2013-10-06 00:00:07
Φωτογραφία για 8 μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε
Ακόμα και αν δεν είστε ο απόλυτος λάτρης της τέχνης και των μουσείων, είμαστε σίγουροι πως θα απολαύσετε μια βόλτα στο Λούβρο ή στην λονδρέζικη Tate Modern Gallery!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 8 μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στο επόμενο ταξίδι σας.

1. Λούβρο, Παρίσι

Το μουσείο του Λούβρου (γαλλικά: Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και φιλοξενεί περίπου 35.000 μεγάλης αξίας εκθέματα που περιλαμβάνουν έργα της αρχαιότητας και της μεσαιωνικής τέχνης μέχρι το 1848. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά μία έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο κτίστηκε αρχικά ως φρούριο από το βασιλιά Φίλιππο Αύγουστο το 1190 και ο Κάρολος Ε΄ ήταν ο πρώτος ένοικός του. Τον 16ο αιώνα, ο Φραγκίσκος Α΄ το μετέτρεψε σε παλάτι και ξεκίνησε τη βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία
. Το 1793, το Λούβρο μετατράπηκε σε μουσείο με την πρώτη έκθεση της συλλογής αυτής. Αργότερα (1852-1857), ο Ναπολέων Γ' προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση του Λούβρου. Η συλλογή του Λούβρου εμπλουτίστηκε σημαντικά το 1863, με την απόκτηση της συλλογής του μαρκησίου Campana, την οποία αποτελούσαν περίπου 11.500 αντικείμενα τέχνης, όπως πίνακες, γλυπτά αλλά και αντικείμενα ελληνικής και ετρουσκικής τέχνης.

Το 1964, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού Αντρέ Μαλρώ (Andre Malraux) εκσκάπτεται μια (ξηρή) τάφρος γύρω από το Μουσείο. Η οριστική αποχώρηση του Υπουργείου, ωστόσο, γίνεται το 1981 με εντολή του Προέδρου Φρανσουά Μιττεράν (Francois Mitterrand), ο οποίος παρουσιάζει και το μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησής του ολοκληρωτικά πλέον ως Μουσείου. Η επιμέλεια ανανέωσής του ανατίθεται στον σινοαμερικανό αρχιτέκτονα Ieoh Ming Pei, στον οποίο ανήκει και η σχεδίαση της γυάλινης πυραμίδας που αποτελεί είσοδο στο Μουσείο σήμερα.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Παρίσι από 159€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

2. Uffizi Gallery, Φλωρεντία

Το Ουφίτσι (Uffizi) είναι παλάτι της Φλωρεντίας που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία - πινακοθήκες στον κόσμο, την ιταλ.:Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.

Μετά την ένωση της Ιταλίας το 1861, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν από το Ουφίτσι σε άλλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η συλλογή της κυρίως σε έργα ζωγραφικής. Το 1993, ορισμένες αίθουσες της πινακοθήκης υπέστησαν φθορά από έκρηξη βόμβας και ειδικότερα η αίθουσα Νιόβη.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Φλωρεντία από 181€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

3. Tate Modern, Λονδίνο

Source: Jeanne Botes via Pinterest

Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ (γνωστή και ως Τέιτ Μόντερν, αγγλ. Tate Modern) είναι μουσείο μοντέρνας τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Μπάνκσαϊντ του Λονδίνου, και αποτελεί μέρος του δικτύου μουσείων Τέιτ. Είναι η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και το τρίτο δημοφιλέστερο μουσείο στην Αγγλία. Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ συνδέεται με την Πινακοθήκη Τέιτ με σκάφος, καθώς τα δυο μουσεία βρίσκονται αντικριστά στις όχθες του Τάμεση.

Η συλλογή της πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης από το 1900 μέχρι σήμερα. Το μουσείο διαθέτει επτά επίπεδα, αριθμημένα από 0-6. Ο εκεθεσιακός χώρος αποτελείται από τα επίπεδα 0-4.

Στο 3ο επίπεδο βρίσκονται κυρίως έργα καλλιτεχνών αφηρημένης τέχνης, εξπρεσιονισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού, όπως Κλωντ Μονέ, Μαρκ Ρόθκο και Ανρί Ματίς. Στο 5ο επίπεδο περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών του κινήματος Άρτε Πόβερα, όπως Γιάννη Κουνέλλη και Καζιμίρ Μαλέβιτς, καθώς και έργα καλλιτεχνών του κυβισμού, του φουτουρισμού, του βορτισισμού και της Ποπ Αρτ, όπως Πάμπλο Πικάσο, Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λίχτενσταϊν.

Προσωρινές εκθέσεις υπάρχουν, εκτός από το 2ο και 4ο επίπεδο, και στο λεγόμενο "Στροβιλοστάσιο" (Turbine Hall), μία αίθουσα ύψους περίπου πέντε ορόφων, όπου παλαιότερα βρίσκονταν οι στροβιλογεννήτριες του εργοστασίου ενέργειας. Εκεί, κάθε χρόνο, φιλοξενείται ένα έργο μεγάλων διαστάσεων από έναν καλλιτέχνη για κάποια περίοδο.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Λονδίνο από 156€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα μέσα Ιανουαρίου 2014.

4. Guggenheim Museum, Μπιλμπάο  

Source: Inaki Caperochipi via Pinterest

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της εποχής μας, που πραγματικά προκαλεί δέος. Το διάσημο μουσείο μοντέρνας τέχνης δίπλα στις όχθες του ποταμού Nervion άνοιξε τις πόρτες του το 1997.

Ο νεωτεριστικός σχεδιασμός του, που ανήκει στον Αμερικανό Frank Ο. Ghery, αποτελεί θαυμάσιο παράδειγμα avant-garde αρχιτεκτονικής. Η μόνιμη έκθεσή του συμπεριλαμβάνει δημιουργίες των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του 20ού αι., όπως οι Paul Cezanne, Pablo Picasso, Vasily Kandinsky και Paul Klee.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Μπιλμπάο από 212€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

5. Museum of Modern Art (MoMA), Νέα Υόρκη  

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) είναι ένα μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάταν. Θεωρείται πως κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Πάμπλο Πικάσσο, του Ανρί Ματίς, του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του Σεζάν, του Νταλί ή του Τζάκσον Πόλοκ.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει τους τομείς:

Αρχιτεκτονική, Βιομηχανικός σχεδιασμός, Γραφικές ΤέχνεςΣχέδια ζωγραφικήςΤαινίες και οπτικοακουστικό υλικόΖωγραφική και ΓλυπτικήΦωτογραφίαΕκτυπώσεις και εικονογραφημένα χειρόγραφαΨάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Νέα Υόρκη, από 438€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στις αρχές Νοεμβρίου 2013.

6. National Gallery of Modern and Contemporary Art, Ρώμη

Το National Gallery of Modern and Contemporary Art, στην Ρώμη έχει μια τεράστια συλλογή, ιδιαίτερα της Ιταλικής τέχνης του 1950 και 1960, π.χ. Burri, Fontana, Manzoni, και πολλά άλλα. Στο τμήμα του 19ου αιώνα  θα βρείτε πολύ ωραία παραδείγματα απο ιταλικό ρεαλισμό και νατουραλισμό. Πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι σχεδόν άγνωστοι εκτός Ιταλίας αν και η συμβολή τους σε αυτο το πεδίο της τέχνης είναι πολύ σημαντική.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Ρώμη, από 131€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

7. Prado Museum, Μαδρίτη

Source: Rosanne Lopez via Pinterest

Το Μουσείο ντελ Πράδο (ισπ. Museo del Prado, «Μουσείο του Πράδο» ελληνοποιημένα) είναι ένα περίφημο μουσείο τέχνης που βρίσκεται στη Μαδρίτη. Κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα.

Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά. Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται.

Το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι το «Las Meninas» του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει στο Μουσείο έργα ιταλών καλλιτεχνών. Η περίφημη «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή της στη χώρα, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ένας τόσο τεράστιος πίνακας.

Σημαντικό τμήμα των πινάκων του Μουσείου ανήκουν στη χρονική περίοδο από το 15 έως το 17ο αιώνα μ.Χ., μια περίοδο που ονομάζεται «η Χρυσή περίοδος της Ισπανίας».

Συνδυάζοντας το Μουσείο ντελ Πράδο με το γειτονικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισπανίας και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, ο επισκέπτης αποκτά μια σφαιρική αντίληψη του Δυτικού Πολιτισμού, εφάμιλλη με αυτή που του δίνουν τα Μουσεία της Αγίας Πετρούπολης, του Παρισιού και του Λονδίνου.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Μαδρίτη από 159€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

8. The State Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη

Το Κρατικό Ερμιτάζ βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Το κύριο συγκρότημα του μουσείου τοποθετείται στην Πλατεία των Ανακτόρων.  Το Ερμιτάζ αποτελείται από το Χειμερινό Ανάκτορο, τα κτίρια του Μικρού, του Παλιού και  του Νέου  Ερμιτάζ, το Θέατρο του Ερμιτάζ και το Εφεδρικό Σπίτι. Επίσης, εκεί ανήκουν το Ανάκτορο  του Μένσικοβ και η ανατολική πτέρυγα της οικοδομής του Γενικού Στρατολογίου, το Κέντρο Αναστήλωσης και Φύλαξης "Το Παλαιό Χωριό " και το Μουσείο του Αυτοκρατορικού εργοστασίου πορσελάνης.

Η ιστορία του Μουσείου ξεκίνησε με το χτίσιμο του Χειμερινού Ανακτόρου, την ανέγερση του οποίου το 1754 είχε παραγγείλει από τον αρχιτέκτονα Rastrelli η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ. Στην αρχή το Ανάκτορο υπηρετούσε ως έδρα των αυτοκρατόρων. Η μετατροπή του σε μουσείο γινόταν σταδιακά. Το 1795 δημιουργήθηκε η Αίθουσα του Γεωργίου, το 1826 - το Στρατιωτικό γκαλερί του 1812. Στο Ερμιτάζ λειτουργούν το Περίπτερο, η Στραταρχική Αίθουσα και η Αίθουσα του Πέτρου, τα μουσεία της Φρουράς και της πορσελάνης. Μέσα σε κάμποσους αιώνες το Ερμιτάζ πέρασε τη διαδρομή από την ιδιωτική συλλογή της Αυτοκρατόρισσας Αικατερίνης Β΄ σε  συλλογή των τριών εκατομμυρίων έργων τέχνης, μεταμορφώνοντας σ' ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Η ιστορία του Μουσείου όμως δεν ήταν τέλεια. Το 1837 λόγω ενός μηχανικού λάθους αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, που διαρκούσε  30 ώρες. Ο Νικόλαος Α΄ διέταξε να εκκενώσουν τα κτίρια για να σώσουν ό, τι ήταν δυνατό.

Στο Μουσείο εκθέτονται τα αντικείμενα ζωγραφικής, γραφικής, γλυπτικής, νομισματικής, αρχαιολογικά ευρήματα κτλ..Τα θέματα της συλλογής ποικίλλουν και αφορούν τον πρωτόγονο πολιτισμό, την αρχαιότητα, την τέχνη της Δυτικής Ευρώπης, της Ρωσίας και της Ανατολής. Εδώ φυλάσσονται τα διακεκριμένα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς  "Ο θάνατος του Άδωνη" G.Mazzuoli, "Ο Έρως και η Ψυχή" του Α.Canova, "Madonna Litta" του Leonardo Da Vinci και πολλά άλλα.

Η πρώτη συλλογή του Ερμιτάζ όμως ήταν 225 πίνακες, που είχε αγοράσει το 1764 η Αικατερίνη II από το Γερμανό έμπορο Johann Ernest Gotskovsky. Από αυτό ακριβώς το συμβάν αρχίζει η επίσημη ιστορία της ίδρυσης του μουσείου. Το 1917, μετά την Επανάσταση του Φεβρουαρίου  και την παραίτηση από το θρόνο του Νικολάου II, το Χειμερινό Ανάκτορο και το Ερμιτάζ αναγγέλθηκαν κρατικά μουσεία.

Από τις 12 Ιουνίου 1996 το Μουσείο βρίσκεται υπό την προστασία του Προέδρου της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Προς τιμή του Ερμιτάζ ονομάστηκε ένας από τους μικρούς πλανήτες. Οι συζητήσεις γι' αυτό το διαμάντι της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να είναι ατελείωτες. Μα...κάλλιο να δεις μια φορά, παρά ν' ακούσεις εκατό. Ελάτε και επισκεφτείτε οπωσδήποτε αυτό το μοναδικό μουσείο!

Ψάξαμε και βρήκαμε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Αγία Πετρούπολη, από 215€ μετ’επιστροφής για πτήσεις στα τέλη Ιανουαρίου 2014.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ