2013-09-29 02:10:49
Φωτογραφία για Ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής [1926-1986]
Μια πατριωτική-δημοκρατική προσωπικότητα, σύμβολο αγωνιστικότητας και θύμα της κτηνωδίας των βασανιστών της χούντας του 1967,

Μια αναφορά, σε αυτόν τον μεγάλο πατριώτη-δημοκράτη, τόσο επίκαιρη σήμερα [Αντιγράφουμε από τις

εφημερίδες της εποχής που τηρούμε στο αρχείο μας]

Δ. Αλευρομάγειρος -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[Από την Αυριανή της 28ης Απριλίου 1991, σελ 5]

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ: Ο ήρωας, ΖΕΙ,,,

['Ύστατο δείγμα σεβασμού ο επικήδειος που εκφώνησε ο συναγωνιστής του τέως βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσογιάννης]

-----------------------------

ΖΕΙ..

Μεγάλη Δευτέρα ήταν, όταν πριν από 5 χρόνια [σ.σ.1986] σαν σήμερα ο αγωνιστής-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα Σπύρος Μουστακλής πλήρωσε με την ζωή του τα βασανιστήρια που υπέστη στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ από τους Χατζηζήση, Θεοφιλογιαννάκο, Σπανό και τα πρωτοπαλίκαρά τους...


Μεγάλη Δευτέρα ήταν όταν ο Σπύρος Μουστακλής άφηνε την τελευταία του πνοή σε κάποιο θάλαμο του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο ίδιο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί το 1973, μισοπεθαμένος από την "ειδική μεταχείριση" που του επεφύλαξαν οι βασανιστές του...

Ο Σπύρος Μουστακλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, το 1926 και στα 16 του χρόνια μπήκε στην αντίσταση πολεμώντας στο πλευρό του Ζέρβα. Λίγο αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, σε κάποια μάχη κατά των Ιταλών.

Κατατάχτηκε στο στρατό , απ΄ όπου αποτάχθηκε το 1967 και αμέσως μπήκε στην αντίσταση κατά της χούντας μαζί με άλλους δημοκρατικούς αξιωματικούς,

Συλλαμβάνεται το 1969 και οδηγείται στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και από κει εξορίζεται στη Σαμοθράκη και στη συνέχεια στον Άγιο Νικόλαο Αρκαδίας.

Στα τέλη του 1972 μυείται στο Κίνημα του Ναυτικού και αγωνίζεται στο πλευρό του Τάσου Μήνη,

Στη συνέχεια συλλαμβάνεται και ξαναφυλακίζεται στην ΕΣΑ. Αποτέλεσμα των φρικτών βασανιστηρίων, είναι μία απόφραξη στην καρωτίδα. Οι βασανιστές του τον αφήνουν επί μέρες αβοήθητο ώσπου τελικά αποφασίζουν να τον στείλουν στο 401, απ' όπου βγαίνει παράλυτος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του , ζούσε με μια σύνταξη 110,000 δρχ. αυτός η γυναίκα του Χριστίνα και η κόρη του Ναταλία..

ο Σπύρος Μουστακλής ετάφη στίς 30 Απριλίου 1986 στη γενέτειρά του , το Μεσολόγγι, ενώ την ίδια ημέρα εψάλη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών,

Σαν ύστατο δείγμα σεβασμού στη μνήμη του δημοσιεύουμε σήμερα τον επικήδειο που εκφώνησε τότε στην Μητρόπολη , ο στενός φίλος και συναγωνιστής του Σπύρου Μουστακλή , Γιάννης Κουτσογιάννης, βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ , από το 1981 ως το 1989.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ,

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ,

Όνομα - Σύμβολο

Ακατάβλητος μαχητής της Δημοκρατίας

Σύμβολο της Ελευθερίας

Πρωταγωνιστής της εντιμότητας και της ηθικής.

Γενναίος αγωνιστής και μόνιμος πρωτοπόρος σε όλους τους αγώνες του Έθνους φωτεινός οδηγός γιά μας και τις επερχόμενες γενιές.

Θρυλικός αντίπαλος της τυραννίας και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ηρωική μορφή. Λάτρης της μεγάλης μας Πατρίδας, ολοκληρωτικά αφιερωμένος στο καθήκον, άνθρωπος του αγώνα και της θυσίας, είναι το πληρέστερο παράδειγμα γιά διδαχή και μίμηση. Συνταγή και ώριμη απόδειξη ότι η Ελληνική φυλή θα τραβήξει το δρόμο της , ότι δήποτε και αν συμβεί, οσοιδήποτε και αν είναι οι επίορκοι, οσοιδήποτε οι εχθροί.

Γεννήθηκε στο δοξασμένο Μεσολόγγι το 1926.

Παιδί ακόμη , μόλις 16 χρονών, οργανώθηκε στις αντάρτικες ομάδες του ΕΔΕΣ και μπήκε στη μεγάλη μάχη της αντίστασης εναντίον του κατακτητή, τον ονόμασαν ΒΕΝΙΑΜΙΝ γιατί ήταν ο πιό μικρός ένοπλος μαχητής.

Γρήγορα πήρε μέρος στη μάχη κατά των Ιταλών κατακτητών και τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, στο ίδιο πόδι που αργότερα του άφησαν παράλυτο οι δολοφόνοι -βασανιστές της ελληνικής χούντας

.

Έγινε Αξιωματικός του Πεζικού και διακρίθηκε σε όλους τους αγώνες της εποχής.

Το 1964 ως Λοχαγός πήγε στην Κύπρο εθελοντής και όπως πάντα διακρίθηκε στον αγώνα για την οργάνωση της άμυνας της Μεγαλονήσου.

Τιμήθηκε με 14 πολεμικά παράσημα-μετάλλια-που του απονεμήθησαν γιά την ανδρεία και την προσφορά του στα πεδία των μαχών,

Η πίστη του για τη Δημοκρατία , η αγάπη του γιά την Ελευθερία το ήθος και η ανδρεία του αποτελούσαν εμπόδιο στα σκοτεινά σχέδια των επιόρκων συνταγματαρχών. Έπρεπε να τον εξουδετερώσουν, ώστε να είναι ανίκανος να εμποδίσει το προδοτικό πραξικόπημα οι Απριλιανοί, την εποχή των Βασιλικών πραξικοπημάτων και της αποστασίας.

Το 1965 προσπάθησαν να τον εμπλέξουν στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ , χωρίς να το πετύχουν.

Όμως οι επίορκοι και συνωμότες , το παλάτι και άλλοι μηχανισμοί της εξάρτησης κατηγόρησαν τον ήρωα “ως ύποπτο" και τον απέταξαν χωρίς προσχήματα. Μπήκε από του πρώτους στην αντίσταση κατά της χούντας. Μαζί με άλλους δημοκρατικούς ίδρυσαν αντιδικτατορικό πυρήνα και άρχισαν έντονη δράση.

Συνελήφθη για πρώτη φορά το έτος 1969.Κρατήθηκε και ανακρίθηκε στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ και οδηγήθηκε στην απομόνωση. Τον Απρίλη του 1970 εκτοπίστηκε στη Σαμοθράκη και αργότερα στον 'άγιο Νικόλαο Αρκαδίας, Απολύθηκε το 1972.

Τον Απρίλη του 1973 συνελήφθη και πάλι για τη συμμετοχή του στο κίνημα του Ναυτικού και μεταφέρθηκε γιά άλλη μια φορά στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Δυστυχώς δεν έμελλε να φύγει από κει υγιής. Τα απάνθρωπα βασανιστήρια, η κτηνώδης βία και η βάρβαρη αγριότητα, εξόντωσαν σωματικά τον ακατάβλητο μαχητή και τον άφησαν παράλυτο. Οι βασανιστές δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι υπάρχει άνθρωπος με τόση ψυχική αντοχή και τέτοια χαλύβδινη θέληση. Τον ζήλεψαν και τον εξετέλεσαν. Το συγκλονιστικό άγγελμα της περασμένης Δευτέρας δεν δόθηκε σωστά Σπύρος Μουστακλής δεν πέθανε. Ο Μουστακλής δολοφονήθηκε.

Στο αγαπημένο του Μεσολόγγι, πάνω στον τάφο του πρέπει να γράψουν

"Υπέστη δολοφονικά βασανιστήρια από τους τυράννους του 1973.Παρέμεινε ζωντανός-νεκρός 13 χρόνια. Εξέπνευσε το 1986."

Στρατηγέ μας

Η περιφρόνηση που έδειξες στον θάνατό  σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, υπήρξε απαράμιλλη.

Αλλά και ευεξήγητη.

Ήταν απόρροια της πίστης σου ότι η σωματική ύπαρξη πρέπει να θυσιάζεται, όταν αυτό είναι αναγκαίο γιά την διάδοση ή την πραγμάτωση υψηλών ιδεών και μεγάλων στόχων.

Λατρεύτηκε από γνωστούς και φίλους γιά την ασύνορη εντιμότητά του. το ήθος κι την σεμνότητά , την ειλικρίνεια , την αξιοπρέπεια.

Μας έδειξες πώς ένας αεικίνητος πρωταγωνιστής της δράσης μπορεί να γίνει μάρτυρας της υπομονής. Έζησες το μαρτύριο του παράλυτου κορμιού σου, με τρόπο που κανείς δεν περίμενε και έγινες σύμβολο καρτερικότητας.

Η ιστορία σου,  μία ιστορία σεμνή, αλλά και μιά ιστορία μεγίστης προσφοράς, πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, γιά να έχουν οι επερχόμενες γενιές λαμπρό παράδειγμα γιά μίμηση.

Η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια και ακατάλυτη, γιατί οι θρύλοι μένουν ανόλεθροι από την ροή του χρόνου.

Σου ζητούμε να μας συγχωρήσεις , γιατί με τις μικρές μας δυνάμεις δεν μπορούμε να περιγράψουμε το μεγαλείο σου, όσο θα έπρεπε καλά.

Είμαστε εδώ όλοι οι φίλοι σου για τον ύστατο χαιρετισμό,

Η ηρωική σύζυγος και σύντροφος στους αγώνες σου Χριστίνα με την αγαπημένη σου κόρη, οι συγγενείς σου , ο αγαπημένος σου Πρωθυπουργός, οι συναγωνιστές σου, οι επώνυμοι αλλά και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός που παρακολουθεί με οδύνη αλλά και με υπηρηφάνεια την αναχώρησή σου στους ουρανούς.

Σε ευχαριστούμε γιατί δόξασες την γενιά μας,

Ακριβέ μας φίλε,

Πορεύουν ήρεμος εις την πέραν του τάφου ζωήν, γιατι είσαι ο στεφανωμένος νικητής της εγκόσμιας ζωής.

Αθάνατος,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ,

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΊΔΟΣ,

ΤΑΞΊΑΡΧΟΣ ε.α.

ketha.gr

ΠΗΓΗ: http://bloko.gr/enoples-dynameis/tagmatarxhs-spyros-moystaklhs-1926-1986.html 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην αναμονή ο Κίμι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην αναμονή ο Κίμι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ