2013-09-27 03:11:04
Φωτογραφία για SOS για την απελευθέρωση κυνηγιού στον Αμβρακικό
Την ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για το κυνήγι στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου ζητούν εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ολοκληρωμένη μελέτη για της επιπτώσεις της θήρας στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτρέπει ανεξέλεγκτα το κυνήγι, ακόμα και στη ζώνη Α', στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου» καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οΛάμπρος Κατερινόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Επιπλέον, επισημαίνει πως, ενώ τον Ιούλιο του 2013 ο υπουργός κ. Μανιάτης είχε καλέσει εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου συζήτησαν για τις ανάγκες των προστατευόμενων περιοχών, έρχεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλαφάτης και αποφασίζει «την πρακτικά πλήρη και άνευ όρων απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του υγροτόπου» και προσθέτει ότι στη συνάντηση του Ιουλίου δεν είχε καν τεθεί το θέμα της θήρας στην εν λόγω περιοχή.


Εδώ και εφτά μήνες πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού και των δασαρχείων, λιμεναρχείων, κυνηγών και άλλων για να ανοίξει πειραματικά το κυνήγι σε κάποιες περιοχές για συγκεκριμένες ημέρες.

«Το ΥΠΕΚΑ δεν έλαβε υπόψη αυτή τη διαδικασία, η οποία βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει, όπως και αγνόησε και το λεπτομερέστατο υπόμνημα της Ορνιθολογικής που κατατέθηκε, για ποιο λόγο η κυνηγετική δραστηριότητα είναι ασύμβατη στον Αμβρακικό» τονίζει ο κ. Κατερινόπουλος.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και η μεγάλη λαθροθηρία, αφού τα τελευταία χρόνια η θηροφύλαξη είναι ανύπαρκτη, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Υπενθυμίζεται πως η κυνηγετική δραστηριότητα απαγορεύεται από την ελληνική (Ν 3937/2011) και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε προστατευόμενες περιοχές.

Μεγάλο κομμάτι του Αμβρακικού έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura, ενώ είναι ένας από τους έντεκα υγροτόπους της Ελλάδας που έχουν περιληφθεί στη σύμβαση Ράμσαρ, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει τη θήρα ως «μη συμβατή δραστηριότητα» (ΣτΕ Ε' 1342/1992).

Ο κ. Κατερινόπουλος σημειώνει πως στον Αμβρακικό συναντώνται πολλά παγκοσμίως απειλούμενα είδη πουλιών, μεταξύ αυτών η βαλτόπαπια (Aythye nyroca), της οποίας ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπό της στην Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους, εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού , WWF, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Mom, Μεσόγειος SOS, Αρκτούρος, Αρχέλων, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών) καλούν τον κ. Καλαφάτη «να αποσύρει άμεσα την παράλογη και κατ' ουσία παράνομη αυτή απόφαση», όπως δηλώνουν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ