2013-09-29 14:23:04
Φωτογραφία για Τριήμερη κράτηση και χωριστά κελιά για τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ
Σε διαφορετικά κελιά πέρασαν τη νύχτα ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων: ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής, ενώ οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος στα κρατητήρια της Ασφάλειας.

Ο λόγος, να μην υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων βουλευτών και του αρχηγού τους.

Οι κατηγορίες

Έπειτα από περίπου εννέα ώρες παραμονής στον 12ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν λίγο μετά τις 19.00 στο κτήριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής.

Λίγο μετά τις 21.00 ακολούθησε η προσαγωγή των άλλων 14 στελεχών της οργάνωσης (μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης), καθώς και του ειδικού φρουρού και της ανθυπαστυνόμου που φέρονται να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις της Χρυσής Αυγής.


Οι 21 συλληφθέντες βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή ανά περίπτωση.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή για θέματα διαφθοράς, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και θα επισπεύσει τις νομικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (οι πέντε βουλευτές) και την Τετάρτη (τα υπόλοιπα μέλη της Χ.Α.).

Στις 3.15 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι 21 κατηγορούμενοι εξήλθαν από το ανακριτικό γραφείο και πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Προς σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρείται πολύ πιθανό να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, προκειμένου η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στη συνταγματική πρόβλεψη ότι «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τα αυτόφωρα κακουργήματα» στηρίχθηκε η σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου και βουλευτών της οργάνωσης. Αυτό ορίζει το άρθρο 62 σχετικά με τη δίωξη, σύλληψη και φυλάκιση βουλευτή.

Παρά ταύτα οι συλληφθέντες καθώς και όσοι ακολουθήσουν και φέρουν την βουλευτική ιδιότητα, δεν την χάνουν παρά μόνον όταν επιβληθεί εις βάρος τους καταδικαστική απόφαση και μάλιστα τελεσίδικη, όπως επιμένουν οι συνταγματολόγοι. Σε αυτή την περίπτωση εκπίπτουν αυτοδικαίως του βουλευτικού αξιώματος. Ενώ για να μην έχουν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι θα πρέπει να καταδικαστούν ποινικά και να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα.

Πηγή: zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ