2013-10-02 09:48:12
Φωτογραφία για Εκλογές...???
Τυχούσα παραίτηση των βουλευτών της ΧΑ συνεπάγεται εθνικές εκλογές;

Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα και απαιτεί και τις ανάλογες απαντήσεις. Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα ενδεχόμενα στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, αυτήν της μη παραίτησής τους.

Ως γνωστόν, η ΧΑ διαθέτει 18 βουλευτές στην Βουλή, βουλευτές που εκλέγονται σε δεκαπέντε (15) διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Ανάμεσα σε αυτές τις περιφέρειες, είναι η Α’ και Β’ Αθηνών, το υπόλοιπο Αττικής, η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, η Α’ και Β’ Πειραιώς, η Αχαΐα, Η Λάρισα, η Μαγνησία, οι Σέρρες, η Αιτωλοακαρνανία και άλλες μεγάλες πληθυσμιακά περιφέρειες που όλες μαζί, περιλαμβάνουν πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της χώρας.

Αρχικά, ας εξετάσουμε το ερώτημα αν είναι απαραίτητο να αναπληρωθούν τουλάχιστον οι έξι βουλευτές (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Μίχος, Παναγιώταρος) που έχουν ήδη συλληφθεί
. Η απάντηση είναι «όχι» ακόμη και αν εισαγγελέας και ανακριτής αποφασίσουν ομόφωνα την προφυλάκισή τους μετά την απολογία τους. Ένας εκλεγμένος βουλευτής, θεωρείται πως εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του μονάχα αν είναι μικρότερος των 25 ετών, χάσει την ελληνική ιθαγένεια (δεν είναι πια Έλλην πολίτης) ή απολέσει το δικαίωμα του εκλέγειν (στερηθεί δηλαδή των πολιτικών του δικαιωμάτων). 

Άρα, μονάχα αν με τελεσίδικη απόφαση στερηθούν των πολιτικών τους δικαιωμάτων ή αν τους αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους οι βουλευτές της ΧΑ, καθώς είναι πασίδηλο πως όλοι τους είναι αρκετά έως πολύ άνω των 25 ετών. Επομένως, οι συλληφθέντες βουλευτές της ΧΑ δύνανται άνετα να διατηρήσουν την βουλευτική τους ιδιότητα, μέχρι τουλάχιστον να τελεσιδικήσει αυτή η δικαστική ποινική υπόθεση που τους αφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν συντρέχει κανείς λόγος ούτε για επαναληπτικές εκλογές ούτε πολύ περισσότερο για εθνικές εκλογές, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.

Φυσικά, όλοι οι βουλευτές της ΧΑ, και οι συλληφθέντες  και οι ρέστοι, διατηρούν απεριόριστα το δικαίωμά τους να παραιτηθούν από το αξίωμά τους όποια στιγμή το επιθυμήσουν, με μια απλή, γραπτή και ΑΝΕΚΚΛΗΤΗ δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο του Σώματος. 

Σε περίπτωση παραιτήσεως βουλευτή, την έδρα καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του συνδυασμού στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επιλαχόντες ή παρατηθούν άπαντες οι επιλαχόντες του συνδυασμού, τότε προκηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές στην συγκεκριμένη περιφέρεια για την συγκεκριμένη έδρα. 

Αν παραιτηθεί βουλευτής επικρατείας και δεν υπάρχει επιλαχών ή παραιτηθούν επίσης όλοι οι επιλαχόντες του κόμματός του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, τότε οι γνώμες διίστανται, καθώς υπάρχει νομικό κενό. Κάποιοι συνταγματολόγοι λένε πως μπορεί αυτή η έδρα να μείνει κενή, να έχουμε δηλαδή βουλή 299 βουλευτών και κάποιοι άλλοι πως θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια χωρίς σταυρό προτίμησης.

Σε περίπτωση λοιπόν που παραιτηθούν όλοι ή κάποιοι από τους βουλευτές της ΧΑ θα υπάρξουν σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που θα «χηρεύουν» οι αντίστοιχες έδρες. Τις έδρες αυτές, όπου είναι μία ανά περιφέρεια, θα τις καταλάβει το κόμμα που θα έρθει πρώτο σε ψήφους στην συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ στην Β’ Αθηνών που μπορεί να είναι μέχρι τρεις, τα πρώτα σε ψήφους κόμματα αντίστοιχα.

Σε πρώτη εκτίμηση λοιπόν, φαίνεται πως τυχούσα παραίτηση βουλευτών (όλων ή μερικών) της ΧΑ, δεν  οδηγεί απαραίτητα σε εθνικές εκλογές. Βέβαια, η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών σε 15 από τις πιο πολυάνθρωπες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να τύχει πολύ σοβαρής αντιμετώπισης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. 

 Σε μια τέτοια περίπτωση, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια που δεν θα τα αναλύσουμε σε αυτό το σημείωμα λόγω έλλειψης χώρου. Πολλά θα κριθούν τελικά, από τον βαθμό συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ένθεν κακείθεν και την ανάλογη πολιτική ωριμότητα που θα πρέπει να επιδειχθεί.

Τελευταίο, αφήσαμε το σενάριο της κακόβουλης και καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της παραίτησης των βουλευτών. Το σενάριο αυτό λέει πως δεν σημειώνονται ομαδικές παραιτήσεις βουλευτών της ΧΑ αλλά μεμονωμένες και σε αραιά και ορισμένα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διατηρείται η πολιτική ζωή της χώρας σε μια διαρκή και ατέρμονη αναταραχή προεκλογικής ατμόσφαιρας.

 Σε αυτήν την υποθετική και καταφανώς καταχρηστική άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της παραίτησης από τους βουλευτές της ΧΑ, οι απαντήσεις είναι φανερό πως θα δοθούν  από τον κοινό νομοθέτη, δηλαδή την ίδια την Βουλή. 

Μία σκέψη είναι να νομοθετηθεί ελαστικός χρόνος προκήρυξης των επαναληπτικών εκλογών, έτσι ώστε να προκηρυχθούν τελικά όλες μαζί μετά το τέλος των σταδιακών παραιτήσεων και άλλη σκέψη είναι να νομοθετηθεί η αναστολή της διάταξης που προβλέπει επαναληπτικές εκλογές, με το δικαιολογητικό της κακόβουλης χρήσης του δικαιώματος παραίτησης των βουλευτών. Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή θα συνεχίσει απλώς τις εργασίες της με λιγότερους από 300 βουλευτές και μέχρι τους 282 (300-18) αν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΧΑ.

Από τα προεκτεθέντα, γίνεται φανερό πως δύσκολα η ΧΑ θα βγει κερδισμένη επιλέγοντας την παραίτηση των βουλευτών της από το αξίωμά τους. Η Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να εκβιάζεται από ένα περιθωριακό πολιτικό (από)κομμα που ήδη οδηγείται στην δικαιοσύνη με την κατηγορία πως δρα σαν εγκληματική οργάνωση ή αλλιώς συμμορία. Ευτυχώς, το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να βγει κερδισμένο από πρόωρες εκλογές τούτη την ώρα, η ΝΔ δηλαδή, δείχνει να έχει την σωφροσύνη και την πολιτική πυγμή να πει όχι σε μια τέτοια εξέλιξη που δεν θα ωφελήσει σε τίποτε την χώρα.

Akenaton / antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ