2013-10-06 14:12:24
Φωτογραφία για Άρχισε η επιχείρηση καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου
Την επιχείρηση καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου άρχισε σήμερα μία ομάδα ειδικών.Σύμφωνα με πηγή από την αποστολή, στην επιχείρηση συμμετέχουν είκοσι άτομα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η χώρα φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων.

Πρόκειται για μια από τις πιο φιλόδοξες και πιο επικίνδυνες αποστολές αφοπλισμού που έχουν επιχειρηθεί ποτέ. Ανάλογες επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στο Ιράκ και στη Λιβύη, αλλά πότε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Συρία παρέδωσε τον κατάλογο του χημικού οπλοστασίου της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων τον Σεπτέμβριο, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, η οποία καθορίσθηκε με τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία της 14ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνουν επιθεωρήσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.


Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν καθορίσει το πλαίσιο καταστροφής του χημικού οπλοστασίου, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν στη Γενεύη.

Η απόφαση μεταξύ των δύο πλευρών ελήφθη ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα απειλούσε με μία στρατιωτική επέμβαση ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ως τιμωρία για την επίθεση με χημικά όπλα στα ανατολικά της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/10/2013_521826
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ