2013-09-27 01:50:07
Φωτογραφία για Τι θα συμβεί αν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΧΑ
Φήμες για πιθανή παραίτηση και των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω αστυνομικής και δικαστικής έρευνας, για τη διαπίστωση τυχόν εγκληματικής δράσης στελεχών του κόμματος.

Το NEWS 247 επιχειρεί να διευκρινίσει, τι θα συμβεί, σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και το κατά πόσο, μπορεί το κόμμα να τεθεί εκτός νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλήσαμε με τον Συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος ξεκαθάρισε:

"Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές, εκτός εάν έδρα μείνει κενή, κατά το τελευταίο έτος της βουλευτικής περιόδου. Τώρα, βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος, άρα, εάν μείνει έδρα κενή και αρνηθούν να αναλάβουν οι αναπληρωματικοί βουλευτές, θα πρέπει να γίνει επαναληπτική εκλογή".

"Ειδικά, στο άρθρο 104 του εκλογικού Νόμου, ορίζεται ότι, γίνεται αναπληρωματική εκλογή, στις περιφέρειες όπου κενώθηκαν οι έδρες. Την έδρα καταλαμβάνει σε κάθε περιφέρεια, ο συνδυασμός που βγήκε πρώτος σε σειρά ψήφων και από τον συνδυασμό αυτόν, ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος. Εάν μεμονωμένος υποψήφιος βγει πρώτος σε ψήφους, αυτός καταλαμβάνει την έδρα. Ισχύει δηλαδή πλειοψηφικό σύστημα".


Στην περίπτωση που οι κενές έδρες είναι 2 ή περισσότερες, όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσόγονος, προκύπτει αναλογική εφαρμογή των άρθρων 99 και 100 του εκλογικού Νόμου.

"Έχουμε αναλογικό εκλογικό σύστημα, όπου τις κενές έδρες κερδίζουν τα 2 ή 3 - ανάλογα με τις έδρες - κόμματα, που έρχονται πρώτα σε σειρά ψήφων".

Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση, που κενωθεί η έδρα του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής.

"Το κόμμα που θα έρθει πρώτο σε ψήφους θα εκλέξει βουλευτή Επικρατείας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος σε ψήφους πανελλαδικά".

"Πρακτικά, είναι σαν εθνικές εκλογές. Όμως, στις υπόλοιπες περιφέρειες, όπου εκλέγεται βουλευτής της Χρυσής Αυγής, δεν λαμβάνονται υπόψιν τα πανελλαδικά αποτελέσματα", είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Συνέβη και το 1992

Σημειώνεται, ότι κάτι ανάλογο, συνέβη και στο παρελθόν, όταν το 1992, μετά την έκπτωση του Δ. Τσοβόλα από το βουλευτικό αξίωμα, συνεπεία της καταδίκης του από το Ειδικό Δικαστήριο του αρ. 86 του Συντάγματος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, οι αναπληρωματικοί βουλευτές αρνήθηκαν να καταλάβουν την έδρα, μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού τους.

Αποτέλεσμα ήταν η διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών στην Β' Περιφέρεια της Αθήνας, όπου είχε εκλεγεί βουλευτής ο Δ. Τσοβόλας.

Τότε, στην αναπληρωματική εκλογή, η ΝΔ και ο ΣΥΝ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ένωσης Κεντρώων, που πήραν μέρος στις εκλογές, πρώτο σε ψήφους αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ, με τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη να καταλαμβάνει την έδρα.

"Δεν μπορεί κόμμα να τεθεί εκτός Νόμου"

Παράλληλα με τις συζητήσεις περί παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής, κάτι για το οποίο είχε ξανααπειλήσει ένα χρόνο πριν, σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα, για την διαπίστωση τυχόν εγκληματικής δράσης του κόμματος.

Κατά πόσο όμως, μπορεί, εάν αποδειχθεί από την έρευνα, κάτι τέτοιο, να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός Νόμου και να "οδηγηθεί" εκτός Βουλής;

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσόγονος, το Σύνταγμα δεν έχει τέτοια πρόβλεψη.

"Δεν μπορεί κόμμα να τεθεί εκτός Νόμου. Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, στελέχη ή βουλευτές, μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές από τα ποινικά δικαστήρια, με συνέπεια ενδεχομένως, την έκπτωση από τα εκλογικά τους δικαιώματα. Και σε αυτήν την περίπτωση, αναπληρωτής θα καταλάβει την έδρα που θα μείνει κενή. Εάν όμως, δεν καλυφθεί η έδρα, γιατί ο αναπληρωτής δεν είναι πρόθυμος, θα συμβεί το ίδιο με την περίπτωση παραίτησης και μη κάλυψης της κενής έδρας, δηλαδή αναπληρωματική εκλογή, στην περιφέρεια, όπου εκλέγεται ο συγκεκριμένος βουλευτής".

Πηγή: news247
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ