2013-10-04 08:46:13
Φωτογραφία για Έξι στους 10 Έλληνες κάνουν διάγνωση των ασθενειών τους βάζοντας τα συμπτώματά τους στις μηχανές αναζήτησης!
ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ. Από το Ίντερνετ τείνουν να υποκατασταθούν οι γιατροί στη χώρα μας, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν πλέον οι Έλληνες.

Ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την βασική πηγή ενημέρωσης για ιατρικά θέματα για το 58,8% των Ελλήνων, ενώ έξι στους δέκα κάνουν διάγνωση των ασθενειών βάζοντας τα συμπτώματά τους στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς έχει αναγκαστεί να… πειράξει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.

Πρόκειται για ορισμένες από τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα των Ελλήνων και δη σε θέματα δημόσιας υγείας όπως αποτυπώθηκαν σε έρευνα της KΑΠΑ Research για την Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία».


Όπως προέκυψε από την έρευνα, οκτώ στους δέκα Έλληνες φοβούνται την αρρώστια. Από φόβο όμως διακατέχονται και για άλλα ζητήματα οι πολίτες, με τον φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση (ποσοστό 91,7%).

Το 84,4% των πολιτών δήλωσε ότι φοβάται την ανεργία, το 83,6% τη φτώχεια και το 82,6% την εγκληματικότητα.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του, το 60% ανέφερε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε τη σωματική υγεία του, το 56,9% ότι επηρέασε την ψυχική του υγεία ενώ ποσοστό 52,6% τις προσωπικές σχέσεις του.

Το 55,7% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ανησυχούν για τη δυνατότητά τους να αγοράσουν φάρμακα, ενώ το 28,4% αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.

Διαγνώσεις μέσω… Ίντερνετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79,7% των Ελλήνων θεωρεί ότι είναι πολύ και αρκετά ενημερωμένοι για θέματα υγείας. Ωστόσο, στη χρυσή τριάδα των πηγών ενημέρωσης βρίσκονται με όχι ιδιαίτερα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους γιατροί, φαρμακοποιοί και Ίντερνετ. Ειδικότερα, το 76% ενημερώνεται από τον γιατρό, το 53,5% από τον φαρμακοποιό, το 58,8% από ιστοσελίδες, το 25,4% από τα social media και το 24% από εφημερίδες.

Το 84,6% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνουν από τον γιατρό, το 69,2% από τον φαρμακοποιό, το 54,4% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από το Διαδίκτυο και το 34,2% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από τις εφημερίδες.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η αναζήτηση πληροφοριών από μη γιατρούς ενέχει κινδύνους, καθώς το 61,6% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έκαναν αυτοδιάγνωση μέσω Διαδικτύου, το 35,2% ότι έκαναν αυτοδιάγνωση με βάση τηλεοπτική εκπομπή και το 34,2% δήλωσε ότι εμπιστεύονται διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο Ίντερνετ.

Επιστημονική Υπεύθυνη της έρευνας ήταν η κυρία Έφη Σίμου, ενώ την εποπτεία είχε η καθηγήτρια του Toμέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της ΕΣΔΥ κυρία Αναστασία Ρουμελιώτη. Το δείγμα αποτέλεσαν 1.227 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η έρευνα διεξήχθη στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2013.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το γνωμικό της ημέρας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γνωμικό της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ