2013-10-08 11:40:03
Φωτογραφία για Βόμβα ΔΝΤ: Ήξεραν από το 2010 πως το ελληνικό πακέτο δεν βγαίνει
Την άποψη πως το πρόγραμμα που τελικώς εγκρίθηκε για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας το 2010 ήταν εκ προοιμίου “καταδικασμένο” να μην πετύχει και επιπρόσθετα θα βάραινε υπερβολικά τους Έλληνες πολίτες χωρίς... ουσιαστικά οφέλη είχαν τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ασχέτως εάν τελικώς ενέκριναν το πακέτο έχοντας κατά νου τις πιέσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς!

Την εντυπωσιακή αυτή αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίσα The Wall Street Journal, η οποία δημοσιοποιεί απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν τις έντονες αντιδράσεις των μελών του ΔΝΤ και τις εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου αναφορικά με το επίμαχο πρόγραμμα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Έγγραφα που καταδεικνύουν πως ήδη από τότε, από το 2010, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ήταν σίγουροι πως το ελληνικό πακέτο “δεν έβγαινε”, πως θα “βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και αντί αυτού προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων
. Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το τίμημα της σωτηρίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα είχαν χαρακτηριστεί το 2010 ως «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα» και δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο. Το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»!

Η WSJ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου. Ο τότε εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Αργεντίνος κ. Αντρές Περέιρα, δηλώνει πως: «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» και παραδέχεται πως υπό την πίεση της Ευρωζώνης εγκρίθηκε τελικώς ένα πακέτο που κατά τον ίδιο “ρίσκαρε απλώς την αναβολή και ίσως την επιδείνωση μιας αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας”.

Ενώ ένας άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ευθέως πως: «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη» newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ