2013-10-01 21:51:19
Φωτογραφία για ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: Μέτρησαν εργαζομένους επί τρία!
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΤΑΝ ΕΠΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ο Χάρτης Υγείας αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο, διότι αποτυπώνει τη δομή των υπηρεσιών Υγείας, οφείλει όμως να αποτυπώνει και τις ανάγκες Υγείας του πληθυσμού. 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Greek statistics και στην Υγεία! Καταγραφή... μπάχαλο των δημοσίων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του προσωπικού εμπεριέχει τελικά ο περιβόητος «υγειονομικός χάρτης» στον οποίο υποτίθεται ότι θα αποτυπωνόταν πλήρως όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο υγειονομικός χάρτης επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως ένα βασικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, τις συγχωνεύσεις και την κινητικότητα, αλλά απεδείχθη ένα άκρως λανθασμένο σύστημα, δεδομένου ότι εμφανίζει σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δραματικά λάθη, όπως τριπλάσιο αριθμό εργαζομένων από τον πραγματικό.

Και το ζήτημα είναι ότι ο χάρτης που άρχισε να δημιουργείται από το 2009 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με τη συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ, κόστισε κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγους μήνες ανατέθηκε σε άλλη επιστημονική ομάδα προκειμένου να διορθώσει τα λάθη και τις αστοχίες.

Σε ιδιώτες η καταγραφή

Το άλλο ζήτημα είναι ότι ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο λόγος, αλλά και ο τρόπος που το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είχε αναλάβει να συλλέγει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, ανέθεσαν το έργο της καταγραφής σε ιδιώτες. Το άκρως λανθασμένο αποτέλεσμα έδωσε έναυσμα για ποικίλα σχόλια και βέβαια φαίνεται ότι πετάχτηκε δημόσιο χρήμα στα σκουπίδια.

Χαρακτηριστικό του μπάχαλου που επικρατεί είναι επίσης ότι ενώ δόθηκαν τα κονδύλια αυτά μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία του υγειονομικού χάρτη, ταυτόχρονα ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα άλλο σύστημα, το ESY-ΝΕΤ, που κατέγραφε ακριβώς τα ίδια στοιχεία των νοσοκομείων.

Η αποκάλυψη των λαθών και των αστοχιών έγινε από εργαζόμενους νοσοκομείων οι οποίοι μπαίνοντας στο σύστημα... βγήκαν από τα ρούχα τους. Αλλωστε, ο Χάρτης Υγείας δημοσιοποιήθηκε και επίσημα στο Διαδίκτυο και άπαντες απέκτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες που περιείχε. Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Λήμνου σέρφαραν στο Διαδίκτυο και έπεσαν πάνω στην... έκπληξη: διαπίστωσαν ότι ο υγειονομικός χάρτης εμφάνιζε το νοσοκομείο τους με έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων!

Σύμφωνα με την Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών, οι εργαζόμενοι από τη Λήμνο έμειναν έκπληκτοι, αφού ο αριθμός των εργαζομένων που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν αντιστοιχούσε ούτε κατά προσέγγιση στον αριθμό που αναφερόταν στον υγειονομικό χάρτη, αλλά στην πραγματικότητα εμφανιζόταν σχεδόν τριπλάσιος.

Ετσι, οι συνδικαλιστές άρχισαν να διερευνούν τον υγειονομικό χάρτη με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, να ζητά από τις τοπικές ενώσεις να συγκεντρώσουν δικά τους στοιχεία. Βέβαια, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος κάποιοι έσπευσαν να διορθώσουν άρον άρον τα λάθη.

Και το θέμα είναι ότι οι φόβοι των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή εστιάστηκαν στο αν θα χρησιμοποιηθεί ο Χάρτης Υγείας για την κινητικότητα. Οπως σημειώνει ο κ. Βαρνάβας: «Ο Χάρτης Υγείας αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο, διότι αποτυπώνει τη δομή των υπηρεσιών Υγείας. Οφείλει όμως να αποτυπώνει και τις ανάγκες Υγείας του πληθυσμού. Μόνο στην περίπτωση που αποτυπωθούν και τα δύο αυτά στοιχεία μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα συμπεράσματα.

Διορθώσεις άρον άρον

»Δυστυχώς, στο Χάρτη Υγείας δεν έχει προβλεφθεί η καταγραφή των αναγκών Υγείας, οι οποίες σημειωτέον αυξάνονται ραγδαία λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η χώρα μας. Ομως και τα στοιχεία προσωπικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες Υγείας διαπιστώθηκε ότι ήταν εξωφρενικά, πράγμα που σήμανε συναγερμό στην ΟΕΝΓΕ, διότι υπήρχε πιθανότητα ο υπουργός Υγείας να εμφανιστεί στα τηλεπαράθυρα επικαλούμενος αυτά ακριβώς τα στοιχεία προκειμένου να απολύσει τους "περισσευούμενους" και να εκκενώσει άλλα 40-50 νοσοκομεία προκειμένου να κάνει "εξορθολογισμό"».

«Φαίνεται πως μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων έγιναν κάποιες διορθώσεις στο χάρτη Υγείας, ώστε τα στοιχεία να προσεγγίζουν στα πραγματικά, αν και παραμένουν πολλές αμφιβολίες περί του εάν και τα ήδη αναρτημένα νέα στοιχεία είναι ακριβή και αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα ή την κατάσταση που ίσχυε προ δύο ή τριών ετών.

»Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να συλλέγει δικά μας στοιχεία από τις Ενώσεις Γιατρών, διότι... έχει φοβηθεί το μάτι μας»! Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία έγινε και με το αρχείο νεοπλασιών, το οποίο θα κοστίσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ