2013-10-09 21:58:04
Φωτογραφία για Έκθεση σκίτσων και σχεδίων του Μακεδονικού Αγώνα πριν τη Λευτεριά του Κώστα Βουτσά
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς, η ΤΕΧΝΗ και ο Δήμος Κιλκίς, παρουσιάζουν σκίτσα και σχέδια του εικαστικού Κώστα Βουτσά, δουλεμένα με διάφορα υλικά, στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της ΤΕΧΝΗΣ.

Η εν λόγω έκθεση, που θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2013, περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη για τον Μακεδονικό Αγώνα και τη Μακεδονία πριν τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-13.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 στις 8μ.μ. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από 10π.μ. - 12μ και 4 – 8.30μ.μ. ενώ το Σάββατο 10π.μ. -4μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Αναφερόμενος στην έκθεση ο Βουτσάς Κώστας λέει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Σε μια εποχή που η εθνική υπερηφάνεια αμβλύνεται, που τα λάβαρα και οι σημαίες γίνονται εθνικιστικά σύμβολα, εικονογραφώ αυτές τις ομάδες πολεμιστών που πολεμούν για μια Ελλάδα που κρυφοζεί στις καρδιές και την συνείδησή τους.


Αυτή η ενασχόληση διαρκεί αρκετά χρόνια, δεν θυμάμαι πότε ξεκίνησα. Πολλά από τα σκίτσα δεν έχουν κάποιο νόημα, αλλά με απασχολούσαν στον κενό χρόνο και είναι πόζες που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αγώνα.

Πριν από κάποια χρόνια υπηρέτησα ως εκπαιδευτικός των εικαστικών στην Κρύα Βρύση και κάποια γειτονικά χωριά ήταν τοποθεσίες δράσης του Μ.Α. στην περιοχή των Γιαννιτσών. Αυτό ήταν η αφορμή να εικονογραφώ πιο εντατικά και να σκιτσογραφώ με σκοπό να μοιραστώ με τους Μακεδόνες αυτά τα σχέδια. Αποφεύγω τις κορυφαίες στιγμές της μάχης, των αντιποίνων, τις δολοφονικές ενέργειες και επιμένω να καταγράφω τις προσωπικές στιγμές και την μοναχικότητα αυτών των αγωνιστών. Σκιτσογραφώ την αναπόληση, το καρτέρι, την ξεκούραση, την πορεία την αναγνώριση κ.ά. Δεν αναφέρομαι σε ιστορικά γεγονότα και μάχες, αλλά σ' αυτούς τους μαυροντυμένους πολεμιστές με την χαρακτηριστική μαύρη ενδυμασία, το ντουλαμά, τα τσαρούχια και το σκουφί με τον κόκκινο ή χρυσό σταυρό.

Προσπάθησα να σχεδιάσω και στιγμές από τους αγώνες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας το 1912-13, και υπάρχουν σχέδια στην έκθεση, αλλά ένιωθα μικρός μπροστά στο εικονογραφικό έργο που άφησε κληρονομιά στο έθνος η εικαστικός Φλωρά Καραβία η οποία ακολουθούσε και ζωγράφιζε εκ του φυσικού τις πορείες του ελληνικού στρατού”.
 
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ