάδα πάει και έρχεται στην εκλογική του περιφέρεια μόνον με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Ε! λοιπόν εκεί που λειτουργούν άψογα, γιατί παρεμβαίνετε;

Αυτό που δημιούργησε ο Κων. Καραμανλής και ο χρόνος απέδειξε, είχε το σωστό μείγμα της επιχειρηματικότητας και της καλής και προσιτής υπηρεσίας στις λαϊκές τάξεις, αυτός ο θεσμός των Κοινωνικών Ταμείων των ΚΤΕΛ, μην το παραδώσετε σε χέρια λίγων, ελαχίστων, όπως κάνετε με όλα τα αγαθά.


Το νερό, τα σκουπίδια, την υγεία κ.α.

Οδηγείτε στην πλήρη απελευθέρωση και φιλελευθεροποίηση, το σύστημα οδικών υπεραστικών επιβατικών μεταφορών, ενώ σαφής είναι ο στόχος σας να παραδώσετε τις υπεραστικές οδικές μεταφορές σε μεγάλους οικονομικούς κολοσσούς, όπως σας επιτάσσει η Τρόικα στον χώρο των υπεραστικών οδικών μεταφορών.

Διακρίνετε τρεις κατηγορίες οδικών γραμμών:

τις γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, τις γραμμές με αποζημίωση , τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές( σημειωτέον ότι για εμάς δεν υπάρχουν άγονες γραμμές αλλά επιβάτες και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών που η πολιτεία υποχρεούται να τους παρέχει αυτονόητο δικαίωμα της μεταφοράς.

Για παράδειγμα βάζετε γραμμές ελεύθερης επιλογής από ιδιώτες ανάδοχους όπου αφήνεται η τιμολόγηση στην ελεύθερη αγορά και στον ανταγωνισμό.

Σε αυτές τις γραμμές που είναι και οι πλέον προσοδοφόρες αποσύρεται εντελώς το κράτος από τον καθορισμό τιμών και κόμιστρων άκουσον άκουσον!!!

Επίσης λέτε πως μια νέα ΡΑΕΜ να καθορίσει εκείνη κατά περίπτωση στις επιμέρους προκηρύξεις το ποσό της ανώτατης επιτρεπομένης χρέωσης των επιβατών.

Το νομοσχέδιο αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει παράδοση του φιλέτου των υπεραστικών οδικών μεταφορών σε μεγάλα εταιρικά σχήματα , αυξήσεις στην τιμή των εισιτήριων , επιδείνωση και ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών μεταφοράς για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και φυσικά την περιθωριοποίηση των σημερινών μεμονωμένων νοικοκυραίων επαγγελματιών του χώρου.

Μεθοδεύεται με τρόπο ετσιθελικό και αυθαίρετο η απορρύθμιση των ΚΤΕΛ και των υπηρεσιών που δεν επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστον τον κρατικό προϋπολογισμό»

Είναι προκλητικό σε χαλεπούς καιρούς λιτότητας η ίδρυση νέας ρυθμιστικής αρχής για ενδοχώριες συγκοινωνίες.

Σε καιρούς βαθιάς ύφεσης και κρίσης ιδρύεται η ΡΑΕΜ σε εθνικό επίπεδο μόνο για τις υπεραστικές της κοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας ενώ ως Εθνική Αρχή υφίσταται το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων

Ο σχεδιασμός και η παροχή μεταφορικών επιβατικού έργου θα καθορίζεται από την έχουσα υπερεξουσίες ΡΑΕΜ.

Τι θα γίνει με τα ΚΤΕΛ τα οποία λόγω του γεγονότος ότι οι συμβάσεις τους έχουν διάρκεια μέχρι και το 2019, έχουν επενδύσει σε ανανέωση ή και εκσυγχρονισμό του στόλου τους και επενδύουν και μάλιστα μέσω της επιχορήγησης από τον αναπτυξιακό νόμο στην ίδρυση σταθμών υπεραστικών λεωφορείων

Και στο σημείο αυτό σας παρακαλώ κ. Υπουργέ στο άρθρο 53 να αντικατασταθεί ο αριθμός «100» με τον αριθμό «50» και να διαγραφεί το δεύτερο εδάφιο «Η απόσταση αυτή μπορεί να μειωθεί μέχρι και τα 50 μέτρα, με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η θέσπιση του νομοσχεδίου δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κατά τρόπο επιεικώς απαράδεκτο και ιδιαιτέρως προκλητικό.

Αυτό, γιατί ενώ οι επιχειρήσεις των ΚΤΕΛ συνιστούν βάσει νόμου από το 1952 ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς καμία εξάρτηση από κρατικές επιχορηγήσεις και πέρα από το κοινωνικό έργο που επιτελούν στον συγκοινωνιακό τομέα, απασχολώντας περισσότερους από 25.000 ιδιοκτήτες και εργαζόμενους διακινώντας τουλάχιστον το 80% των μετακινούμενων επιβατών, μεθοδεύεται με τρόπο ετσιθελικό και αυθαίρετο η απορύθμιση ενός επιτυχούς μοντέλου υπηρεσιών που δεν επιβαρύνει ούτε κατ΄ ελάχιστον τον κρατικό προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη.

Επί πλέον δε, είναι προφανές ακατανόητο και προκλητικό απέναντι στην χειμαζόμενη Ελληνική κοινωνία , σε χαλεπούς καιρούς λιτότητας και κρίσης η ίδρυση νέας ρυθμιστικής αρχής για τις ενδοχώριες συγκοινωνίες ενώ ήδη υφίσταται το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και υποδομών!

Πέρα από την κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις τοπικές αρχές ,από το περιορισμό του εν λόγω νομοσχεδίου μόνο στις εθνικές υπεραστικές γραμμές, πέρα από την αντικανονική θέσπιση γραμμών ελευθέρας επιλογής που αντίκεινται στον σχετικό κανονισμό της ΕΕ 1370/2007 και τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας 15.000 εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, η όλη αυταρχικού χαρακτήρα μεθόδευση, αποτελεί αντισυνταγματική, αντιφατική και απαράδεκτη κυβερνητική πρωτοβουλία που επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ απόσυρσή της και η επανεξέταση του ζητήματος με τη δέουσα σοβαρότητα, τα αναγκαία εθνικά κριτήρια και την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία.

Τέλος, οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες ρωτάμε ευθέως γιατί ο πρωθυπουργός δεν αποσύρει τη τροπολογία ακόμα και μετά το σάλο που αυτή ξεσήκωσε, ποιού ή ποιών εφοπλιστών και αχυρανθρώπων ξεπλένει και νομιμοποιεί μαύρο χρήμα κρυμμένο στις ναυτιλιακές μετοχές και σε ποια τηλεοπτικά και εκδοτικά σχήματα αυτοί συμμετέχουν, ρωτούν και περιμένουν μέρες τώρα απαντήσεις οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αλήθεια γιατί οι η Κυβέρνηση δεν εξηγεί για την τροπολογία – σκάνδαλο μετά την γενική λαϊκή και δημοσιογραφική κατακραυγή;

Γιατί ο χωρίς ψήφο λαού Υπουργός δεν μιλά καθαρά για τους σκοπούς και τους στόχους της τροπολογίας, που απαλλάσσει –τους εντιμότατους φίλους της εξουσίας από την ενοχλητική δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ