2013-10-08 03:13:04
Φωτογραφία για Στα 340 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013
Στα 340 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και να ανέβει στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014.

«Είναι μια συντηρητική εκτίμηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που γυρίζουν στην Αθήνα από τις κεντρικές τράπεζες. Οι επιστροφές φόρων και δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα είναι όσα προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη συμβολή τους για περαιτέρω μείωση του χρέους, στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων». Σημείωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στο β' εξάμηνο του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το euro2day.gr, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «προτιθέμεθα να αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014».


Η ανάπτυξη και το έλλειμμα

Πρακτικά η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο αποτυπώνονται οι πρώτες αμυδρές ενδείξεις αλλαγής της τάσης. Συγκεκριμένα προβλέπεται επιστροφή σε οριακή ανάπτυξη, οριακό περιορισμό της ανεργίας αλλά και του Δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα, αναθεωρούνται οι αρχικές προβλέψεις για την ύφεση το 2013, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4% φέτος έναντι πρόβλεψης για -4,5% στον προϋπολογισμό του 2013. Η μέση ανεργία προσδιορίζεται στο 27% το 2013 και η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό μιλά για περιορισμό στο 26% το 2014. Στο προσχέδιο, αποτυπώνεται πρόβλεψη ρηχής ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από έναν ακόμα χρόνο βαθιάς ύφεσης.

Επίσης, προβλέπεται έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, ενώ πρωτογενώς, αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ ή στα 2,8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 321 δισ. ευρώ φέτος θα σημειώσει ανεπαίσθητη αποκλιμάκωση στα 319,4 δισ. ευρώ ήτοι 174,5% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα

Για το 2014 προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση. Συγκεκριμένα, θα ανέλθουν σε 54,54 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,6% έναντι του 2013. Η άνοδος αυτή θα προέλθει κυρίως από:

- Τις αυξημένες εισπράξεις κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου των δύο πρώτων μηνών του 2014. Το ποσό αυτό όμως, όπως προαναφέρθηκε, καθώς αφορά αποπληρωμή δόσεων για φορολογικές υποχρεώσεις του 2013, θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές.

- Τις ευνοϊκότερες προβλέψεις συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεταβλητών (π.χ. ιδιωτική κατανάλωση), οι οποίες είναι βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ και επηρεάζουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις για το 2014 (π.χ. έσοδα ΦΠΑ).

- Τις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης (tax compliance) από το επόμενο έτος, καθώς και από τις εκτιμήσεις της φορολογικής διοίκησης για την απόδοση συγκεκριμένων δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τονίζεται ότι οι ως άνω εκτιμήσεις βασίζονται σε ευρήματα μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ και τελούν υπό τελική αξιολόγηση, ενώ η εξειδίκευση των δράσεων της φορολογικής διοίκησης θα συνεχιστεί μέχρι και την κατάρτιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τους εταίρους.

Οι δαπάνες

Στο μέτωπο των δαπανών, αυτές για μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013, λόγω των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, η μείωση του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις αλλά και του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 13,3 δισ. ευρώ και αφορούν τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, καθώς και την κοινωνική προστασία.

Για την αντιμετώπιση των δαπανών σε επιχορηγήσεις, λειτουργικές και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013.

Επίσης, υπάρχει πίστωση 1,12 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα δαπανών, ενώ οι δαπάνες για τόκους υπολογίζονται στα 6,150 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ, από 6,1 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ το 2013.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αναμένεται να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013.

Οι δαπάνες αυτές κατανέμονται σε 6,3 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 0,7 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ