2013-10-03 09:04:04
Φωτογραφία για Δήμος Αλεξανδρούπολης ένας δήμος με πολλές προοπτικές… αλλά με λίγες υποδομές
Γράφει ο Μάνδαλος Παναγιώτης

Θα γράψουμε για πολλοστή φορά για τον δήμο της Αλεξανδρούπολης. Και φυσικά τώρα που σαν Καλλικρατικός δήμος εκτείνεται από τις Φέρες και την Γεμιστή λίγα μέτρα από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι και την Μέστη στα σύνορα με την Περιφέρεια Ροδόπης και τον γειτονικό ιστορικό δήμο της Μαρώνειας.

Ιστορικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η Αλεξανδρούπολη αναφέρεται με το όνομα Σάλη από τον Ηρόδοτο και ήταν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Μεσημβρία, την Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και την Βυζαντινή Βήρα (Φέρες).

Και ας πάρουμε την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Μια πόλη με σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο, αφού ιδρύθηκε μόλις το 1875 και απελευθερώθηκε στις 14/5/1820, χωρίς ανηφόρες, εκτός της Ανηφόρας του Αγ. Νικολάου, με λιμάνι, σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο

(μας είπαν ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής θα έφερνε μεγάλα αποτελέσματα αλλά δυστυχώς έχουμε συρρίκνωση κα φυσικά πετάει μόνο η Ολυμπιακή), με σύγχρονους ποδηλατοδρόμος, και φυσικά με ωραίες παραλίες
. Και όμως αν έρθει κάποιος στην Αλεξανδρούπολη, μπορεί να δει την θάλασσα μόνο από την πλατεία του Φάρου και φυσικά μόνο μετά την Αργώ. Ο παραλιακός κλειστός στην κυκλοφορία και πεζόδρομος τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα μόνα μέρη που θυμίζουν παραλιακή πόλη. Καφετέριες και μαγαζιά στραμμένα στο εσωτερικό της πόλης. Σε στενά δρομάκια όπου είναι δύσκολο να περάσεις από τα τραπεζοκαθίσματα, λες και είμαστε στην Αράχοβα, ενώ στην παραλία σιγή ιχθύος. Βέβαια σε πολλά μέρη τα τοιχία στην παραλία λόγω της διάβρωσης από την θάλασσα έχουν πέσει και φυσικά δεν αποτελούν και το καλύτερο τοπίο και φαντασμαγορική έλξη για την πόλη. Εδώ και τόσα χρόνια διάφορες προσπάθειες ανάπλασης της παραλίας, έμειναν μόνο σαν προσπάθειες. Βέβαια μια πόλη παραλιακή που βλέπεις την θάλασσα από την πλατεία του αγέρωχου και ψηλού αιωνόβιου φάρου που είναι και ο ψηλότερος των Βαλκανίων δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση.

Δεν μιλάμε φυσικά για Μαρίνα πλοίων αναψυχής, που θα προσέλκυε και αρκετούς Τούρκους με τα σκάφη τους αλλά και άλλα σκάφη αναψυχής. Δεν υπάρχει ούτε σκέψη ίσως, ενώ θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την δημιουργία της. Εδώ μαρίνα δεν υπάρχει στην Σαμοθράκη και στην Θάσο που είναι τουριστικότερες περιοχές και θα υπήρχε στην Αλεξανδρούπολη; Βέβαια μετά φωνάζουμε για ανάπτυξη και προοπτικές αλλά χωρίς υποδομές, ίσως είναι αργά για δάκρια Στέλλα, όπως λέει και το τραγούδι. Και εδώ θα πω κάτι για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Που είναι και αν μόνο τα περιμένει από τις επιχορηγήσεις και το έλα πίτα να σε φάω. Μετά σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν μαρίνες που είναι πόλος ανάπτυξης και κερδοφορίας θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούν ιδιώτες γιατί θα είχαν σχεδόν το μονοπώλιο. Βέβαια εδώ τον ιδιωτικό τομέα τον ενδιαφέρει μόνο πως θα βάλουμε ξαπλώστρες ακόμα και μέσα στο Δέλτα του Έβρου και πως θα κάνουμε την αρπαχτή με 2-3,5 ευρώ τον καφέ, 7-8 το ποτό και όχι επενδύσεις που θα φέρουνε πραγματική ανάπτυξη, αφού κοντά υπάρχουν και τουριστικοί κοντινοί προορισμοί, όπως το Δέλτα του Έβρου, η Κοσμοσώτηρα των Φερών, οι Ιαματικές πηγές στην Τραϊανούπολη, η Μάκρη με την σπηλιά του Κύκλωπα, όπως και η αρχαία Μεσημβρία που θα έσφυζαν από τουρίστες .

Μια πόλη, με ένα λιμάνι που εδώ και τριάντα χρόνια το εκβαθύνουν. Εταιρείες έρχονται και φεύγουν, τα λεφτά εξαφανίζονται και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Βέβαια δεν μιλάμε για κίνηση, γιατί το λιμάνι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ενώ και αυτή η σύνδεση με την Σαμοθράκη, είναι προβληματική. Υποδομές για την ανάπτυξη κρουαζιερόπλοιων καμία….. Ένα σκέπασμα οικτρό στην προβλήτα που φεύγει το Σάος για Σαμοθράκη. Αν αυτό το σκέπασμα προορίζεται για κρουαζιερόπλοια.. ..τότε θα έρθουνε σίγουρα βάρκες από την …Ουγκάντα. Βέβαια ο Ο.Λ.Α. κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και η μεγαλύτερη κατάκτηση του, ήταν η υφαρπαγή, ακριβώς εδώ πρόκειται για ληστεία οικοπέδου, του έτοιμου παρκινγκ από τον δήμο και φυσικά η εκμίσθωση του …….εκεί που είχαμε δωρεάν παρκινγκ το αποποιήθηκε και φυσικά το νοικιάζει κιόλας. Δεν μιλάμε για άλλες συνδέσεις με άλλες περιοχές και νησιά…… αυτό είναι ουτοπία. Ακόμα και αν θέλαμε την σύνδεση του σιδηροδρόμου με το λιμάνι για εμπορικούς σκοπούς και ανάπτυξη ..αυτή είναι ανέφικτη, γιατί εδώ και 30 χρόνια προσπαθούν να κατασκευάσουν 300 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής με τις εταιρείες και πάλι να έρχονται και να φεύγουν ..και φυσικά καμία επίπτωση σε κανέναν.

Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη ήρθε ένα κρουαζιερόπλοιο από την Κύπρο. Οι επιβάτες με τα πόδια έπρεπε να πάνε στις πιάτσες ταξί ή να καλέσουν κάποιο μέσον για να τους πάρει. Αν βέβαια κατά τύχη έβρεχε δεν υπήρχε λόγος να βγούνε στην πόλη. Το κρουαζιερόπλοιο άραξε δίπλα από τα σιλό για τα στάρια, ένα φαντασμαγορικό τοπίο για,,,αγρίους. Κάθισαν δυο μέρες με επίσκεψη οδικώς για την Κωνσταντινούπολη. Ενώ η Αλεξανδρούπολη προσφέρεται για τέτοιες διαδρομές και διανυκτερεύσεις είναι κρίμα που τόσα χρόνια οι ανάξιοι υπεύθυνοι που διοικούσαν ίσως και διοικούν το λιμάνι να κοιτάζουν αδιάφορα και να μην λογοδοτούν γιατί όλες αυτές οι εταιρείες που περάσανε τα παράτησαν και δεν πληρώσανε ούτε μια ρήτρα, ενώ το λιμάνι περιμένει ακόμα τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια ότι ..θα τελειώσει ….βέβαια μεγάλο λόγο έχουν και οι τοπικοί παράγοντες με κύριο λόγο οι τοπικοί βουλευτές, κυρίως, γιατί ο δήμος προσπάθησε ακόμα να αποτρέψει και την υφαρπαγή χωρίς λόγο του παρκινγκ.

Βέβαια η ανάπλαση της παραλίας εδώ κα χρόνια μελετάται και φυσικά 6 μήνες πριν τις εκλογές λένε να την αρχίσουνε …Βέβαια ότι αρχίζει πριν τις εκλογές τελειώνει μετά από πολλές άλλες αναμετρήσεις ..με πανηγυρικό τρόπο.

Τα αξιοθέατα περιμετρικά της πόλης πολλά και μέσα στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου.

Το Δέλτα του Έβρου, ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, αφού προστατεύεται και από την συνθήκη Ραμσάρ, η Μεσημβρία πατρίδα του Αισώπου, δίπλα στην αρχαία Μαρώνεια, η σπηλιά του Κύκλωπα στην Μάκρη πιθανόν να ήτανε εδώ αφού ο Οδυσσέας, έδωσε στον Κύκλωπα τον διάσημο οίνο Μαρωνίτη που πήρε από την γειτονική σε εμάς Μαρώνεια, αλλά αποτελεί και τόπο παλαιολιθικής κατοικίας, τα ιαματικά λουτρά Τραιανούπολης, που είναι στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Εδώ μπορούμε να πούμε για την ιστορική Χάνα, της αρχαίας Τραϊανούπολης, χτισμένη από τον Τραϊανό τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, και φυσικά τα Τουρκικά χαμάμ που παρακμάζουν και κάθονται ανεκμετάλλευτα. Επίσης τα αρχαία σε αυτήν την περιοχή φωνάζουν για την ύπαρξη της πόλης αυτής αλλά καμιά προσπάθεια ποτέ δεν έγινε για αν έρθουν στην επιφάνεια. Βέβαια η αξιοποίηση και των ιαματικών λουτρών με τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του νερού που αναβλύζει στους 50—55°C, θα ήταν πόλος τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή. Θα πούμε ότι οι Ρωμαίοι εκμεταλλεύονταν τα θερμά νερά για την θέρμανση τν οικιών και την Χάνας που ίσως ήτανε και δημόσιο λουτρό. Εμείς εν έτη 2013 δεν εκμεταλλευόμαστε ακόμα τίποτα. Βέβαια το γεωθερμικό πεδίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί και για άλλες δραστηριότητες όπως θέρμανση βιοτεχνικών πάρκων και βιομηχανικών, όπως και της θέρμανσης θερμοκηπίων με δωρεάν από την φύση ζεστό νερό.

Επίσης στην Μάκρη, που δεν σταμάτησε να κατοικείται από την παλαιοληθική εποχή, η ιστορική εκκλησία της Αγίας Αναστασίας χτισμένος το 1833 μ.Χ, χτισμένη στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού του 1100 , που ήτανε με την σειρά του χτισμένος στα ερείπια αρχαίου ναού που τα ερείπια του σώζονται παραδίπλα. Το ίδιο έγινε και με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη παραλία με το αναβλύζων κατά πολλούς θαυματουργό νερό.

Ένα άλλο Ελληνικό παραλήρημα, Ελληνικής ηλιθιότητας και κρατικού ανεγκεφαλισμού, η μη ύπαρξη φυσικού αερίου στην πόλη. Βέβαια ο αγωγός για όλη την Ελλάδα μπαίνει ακριβώς εδώ. Και φυσικά, ενώ θα έπρεπε να ήτανε η πρώτη πόλη που θα είχε φυσικό αέριο …εδώ και 25 χρόνια δεν υπάρχει δίκτυο ….Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι ενώ φτιάχτηκε και ο κεντρικός αγωγός που θα διοχετεύει αέριο στην πόλη …δεν έγινε ποτέ το δίκτυο. Βέβαια για να δούμε το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ, μπορούμε να πούμε ότι εδώ το κρύο είναι τσουχτερό τον χειμώνα και ίσως τα έσοδα να ήτανε πολλά για την εταιρεία… ίσως όμως αυτοί δεν θέλουνε τόσα πολλά …γιατί …λεφτά υπάρχουν ……όπως έλεγε και κάποιος δαιμόνιος ή….. δαιμονισμένος πρωθυπουργός.

Η Κοσμοσώτηρα των Φερών ένα αρχιτεκτονικό θαύμα δημιούργημα του Ισαάκιου Κομνηνού επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας, της δυναστείας των Κομνηνών κτισμένη γύρω στα 1152 μΧ, στην αρχαία Βήρα τις σημερινές Φέρες . Φέρεται ότι υπάρχουν υπόγειες στοές που βγάζουν στο Δέλτα του Έβρου για την διαφυγή σε περίπτωση πτώσης της πόλης.

Το μόνο που πάει καλά είναι το αεροδρόμιο που αν και καταργήθηκαν οι πτήσεις της Αegean άρχισαν επιτέλους δειλά και οι πτήσεις τσάρτερ με Αγ. Πετρούπολη, Μόσχα και Παρίσι που φέρανε και γεμάτα τα αεροπλάνα με πολλούς τουρίστες. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστούν.

Δεν μιλάμε αν υπήρχε και γρήγορη συγκοινωνία με την Σαμοθράκη. Εκεί μπορούσαν να γίνουν προγράμματα που θα εξασφάλιζαν τουρίστες και υποδομές για πολλούς εργαζόμενους. Αλλά υπάρχει μόνο ένα καράβι, της εταιρείας Σαος …..που ταξιδεύει …..με τα φεγγάρια….. Στην Σαμοθράκη βέβαια δεν μιλάμε για μαρίνα γιατί το δεύτερο λιμάνι των Θερμών είναι παρατημένο στην τύχη του. Σε ένα νησί όπου η ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα άφησε τα σημάδια της. Με καταρράκτες, αρχαία (εδώ ήτανε η Νίκη της Σαμοθράκης) παραλίες και ότι βάλει ο νου σου …αν θεωρήσουμε και τα Καβείρια μυστήρια ότι γινότανε εδώ..

Όλα αυτά τα θαύματα λοιπόν παραμένουν αναξιοποίητα η κακώς αξιοποιημένα. Αν υπήρχε σωστή ανάπτυξη και προβολή σαφώς θα ήτανε και καλύτερα τα πράγματα για την πόλη αλλά και για όλη την Θράκη.

Υ.Γ. Το κρουαζιερόπλοιο στις δυο ημέρες μόνο παραμονής του, άφησε στην αγορά γύρω στα 100.000 ευρώ. Για φανταστείτε να υπήρχαν υποδομές και να ερχότανε συχνά. Για φανταστείτε να ερχότανε συχνά τα κρουαζιερόπλοια σε όλα τα νησιά μας ….θα δίναμε μνημόνια σε όλους και δεν θα ήμασταν υποχείρια κανενός….. ποιος φταίει για όλα αυτά; Η ανικανότητα και η αδιαφορία των τοπικών αρχόντων, των διοικήσεων των οργανισμών, των επαγγελματιών που έχουν τις τιμές στα ύψη; Ίσως όλων μας ……αφού όταν ψηφίζουμε κοιτάμε μόνο κόμματα και όχι ανθρώπους που δουλεύουν και φυσικά οι κυβερνήσεις που διορίζουν άτομα άτολμα και φυσικά υποχείρια τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ