2013-10-03 21:59:05
Φωτογραφία για Οι θαλάσσιες ζώνες, κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας
Οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της προσεχούς ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα κατά την παρουσίαση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, του βιβλίου τού πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το διεθνές δίκαιο».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφώνησε με την ιταλική κυβέρνηση, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ μετά την Ελλάδα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να αποτελέσει η επόμενη χρονιά «μεσογειακό έτος», με έμφαση στις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ανάδειξη των θαλάσσιων και μεσογειακών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Το πιο σημαντικό γεγονός και μάλιστα για τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι η έναρξη πραγματικών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και η ψήφιση του νόμου 4001/2011, με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα απώτερα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υποκείμενα βέβαια σε τελική συμφωνία με τους γείτονες, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.


Οι θαλάσσιες ζώνες και η ενεργειακή πολιτική είναι κεντρική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι συνδέεται όχι μόνο με τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την επιδίωξη της ανάπτυξης. Προσέθεσε δε ότι οι γύροι των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών έχουν τώρα διευρυνθεί και αφορούν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι όλες οι ζώνες έχουν τη δική τους «προστιθέμενη αξία» και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Αθήνας να αποδεχθεί δικαστική διαδικασία οριοθέτησης.

Ο αντιπρόεδρος σημείωσε την πολύ μεγάλη, εθνική σημασία της σοβαρότητας, του επαγγελματισμού, της επεξεργασίας της πολιτικής σε θέματα, όπως η ΑΟΖ, κάτι που θα έπρεπε, όπως είπε, να είναι αλλά δεν είναι αυτονόητο. Χρειάζεται συναινετικό πνεύμα, σοβαρή διάθεση, αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, που υποστήριξε ότι αυτός είναι σήμερα ο πατριωτισμός.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι ο μονομερής προσδιορισμός ΑΟΖ δεν προβλέπεται από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εξάλλου, ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης υποστήριξε ότι δεν οφείλεται στις συμφωνίες για την ΑΟΖ η ανεύρεση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι στην οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ δεν υπάρχουν οι δυσκολίες και οι ιδιάζουσες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα. Υπενθύμισε το άρθρο 121 της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποδίδει πλήρη δικαιώματα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά μετριάζεται από τη νομολογία που λαμβάνει υπόψη της τις «σχετικές περιστάσεις».

Τον «ελλειπτικό χαρακτήρα» του Δικαίου της Θάλασσας, τόνισε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, διπλωματικός σύμβουλος της Ευρωπαίας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που υπογράμμισε το αρρύθμιστο πολλών νομικών θεμάτων στη Μεσόγειο.

Όσοι βγάζουν ανεύθυνες κραυγές για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, όχι μόνο δεν γνωρίζουν το θέμα, αλλά διακινδυνεύουν να προκαλέσουν περιττή κρίση με την Τουρκία, τόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί παρήλθε η μονομερής σκέψη ανακήρυξης ΑΟΖ.

Σοφή χαρακτήρισε την απόφαση μετακίνησης της πολιτικής στη διαπραγμάτευση για την ΑΟΖ, ο συγγραφέας, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης. Το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε, πρέπει να είναι Ευαγγέλιο για μας, μια μικρή χώρα και μάλιστα όχι να το δείχνουμε, αλλά να το τηρούμε πραγματικά.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ