2013-10-04 15:34:05
Φωτογραφία για Συρία: Φρικτά βασανιστήρια σε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έγκλειστοι σε συριακές φυλακέςκαι προφανώς υποβάλλονται σε βασανιστήρια, σύμφωνα με την ΜΚΟ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, την Human Rights Watch (HRW) ή Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επικαλούμενη μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, η οργάνωση αναφέρει σε έκθεσή της ότι κρατούμενοι έχουν πέσει θύματα βιασμού και κακοποίησης,περιλαμβανομένων ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και ξυλοδαρμού με γκλομπ, καλώδια, μεταλλικές ράβδους και σύρμα.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα με την απαγωγή και κράτηση δημοσιογράφων, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστών, αλλά και με τις εκτελέσεις κρατουμένων.

"Πίσω από τη φρικτή βαρβαρότητα των εχθροπραξιών στη Συρία βρίσκεται η αθέατη κακοποίηση των πολιτικών κρατουμένων--οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, ακόμη και οι δολοφονίες (ανθρώπων) επειδή με ειρηνικό τρόπο άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση ή βοήθησαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη", δήλωσε οΤζο Στορκ, διευθυντής του παραρτήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης.


"Η αυθαίρετη κράτηση και τα βασανιστήρια έχουν γίνει συνήθης πρακτική για τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας", αναφέρει η έκθεση, η οποία όπως υποστηρίζει η οργάνωση, έχει στόχο της να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την κράτηση ακτιβιστών σε τουλάχιστον 27 φυλακές της Συρίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή άσκησαν κριτική εις βάρος των αρχών ή επειδή πρόσφεραν ιατρική βοήθεια στα θύματα της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων το 2011 που συνέβαλαν στο να μετατραπεί η λαϊκή εξέγερση σε εμφύλιο πόλεμο.

Αναφέρει ακόμη ότι η χρήση των βασανιστηρίων ήταν συστηματική και υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι αυτό συνιστά συνήθη κυβερνητική τακτική και πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι άνδρες, αλλά, όπως επισημαίνεται, "δεν γίνονται εξαιρέσεις" για γυναίκες και παιδιά.

Η έκθεση της οργάνωσης παραθέτει στοιχεία του Κέντρου Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων--μίας συριακής οργάνωσης της αντιπολίτευσης--σύμφωνα με την οποία 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συριακές φυλακές από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση.

"Οι αρχές φυλακίζουν πολιτικούς κρατούμενους για μήνες χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες, τους βασανίζουν, τους κακομεταχειρίζονται και τους εμποδίζουν να έχουν επικοινωνία με τους δικηγόρους ή τις οικογένειές τους, αφήνοντας τις οικογένειές τους σε απόγνωση σχετικά με την τύχη τους", αναφέρει η έκθεση.

Οι συριακές αρχές αρνούνται να σχολιάσουν μεμονωμένες περιπτώσεις κρατουμένων, διαψεύδουν ότι κρατούν πολιτικούς κρατούμενους και υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες στη διάρκεια της εξέγερσης παραβίασαν τους κανονισμούς κατά της τρομοκρατίας.

Το HRW υπογραμμίζει 21 μεμονωμένες περιπτώσεις, περιλαμβανομένης εκείνης του 34χρονου Γιεχία Σορμπατζί, ενός εργάτη από προάστιο της Δαμασκού, ο οποίος έγινε γνωστός ως "ο άνδρας με τα τριαντάφυλλα" επειδή, κατά τους πρώτους μήνες της εξέγερσης, μοίραζε λουλούδια στους στρατιώτες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Μοχάμεντ και τρεις άλλους ακτιβιστές που ανήκαν σε μία οργάνωση η οποία αποκαλείται "Νεολαία της Νταράγια" τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με το HRW.

"Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να δώσουν στην οικογένεια του Σορμπατζί πληροφορίες για την τύχη του. Ένας από τους πέντε (συλληφθέντες), ο Γκιγιάθ Ματάρ, πέθανε μέσα σε λίγες μέρες από τη σύλληψή του κατά την κράτησή του", γράφει η έκθεση.

Μεταξύ των διακεκριμένων ακτιβιστών που κρατούνται σε φυλακές είναι ο Χαλίλ Μαατούκ, ένας χριστιανός δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο Μαζέν Νταρουίς,επικεφαλής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ