2013-10-09 20:45:04
Φωτογραφία για Πήραν φωτιά τα τεφτέρια και τα ψώνια με …βερεσέ
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Σεμερτζάκη

«Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι», λένε χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και μία φραντζόλα ψωμί.

Εν μέσω κρίσης και με τα εισοδήματά τους περικομμένα κατά 25%, οι καταναλωτές επιστρέφουν στο βερεσέ και το τεφτέρι.

«Γράφ’ τα μέχρι να πληρωθώ» είναι η ατάκα που χρησιμοποιείται πλέον καθημερινά από τους περισσότερους Έλληνες. Ψωνίζουν με πίστωση και, όποτε μπορέσουν, θα ξεπληρώσουν το χρέος τους. Στον οδοντίατρο, στο δικηγόρο και στα συνεργεία αυτοκινήτων, το βερεσέ έχει την τιμητική του. Ακόμα και το μαιευτήριο πληρώνουν με δόσεις. Τα μπακάλικα στις γειτονιές της Αθήνας έχουν ξαναβγάλει τα παλιά τεφτέρια και σημειώνουν τα προϊόντα που αγοράζει μια οικογένεια. Στους φούρνους, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αγοράζουν μόλις δύο φέτες ψωμί!

Βροχή τα φέσια

Στο παρελθόν, οι Έλληνες καταναλωτές ψώνιζαν χωρίς φειδώ
. Σήμερα, η οικονομική συγκυρία ωθεί τους πολίτες να αγοράσουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ένα-δυο βερίκοκα, ένα μήλο, τρεις-τέσσερις ντομάτες, και αυτά βερεσέ. Φούρνοι, ψιλικατζίδικα. κρεοπωλεία, ψαράδικα, φαρμακεία και ένα σωρό άλλες μικρές επιχειρήσεις έχουν ξαναβγάλει τα τεφτέρια. Ο λογαριασμός όλο και μεγαλώνει, με τους κατοίκους στις γειτονιές της Αθήνας να αναγκάζονται να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. Ειδικά μετά τις 15 του μηνός οι τσέπες των καταναλωτών αδειάζουν και τα ψώνια γίνονται μόνο βερεσέ. Πάνω από το 20% της πελατείας υιοθετεί αυτή την πρακτική, με τα μαγαζιά να βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται αισθητά και τα χρωστούμενα να αυξάνονται ραγδαία. «Μας έχουν βάλει φέσια έως και 1.000 ευρώ!» λένε ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ. «Έχω πελάτη, τον οποίο παρακαλάω να μου φέρνει έστω και ένα ευρώ την ημέρα, για να ξεπληρώσει το χρέος του», εξομολογείται μπακάλης στο κέντρο της Αθήνας. Στις πάλαι ποτέ εύρωστες συνοικίες της πόλης, όπως το Κολωνάκι, έχει κάνει την εμφάνισή του το τεφτέρι. Μικρά παιδιά αγοράζουν παγωτό βερεσέ. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων αφήνουν ενέχυρο τη φωτοτυπία της ταυτότητάς τους όσοι δεν έχουν να πληρώσουν όλο το ποσό.

Γέννα με… δόσεις

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κατάσταση είναι δραματική. Στα μαιευτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση κοντά στο 30% των τοκετών με διακανονισμό! Σε Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο καταφεύγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια που εγκατέλειψαν την επιλογή ιδιωτικού μαιευτηρίου, διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα νοσήλια. Ζευγάρια που δεν έχουν πια ασφαλιστική κάλυψη καταφεύγουν σε δόσεις. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια της Αττικής, οι διακανονισμοί και οι διαπραγματεύσεις δίνουν και παίρνουν. Οι οικογένειες πληρώνουν ένα μέρος των χρημάτων, την αμοιβή του γιατρού και τα υπόλοιπα τα εξοφλούν σταδιακά.

Φάρμακα… επί πιστώσει

Η κατάσταση με τα τεφτέρια στα φαρμακεία επιδεινώθηκε λόγω των αυξημένων συμμετοχών των ασθενών. Πολλοί είναι εκείνοι που, προκειμένου να μη διακόψουν τη θεραπεία τους, χρωστάνε στους φαρμακοποιούς υπέρογκα ποσά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα φάρμακο που ο ασφαλισμένος έπαιρνε μέχρι πρότινος δωρεάν, πρέπει σήμερα να πληρώσει περί τα 50 ευρώ από την τσέπη του. Τα φαρμακεία κατανοούν την κρίση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, για να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Πάνω από το 40% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου έχει σταματήσει το φροντιστήριο και την εκμάθηση ξένων γλωσσών λόγω οικονομικών δυσχερειών. Στην αγορά καταγράφεται αδυναμία καταβολής των διδάκτρων στα φροντιστήρια έως και τέσσερις μήνες. Η «μπάλα» παίρνει και τους καθηγητές, στους οποίους οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων χρωστάνε μισθούς αρκετών μηνών. Είτε παραμένουν εντελώς απλήρωτοι είτε πληρώνονται με «έναντι».

Χρωστάνε ακόμα και σε γραφεία τελετών

Ιδιοκτήτες γραφείων τελετών σε όλη τη χώρα παραδέχονται ότι η κατάσταση χιλιάδων συνανθρώπων μας είναι πραγματικά απελπιστική. Αδυνατούν ακόμα και να θάψουν τον άνθρωπό τους! Ούτε τα έξοδα της κηδείας δεν μπορούν να πληρώσουν και ζητούν από τους τελετάρχες είτε κάποια καλύτερη τιμή είτε να τους εξοφλήσουν σε δόσεις. Η αδυναμία εξόφλησης σε ορισμένες περιοχές φτάνει μέχρι και το 60% των περιπτώσεων. Επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν πως οι περισσότερες κηδείες, κυρίως των ηλικιωμένων, γίνονται βερεσέ. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αφήνουν φέσι από ανάγκη. Η κρίση οδηγεί τις οικογένειες των ηλικιωμένων αποθανόντων να κρατούν το επίδομα για τα έξοδα κηδείας, προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης.
tokarfi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΣΠΑΝΟΥΛΗ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΣΠΑΝΟΥΛΗ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ