2013-09-27 10:23:12
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: 10.000 (!) εργάτες ψάχνουν οι φραουλοπαραγωγοί της Ηλείας
Λύσεις για την απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης στις καλλιέργειες της φράουλας ζητούν οι παραγωγοί της Ηλείας, καθώς όπως υποστηρίζουν τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ειδικότερα, οι παραγωγοί τονίζουν ότι διανύουν την περίοδο προετοιμασίας της νέας καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με το ζήτημα των εργατών. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τους παραγωγούς, ότι θα απαιτηθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι κατά την υψηλής έντασης συγκομιδή, που ξεκινά τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Ακόμη, οι παραγωγοί σημειώνουν πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους άνεργους Ελληνες πολίτες, και για τον λόγο αυτό ζητούν από τον ΟΑΕΔ να εντάξει στις λίστες των επαγγελμάτων του τους «εργάτες γης», ώστε να είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις υπάρχουσες κενές θέσεις.

Οσον αφορά στους αλλοδαπούς εργάτες, ζητείται να διερευνηθεί και να επεκταθεί η δυνατότητα για μετάκληση εργατών γης, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αναγκών
. Ειδικότερα, ζητείται να επεκταθούν οι διακρατικές συμβάσεις και να συμπεριλάβουν χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδία, η Μολδαβία, το Πακιστάν, η Ουκρανία και η Ταϊλάνδη, λόγω της υψηλής εμπειρίας που έχουν σε εργάτες γης που σχετίζονται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα της φράουλας. Ομως, όπως προσθέτουν, θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασής τους, διότι όπως τονίζεται, αν δεν επιλυθεί, τότε η μετάκληση είναι αδύνατη. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σχεδιάζει να δημιουργήσει κάμπινγκ στην περιοχή της Μανωλάδας, όμως οι παραγωγοί διαφωνούν, διότι εκτιμούν πως θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, όχλησης, ελλιπούς ελέγχου, υγειονομικών θεμάτων, λειτουργικών αναγκών.

Επίσης οι παραγωγοί ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και χορήγησης άδειας εργασίας στους υπάρχοντες αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, που ήδη εργάζονται ως εργάτες γης και όπως υποστηρίζουν γνωρίζουν πολύ καλά τη φύση της εργασίας, βρίσκονται στην περιοχή πέντε έως 10 έτη και ουδέποτε δημιούργησαν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «δεν μπορούμε και φέτος να παίζουμε κυνηγητό με την αστυνομία και τα πρόστιμα» και προσθέτουν: «Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν σοβαρά τα προβλήματα. Με πρόστιμα των 10.000 και 16.500 ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Για όποιον παραγωγό φιλοξενεί εργάτες σε δικό του χώρο, μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για εμπορία ανθρώπων και να βρεθεί στη φυλακή».

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ