2013-10-04 11:45:09
Φωτογραφία για Θετική έκπληξη στα έσοδα του Σεπτεμβρίου
«Ανάσα» στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου έδωσαν οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, αλλά και... η ανάκαμψη των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον περασμένο μήνα τα έσοδα προ επιστροφών φόρων έφθασαν τα 4,08 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% το στόχο που είχε τεθεί. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2012 οι εισπράξεις είναι αυξημένες κατά 614 εκατ. ευρώ ή 17,7%.

Εξάλλου το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 διαμορφώθηκε στα 1,78 δισ. ευρώ. Οι θετικές αυτές εξελίξεις έφεραν... χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών καθώς προδικάζουν πως θα επιτευχθεί στο τέλος του έτους ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα βήμα προσεγγίζεται ο στόχος πως ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ».


Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 προκύπτει πως, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Εκτός ΟΤΑ

Τα έσοδα εκτός από την κρατική επιχορήγηση των ΟΤΑ ήταν κατά 37,6% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012. Διαμορφώθηκαν στο 1,3 δις ευρώ από 2,1 δις ευρώ. Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων ήταν κατά 8,6% ή 1,3 δις ευρώ χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Εξάλλου στους ΟΤΑ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10,1% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ σε ταμεία και νοσοκομεία κατέγραψαν οριακή υποχώρηση της τάξης του 1,1%.

Οι παραπάνω φορείς της γενικής κυβέρνησης διεύρυναν το πρωτογενές πλεόνασμα τους σε σχέση με πέρυσι λόγω της αυξημένης χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ στα 6,56 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες στα τέλη Αυγούστου από 8,85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Η μείωση τους κατά 2,28 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο δεν συμβαδίζει με τις αποπληρωμές οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών ύψους 4,8 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Γεγονός που μαρτυρά πως το Δημόσιο μπορεί να αποπληρώνει σταδιακά τα χρέη του, αλλά παράλληλα οι φορείς του, δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Πιο αναλυτικά τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώνονται στα 3,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,2 δισ. αφορούν στον ΕΟΠΥΥ) από 4,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 ενώ τα νοσοκομεία χρωστάνε 1,14 δισ. ευρώ.

ΦΑΠ 2013

Εν τω μεταξύ περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν εφάπαξ ή σε 5 μηνιαίες δόσεις το ΦΑΠ του 2013. Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2013.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2013, μέσα από την εφαρμογή «περιουσιολόγιο» του συστήματος Taxisnet, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr και www.taxisnet.gr, αφού εισέλθουν στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης. Κατόπιν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Σε επτά δόσεις

Για τους περισσότερους από τους φορολογούμενους που παραλαμβάνουν τώρα σε ηλεκτρονική μορφή τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ του έτους 2013 έχουν ήδη εκδοθεί ειδοποιητήρια και για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, σε επτά μηνιαίες δόσεις.

Συνεπώς, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ του 2013 καλούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα τρεις φόρους για τα ίδια ακίνητα.

Αν στους φόρους αυτούς προστεθεί και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποχρεούνται μέσα στο διάστημα των προσεχών μηνών να εξοφλήσουν ταυτόχρονα τέσσερις φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Νέα χρέη

Στα 6,56 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες στα τέλη Αυγούστου από 8,85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Η μείωσή τους κατά 2,28 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο δεν συμβαδίζει με τις αποπληρωμές οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών ύψους 4,8 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Γεγονός που μαρτυρά πως το Δημόσιο μπορεί να αποπληρώνει σταδιακά τα χρέη του, αλλά παράλληλα οι φορείς του δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Δαπάνες

Στους ΟΤΑ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10,1% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ σε ταμεία και νοσοκομεία κατέγραψαν οριακή υποχώρηση της τάξης του 1,1%.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ