2013-10-06 11:14:11
Φωτογραφία για Το Υπ. Οικονομικών προσπαθεί να μεταθέσει στα παιδιά μας την αποπληρωμή των 130δισ. - Διαβάστε πως
Σε ορίζοντα 50 ετών- δηλαδή στην επόμενη γενιά- επιχειρεί να μεταθέσει την αποπληρωμή του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, προκειμένου να εκδοθεί ένα ομόλογο διάρκειας 50 ετών το οποίο επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ.ευρώ, που έλαβε η χώρα μας.

Εκτός από τη χρονική επιμήκυνση που κρίνεται απαραίτητη για να εξυπηρετηθεί το χρέος, το επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα δανεισμού του ESM, δηλαδή στα επίπεδα του EURIBOR 3μήνου. Σημειώνεται ότι η τελευταία ανάλογη έκδοση- αλλά 30ετούς διάρκειας- είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2008, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να πείσει ότι η ελληνική οικονομία χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών, είχε προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση ύψους 4 δισ ευρώ, με επιτόκιο 4,6%.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δανειστές δεν είναι κατ” αρχήν αρνητικοί σε μια τέτοια λύση, ωστόσο βάζουν «στον πάγο» την Αθήνα υπενθυμίζοντας πως οριστικές αποφάσεις θα παρθούν τον Απρίλιο του 2014 όταν θα φανεί πόσο είναι το χρηματοδοτικό κενό και πως αυτό θα καλυφθεί. Η κίνηση αυτή ωστόσο του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι συμφωνεί και με την έκθεση της S&P η οποία εκτιμά πως μια μεγάλη επιμήκυνση του χρέους σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται μέχρι το 2015.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ