2013-10-03 11:59:43
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση ποντάρει στο χαρτί των 2 άκρων
Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Επιδιώκει να περιχαρακώσει το δεξί της πολιτικό άκρο και να πιέσει την Αριστερά αποδίδοντάς της ευθύνες για τα φαινόμενα βίας Μετά το χτύπημα στη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στραφεί και πάλι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μεταφέρει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης από την εγκληματική δραστηριότητα των νεοναζί στο φαινόμενο της βίας γενικά. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, το Σάββατο, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, για να τον ενημερώσει ως προς τα αποτελέσματα των δικαστικών και αστυνομικών ερευνών και τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, έχει αποφασιστεί ότι στη φάση αυτή, «δεν ενδείκνυται η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» και προκρίνεται η συζήτηση στη Βουλή.

Συνολική αντιπαράθεση

Η συζήτηση προσδιορίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ και, όπως όλα δείχνουν, θα έχει χαρακτήρα συνολικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων και η στιγμή αυτή προσφέρεται για «να τεθούν συνολικά στον δημόσιο διάλογο όλα τα φαινόμενα βίας και να υψωθεί φραγμός».


Η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων, προκειμένου αφ” ενός να περιχαρακώσει το δεξί της άκρο και αφ” ετέρου να πιέσει την Αριστερά αποδίδοντάς της ευθύνες για τα φαινόμενα βίας. Στη θεώρηση του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, η τήρηση της νομιμότητας και η τιμωρία κάθε παρέκκλισης αποτελούν προϋπόθεση για τη διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας και ανάκαμψης. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Σαμαράς, σε όλους τους τόνους, στις συνομιλίες που είχε στη Ν. Υόρκη με τους εκπροσώπους αμερικανικών σχημάτων, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα μακράς διάρκειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μηνύματα ήταν θετικά, ενώ μεγάλες είναι οι προσδοκίες και από τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, αύριο. «Εγινε συζήτηση που πήγε καλά» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ο Α. Σαμαράς αμεσως μετά τη 45λεπτη συνάντηση του χθες το βράδι με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία με τη σειρά της επαίνεσε την «πρόοδο» που έχει κάνει η Ελλάδα για την δημοσιονομική της προσαρμογή.

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ηρεμίας, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, είναι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΣΚΑΪ τόνισε ότι «είναι χρυσή ευκαιρία να αποβάλουμε τη βία από την κοινωνία μας, καθολικά» και πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε τελεί εγκληματικές πράξεις θα αντιμετωπίζεται αναλόγως».

Η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει το πλαίσιο και για έναν ακόμη λόγο, να κρατήσει τις εσωτερικές ισορροπίες ανάμεσα στα στελέχη που θέλουν να προσελκύσουν το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής και στους πιο μετριοπαθείς βουλευτές της Ν.Δ. που επιμένουν ότι αυτή η τακτική είναι εσφαλμένη και τα όποια οφέλη, πρόσκαιρα. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, συνομιλητής του Αντ. Σαμαρά και του Χρ. Λαζαρίδη, δέχθηκε απλώς τις συστάσεις του γραμματέα της Ν.Δ. Αν. Παπαμιμίκου για τα υβριστικά έως και απειλητικά σχόλιά του στο facebook κατά της Αριστεράς.

Ο κ. Παπαμιμίκος διευκρίνισε ότι «τα σχόλια αυτά είναι προσωπικά και δεν εκφράζουν τις θέσεις του κόμματος», ενώ από την πλευρά του ο κ. Κρανιδιώτης απέδωσε τις αντιδράσεις σε «παρερμηνεία του χιούμορ που πήγε να κάνει», αλλά και στη φυσιογνωμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου «ξεφεύγει καμιά κουβέντα παραπάνω».

Ο δικηγόρος

Αντιθέτως, με συνοπτικές διαδικασίες αποπέμφθηκε με απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της Ν.Δ. ο δικηγόρος Π. Σαράκης που ανέλαβε την υπεράσπιση του Ηλ. Κασιδιάρη.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες η υπόθεση της Χρυσής Αυγής παίρνει τον δρόμο της, ενώ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εκκρεμότητες γύρω από την κοινοβουλευτική παρουσία της, όλα θα κριθούν από τη στάση των βουλευτών που δεν διώκονται ποινικά. Για τον Ν. Μιχαλολιάκο και τους άλλους πέντε βουλευτές που έχουν συλληφθεί, τα ζητήματα που εγείρονται θα αντιμετωπιστούν από το προεδρείο της Βουλής.

Eφημερίδα των Συντακτών
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ