2013-10-05 23:26:28
Φωτογραφία για Σχέδιο σκοπιμοτήτων για τον ΕΟΠΥΥ...
ΑΥΓΗ - Βενιζέλος Βασίλης

Σχέδιο - πρόταση το οποίο αποτελεί σχεδόν αντιγραφή του σχεδίου νόμου που είχε καταθέσει χωρίς να προλάβει να ψηφιστεί από τη Βουλή ο πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής παρέδωσε χθες το πρωί στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης Το σχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου, αυτόνομου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά την απλή μετακίνηση των μονάδων Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο... ΕΣΥ και τη μετατροπή των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας σε υδροκέφαλο τέρας, καθώς, σύμφωνα με το σχέδιο Σουλιώτη, οι επτά ΥΠΕ της χώρας αναλαμβάνουν την ευθύνη και την εποπτεία για το σύνολο των μονάδων της "πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας", την οποία περιγράφει το σχέδιο!

Είναι προφανές ότι το σχέδιο Σουλιώτη επιχειρεί απλώς και μόνον να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να "κοιμήσει" γιατρούς και εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα προωθήσουν "ριζικές" τομές στον ρόλο και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ, με προσανατολισμό στη δημιουργία νέου, αυτόνομου και ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Κατά τα λοιπά, οι συντάκτες του σχεδίου διαπιστώνουν ότι, έπειτα από τη διοικητική παρέμβαση η οποία συντελέστηκε με τη συνένωση των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών στον ΕΟΠΥΥ, το τοπίο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαμορφώθηκε με την παράλληλη λειτουργία δύο δημόσιων υποσυστημάτων που απευθύνονται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της επικράτειας. "Η νέα αυτή πραγματικότητα υποδεικνύει με προφανή τρόπο τη σκοπιμότητα και τον ορθολογισμό της διαμόρφωσης ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ΕΣΥ, μονάδες ΠΦΥ ΕΟΠΥΥ, δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) σε έναν φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους", τονίζουν και προτείνουν ο φορέας αυτός να είναι οι επτά ΥΠΕ της χώρας...

Τι προβλέπει το σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Επίσης, η Επιτροπή Σουλιώτη υπογραμμίζει την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των πόρων που διατίθενται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, καθώς, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμά ότι οι ανάγκες των πολιτών έχουν υποεκτιμηθεί.

Το σχέδιο Σουλιώτη προτείνει μεταξύ άλλων δέκα συγκεκριμένους άξονες δράσης και αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ:

* Εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

* Οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού προτείνεται να αμείβονται στη βάση ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει: α) κατά κεφαλήν αμοιβή (capitation) και -επιπλέον- β) αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κ.λπ.

Για τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων (αντίστροφη σχέση).

* Τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι δημόσιες δομές (πολυϊατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία), την εποπτεία των οποίων θα αναλάβουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

* Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, προτείνεται η σταδιακή σύγκλιση του πλαισίου συνεργασίας των γιατρών με το νέο σύστημα με την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

* Σε επίπεδο ΥΠΕ οργανώνεται η 24ωρη λειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, καθώς και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για προγραμματισμένες επισκέψεις. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τους διαθέσιμους πόρους.

* Το Δημόσιο θα πρέπει να καθορίσει μια βασική δέσμη υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας, τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και την υλοποίηση εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου.

* Την ανάπτυξη Δικτύων για τη Διαχείριση των Χρονίων Νοσημάτων και τη λειτουργία Ομάδας επαγγελματιών υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και τη συμμετοχή γιατρών ειδικοτήτων.

* Για τους ιδιώτες γιατρούς παρέχεται η δυνατότητα για σύναψη και νέων συμβάσεων τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού σε επίπεδο ΥΠΕ, αλλά σε καθεστώς σφαιρικών και περιφερειακών προϋπολογισμών. Δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό τους, αλλά δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο έργο, σύμφωνα με τις ανάγκες, και διαδικασία αξιολόγησης.

* Προτείνεται η θέσπιση στόχων ποιότητας για όλες τις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, και η σύνδεσή τους τόσο με την αποζημίωση όσο και με τη δυνατότητα περαιτέρω παροχής υπηρεσιών υπό δημόσια κάλυψη.

* Συστήνεται να ξεκινήσει άμεσα η ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ενός ατομικού αρχείου υγείας για κάθε ασθενή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ