2013-10-06 14:58:05
Φωτογραφία για Βιοαέριο από τα αστικά λύματα στην Πάφο
Οι αναφορές και οι συζητήσεις γύρω από το αποχετευτικό σύστημα Πάφου, επικεντρώνονται συνήθως, και όχι αδίκως, στα προβλήματα της διαδικασίας κατασκευής του έργου μέσα στις συνοικίες, στην οικτρή κατάσταση του οδικού δικτύου από όπου φεύγουν τα συνεργεία των εργολάβων και στα οικονομικά τέλη που επωμίζονται οι πολίτες.

Μια άλλη πτυχή του τεράστιου για τα δεδομένα της Πάφου έργου όμως, όχι απλώς φαίνεται να λειτουργεί υπέρ του δέοντος ικανοποιητικά, αλλά αποτελεί και πρότυπο έργο που τυγχάνει μελέτης και επισκέψεων ειδικών από άλλες περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδος, που προωθούν αντίστοιχα έργα στις περιοχές τους.

Ο λόγος για τον Σταθμό Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), στην παράλια περιοχή της κοινότητας Αχέλεια. Με τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης του σταθμού να έχουν ολοκληρωθεί, με την ηλεκτροπαραγωγή από αναερόβια σταθεροποίηση οργανικής λάσπης να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, αλλά κυρίως με την πρωτοποριακή σε επίπεδο Νότιας Ευρώπης νέα τεχνολογία ηλιακής ξήρανσης λάσπης από τα αστικά λύματα, ο Σταθμός Επεξεργασίας των λυμάτων της Πάφου, θεωρείται πρότυπο διαχείρισης αστικών λυμάτων και περιβαλλοντικής προστασίας σε μια επιβαρυμένη, προηγουμένως, περιοχή.


Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων του ΣΑΠΑ, άρχισε να επεξεργάζεται τα λύματα μετά τα νέα έργα της δεύτερης φάσης του, που κατασκευάστηκαν από την ελληνική εταιρεία ENVITECΑ.Ε., η οποία έχει και τη διαχειριστική ευθύνη του σταθμού. Η επέκταση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον Σταθμό, συνέτεινε στο να επιτυγχάνεται πλέον υψηλός βαθμός επεξεργασίας λυμάτων, με αποτέλεσμα να παράγεται καθαρό νερό υψηλής ποιότητας για σκοπούς άρδευσης. Τα νέα έργα αφορούν επίσης στην επεξεργασία της λάσπης με τις πρωτοποριακές μεθόδους της αναερόβιας χώνευσης και της παραγωγής βιοαερίου με ενεργειακή αξιοποίηση, αφυδάτωση και ξήρανση. Τα νέα έργα, αυξάνουν σημαντικά τη δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων του Σταθμού, αφού η δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων ανά ημέρα αυξάνεται από τις 8 χιλιάδες κυβικά μέτρα στις 20 χιλιάδες.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΠΑ, δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, τόνισε ότι με τα έργα της δεύτερης φάσης κατασκευάστηκαν μια μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων, δύο νέες γραμμές βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων με ολλανδική τεχνολογία υψηλής απόδοσης, επέκταση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων, νέα μονάδα επεξεργασίας της λάσπης με παραγωγή και αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου και δύο νέες δεξαμενές αποθήκευσης των ανεπεξέργαστων λυμάτων. Με τις επεκτάσεις και βελτιώσεις στον Σταθμό Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας, τόνισε ο κ. Βέργας, επιτυγχάνεται παραγωγή υψηλής ποιότητας και καθαρότητας νερού.«Η ποιότητα του παραγόμενου νερού στην έξοδο του σταθμού», επεσήμανε, «είναι άριστη και κατάλληλη για άρδευση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Επιτυγχάνουμε πλέον επίσης, σημαντική μείωση του όγκου της παραγόμενης λάσπης και βελτίωση των χαρακτηριστικών της. Η παραγόμενη αυτή λάσπη, με τη νέα μονάδα χώνευσης και ξήρανσης, είναι πλήρως σταθεροποιημένη, απαλλαγμένη από οσμές, και έχει σημαντικά μειωμένο όγκο, γεγονός που διευκολύνει τη μεταφορά και διαχείρισή της στη γεωργία από καλλιεργητές της επαρχίας μας, στους οποίους το προϊόν διανέμεται δωρεάν». Σύμφωνα με τους αρμόδιους της κατασκευάστριας εταιρείας, ENVITECA.E., η τεχνολογία που εφαρμόσθηκε για την ξήρανση της λάσπης, με την ηλιακή ξήρανση σε κατάλληλα σχεδιασμένο θερμοκήπιο, είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλη τη Νότιο Ευρώπη.

«Με την τεχνολογία αυτή», τονίζουν, «το ποσοστό υγρασίας της λάσπης μειώνεται από το 85% σε λιγότερο από 20%, χωρίς κόστος ενέργειας».

Το πλέον προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των λυμάτων που συγκεντρώνονται στην Αχέλεια από όλη την περιοχή της επαρχίας Πάφου που καλύπτει σήμερα το ΣΑΠΑ, αποτελεί το παραγόμενο βιοαέριο στο εντυπωσιακό αεροφυλάκιο που δεσπόζει ως θόλος σε όλη την παραλιακή περιοχή παρά το Αεροδρόμιο Πάφου. Σύμφωνα με τον Σάββα Βέργα και τους αρμόδιους της κατασκευάστριας εταιρείας, πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο αξιοποίησης της ανανεώσιμης ενέργειας για την Κύπρο, με την οποία παράγεται ημερησίως ηλεκτρική ενέργεια 2.400 KWh. Η ποσότητα αυτή χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Σταθμού, συντείνοντας στη σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της ΑΗΚ.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ