2013-10-06 17:30:07
Φωτογραφία για Οι «ομοβροντίες» του Ιούλη και Δεκέμβρη 1978 σε Αθήνα και Πειραιά
Ο Καλέντζης με σταυροπόδι και

ύφος στο εδώλιο του κατηγορουμένουΤην νύχτα 23 προς 24 Ιούλη 1978 γίνονται στην Αθήνα και τον Πειραιά 13 αλυσιδωτές εκρήξεις βομβών και η αστυνομία ανακοινώνει ότι έχουν γίνει συλλήψεις «ατόμων που ανήκουν στην εξτρεμιστική δεξιά» και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αξιολογούνται!

Στις 31 Ιούλη, οδηγούνται στον Εισαγγελέα ποινικής αγωγής εννέα ακροδεξιοί κρατούμενοι σαν ύποπτοι για βομβιστικές ενέργειες, που συνελήφθησαν λίγες μέρες νωρίτερα. Αυτοί είναι οι Νικ. Μιχαλολιάκος 21 χρονών, Αλ. Μαριούκλας 19 χρονών, Δημ. Παπουτσάς 22 χρονών, Γεωρ. Ηλιόπουλος 22 χρονών, Λογγίνος Παξινόπουλος 35 χρονών, Αχιλλέας Παγώνης 39 χρονών, Αθαν. Καρακατσάνης 21 χρονών, Θεοδ. Μαρής 20 χρονών και Ιω. Γιαννόπουλος 37 χρονών. 

Θα ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη με τον νέο νόμο 774/78 περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος που εφαρμόζεται δεύτερη φορά, (πρώτη ήταν με τους οπαδούς του Τσιρώνη) και θα παραπεμθούν σε τακτική ανάκριση. 


Μαζί τους θα διωχθεί ποινικά και ο Αριστοτέλης Καλέντζης με τον οποίο είχαν επαφές άλλοι κατηγορούμενοι, αν και βρίσκεται στη φυλακή. Στον ανακριτή Δ. Γυφτάκη, που αναλαβαίνει την διενέργεια κύριας ανάκρισης, διαβιβάζονται και οι δικογραφίες για τις εκρήξεις στους κινηματογράφους «Έλλη» και «Ρεξ» καθώς και για τις εκρήξεις της 23 Ιούλη. 

Στις 6 Αυγούστου 1978 το βράδυ και ενώ οι κατηγορούμενοι για βομβιστικές ενέργειες είναι κρατούμενοι, σε διάφορα σημεία της Αθήνας θα γίνουν ακόμη 11 εκρήξεις βομβών σχεδόν ταυτόχρονα (μέσα σε μιάμισυ ώρα περίπου) και με εκρηκτικά ίδια με εκείνα των βομβών του«Έλλη» του «Ρεξ» και της 23 Ιούλη.

Στις 7 Αυγούστου, οι 9 κατηγορούμενοι της ομάδας των νεοφασιστών προφυλακίζονται. 

Στις 10 Αυγούστου γράφεται στις εφημερίδες ότι ο ανακριτής Γυφτάκης, καλεί στρατιωτικούς στην ανάκριση για τις βομβιστικές ενέργειες και την ίδια μέρα ο Εισαγγελέας Μιχ. Παπαδογιάννης με διάταξή του, απαγορεύει την αναγραφή ειδήσεων στον τύπο, σχετικά με την συνεχιζόμενη έρευνα για την ανακάλυψη των τρομοκρατών βομβιστών. 

Στις 10 Αυγούστου, στα πλαίσια ερευνών που γίνονται σε σπίτια στρατιωτικών, βρίσκονται στην κατοχή του αντιστράτηγου ε.α. Βασ. Ρογκάκου, 65 χρονών, 223 φυσίγγια, 60 φωτοβολίδες, 5 καψούλια και σε άλλο σπίτι του (στο χωριό Μέλισσα Γυθείου) ένα τουφέκι «ένφιλντ». Ο στρατηγός θα παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών» (495/76) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Στις 18 Αυγούστου θα συλληφθεί και θα παραπεμφθεί σε δίκη με την ίδια κατηγορία (495/76) ο αντισμήναρχος ε.α. πιλότος της «Ολυμπιακής» Χρ. Μ. Μήλας γιατί βρέθηκε στην κατοχή του ένα όπλο «μπράουνιγκ» και 18 φυσίγγια.

Στις 22 Ιούλη γίνεται γνωστό ότι από τυχαίο περιστατικό —τροχαίο ατύχημα— ανακαλύφθηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπλα που δεν είχαν άδεια οι ιδιοκτήτες τους. Χουντικοί παράγοντες, που βρίσκονται στις διοικήσεις διαφόρων οργάνων, θα αποτελέσουν αφορμή για πιο προσεχτική έρευνα που όμως θα δώσει αποτελέσματα μετά από τέσσερις μήνες περίπου.

Στις 28 Αυγούστου θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά τεσσάρων ατόμων για την παράνομη κατοχή 41 πολεμικών όπλων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρεται ότι από τις έρευνες δεν προέκυψαν στοιχεία για να διωχθούν ποινικά οι τέσσερις (ή και άλλοι) για κατάρτιση τρομοκρατικής ομάδας (Ν. 774/78).

Στις 29 Αυγούστου 1978, ο διορισμένος από τη χούντα «δήμαρχος» του Πειραιά Αρ. Σκυλίτσης ανακοινώνει την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές για το αξίωμα του Δήμαρχου. 

Στις 16 Σεπτέμβρη, καταδικάζεται σε φυλάκιση 5 χρόνων από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας ο1ω. Σκανδάλης για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, το Ο.Ε.Μ. του Τσιρώνη, αλλά χωρίς να καταδικαστεί κανένας άλλος «τρομοκράτης». Φυλάκιση 3 μηνών επιβάλεται στον Μαν. Μαθιουδάκη οπαδό επίσης του Τσιρώνη. Το ίδιο δικαστήριο δίκασε προηγούμενα τρεις αναρχικούς, τονΦίλιππο και τη Σοφία Κυρίτση και τους επέβαλε 9 χρόνια κάθειρξη και 5 χρόνια φυλάκιση γιατί είχαν στο σπίτι τους βενζίνη, σύρμα και μπαμπάκι (!) και στον Νικ. Παπαδοπούλη που τους «κάρφωσε» σε 3 χρόνια φυλάκιση. 

Στις 26 Σεπτέμβρη 1978 με κοινή διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Θ. Αραβαντινού και του Προέδρου Εφετών Κων. Πούλου, παραπέμονται στο Πενταμελές Εφετείο τέσσερις από τους δέκα νεοφασίστες για τα εκρηκτικά. Συγκεκριμένα παραπέμπονται οι Ν. Γ. Μιχαλολιάκος, I. Δ. Ηλιόπουλος, Δ. Δ. Παπουτσάς και A. I. Μαριούκλας για τους υπόλοιπους έξι (Α. Καλέντζη, Α. Καρακατσάνη, Α. Παγώνη, Θ. Μάρη, I. Γιαννόπουλο και Λογγ. Παξινόπουλο) προτείνεται στο Συμβούλιο Εφετών, αρμόδιο να αποφασίσει, η απαλλαγή από κάθε κατηγορία. Και για τους τέσσερις που παραπέμφθηκαν «έφυγε» η κατηγορία του Ν. 774/78 περί καταστολής της τρομοκρατίας και θα δικαστούν μόνο για το 495/76 περί όπλων και εκρηκτικών. 

Στις 9 Οκτώβρη δίνεται στη δημοσιότητα το 835/78 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που απάλλαξε χωρίς δίκη στο ακροατήριο τους 6 νεοφασίστες που αφήνονται ελεύθεροι (εκτός του Καλέντζη που είναι κατάδικος για άλλες πράξεις). 

Στις 18 και 19 Οκτώβρη μέρες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης βδομάδας των δημοτικών εκλογών, θα εκραγούν στην Αθήνα άλλες 4 βόμβες. Μια στα δικαστήρια και τρεις σε καταστήματα ή αντιπροσωπείες Σοβιετικών ειδών. «Η χούντα πανηγυρίζει και τρομοκρατεί για το υψηλό ποσοστό ψήφων που πήρε (χωρίς να εκλεγεί δήμαρχος) ο χουντικός Αρ. Σκυλίτσης » γράφουν οι δημοκρατικές εφημερίδες, για τις βόμβες. 

Στις 4 Νοέμβρη αθωώνονται από το Πενταμελές Εφετείο οι Στ. Παττακός, Δ. Ρίτσος, Α. Μεϊντάσης και Β. Μεϊντάσηςπου είχαν κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία σε οικονομικές ατασθαλίες στο Δήμο Αθήνας. Στα μέσα Οκτώβρη αναβάλλονται πάλι οι δίκες για τις δολοφονίες των Γ. Τσαρουχά και I. Χαλκίδη στη Θεσσαλονίκη. 

Στις 27 Νοέμβρη 1978 άρχισε στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη των τεσσάρων νεοφασιστών που κατηγορούνται για κατασκευή, κατοχή, μεταφορά εκρηκτικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδας. Κατηγορούμενοι Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Ηλιόπουλος, Δ. Παπουτσάς και Αλ. Μαριούκλας. Μάρτυρες κατηγορίας μόνο ο διοικητής της Γενικής Ασφάλειας Αθήνας αστυνομικός διευθυντής Μιχ. Λάος και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών της Υ.Γ.Α. Ιω. Πιέρρος.

Στη δίκη των νεοφασιστών και ενώ προχώρησε αρκετά, καθώς εξετάζονταν οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί, οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτημα αναβολής για να κληθούν να εξεταστούν μάρτυρες οι πυροτεχνουργοί που εξέτασαν τα υλικά κατασκευής των βομβών που είχαν ομολογήσει ότι είχαν στην κατοχή τους ορισμένοι από τους κατηγορούμενους. 

Το δικαστήριο έκρινε αναγκαία την εξέταση των πυροτεχνουργών και ανέβαλε την δίκη για τις 15 Γενάρη του 1979.

«Στη μνήμη του Μάλλιου»

Στις 17 Δεκέμβρη —ημέρα Κυριακή— το βράδυ από τις 9 ως τις 11, χουντοφασίστες «για να τιμήσουν τη μνήμη του Μάλλιου» τοποθετούν περίπου 40 βόμβες σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά. Η κυβερνητική ανακοίνωση μιλάει για 34 εκρήξεις, η αστυνομία τις ανεβάζει στις 39 ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 50 περίπου. Ανακοινώνεται ότι ανακρίνονται περίπου 30 ακροδεξιοί σαν ύποπτοι. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 7 άτομα που βρέθηκαν τυχαία κοντά στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί οι βόμβες. Σε πέντε μέρες οι εφημερίδες δεν δημοσιεύουν καμιά πληροφορία για τις έρευνες που κάνει η αστυνομία για τον εντοπισμό των βομβιστών γιατί δεν δίνονται πληροφορίες από τις διωκτικές αρχές. Τις πρώτες μέρες του Γενάρη 1979, διαρέουν σε ορισμένες εφημερίδες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι νεοφασίστες που κρατούνται στην υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Αθήνας έχουν αρχίσει να «μιλάνε» και έτσι οι διωκτικές αρχές έχουν αρχίσει το «ξήλωμα» τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει τοποθετήσει τις βόμβες τον τελευταίο χρόνο και πολλές από εκείνες που είχαν εκραγεί παλαιότερα. Οι υπόλοιπες εφημερίδες που δεν έχουν τις πηγές των πληροφοριών στην Ασφάλεια αναδημοσιεύουν με επιφύλαξη τις πληροφορίες, ύστερα από το πρόσφατο «φιάσκο» της εξάρθρωσης της «ομάδας των 10» από τους οποίους γλύτωσαν οι 6 χωρίς δίκη.

ΠΗΓΗ: Γ. Θ. Κρεμμυδάς: Οι άνθρωποι της χούντας μετά τη δικτατορία, εκδ. ΕΞΑΝΤΑΣ

stigmesstinistoria
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ