2013-10-10 20:42:04
Φωτογραφία για Το …story δεν είχε success για 200.000 επιχειρήσεις
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Σεμερτζάκη – Μαρία Καστρινάκη

Απελπιστική είναι η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους της χώρας. Η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει μαύρο και άραχλο το μέλλον των επιχειρήσεων. Οι συνέπειες των μνημονίων είναι πλέον ορατές. Άδειες βιτρίνες και ξενοίκιαστοι χώροι έχουν καταλάβει τα άλλοτε φωτισμένα και πολύβουα καταστήματα.

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη και η αύξηση των υποχρεώσεων οδήγησαν χιλιάδες επιχειρήσεις στο «λουκέτο». Πάνω από 200.000 «λουκέτα» έχουν μπει από την αρχή της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι χάθηκαν περί τις 900.000 θέσεις εργασίας. Ανάμεσά τους φιγουράρουν έως και μεγάλοι όμιλοι, που προ κρίσης μεσουρανούσαν.

Sprider Stores

Τέλος εποχής και για τα Sprider Stores του ομίλου Χατζηιωάννου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από την 1η Οκτωβρίου τη λειτουργία της, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια. Ο βασικός λόγος ήταν η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.


Nutriat (πρώην Κατσέλης)

Κατείχε ηγετική θέση στον κλάδο της. Αναπτυσσόταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Όλα αυτά μέχρι την κρίση, οπότε και οδηγήθηκε σε άδοξο τέλος. Με μια λιτή ανακοίνωσή της, τον Ιούνιο, γνωστοποίησε ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών.

FOKAS

Μία από τις δυναμικότερες ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζει από το 2010 σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας, με ζημιές 7,6 εκατ. ευρώ. Τα μεγάλα κόστη λειτουργίας και η αύξηση των υποχρεώσεων οδήγησαν στο «λουκέτο» 6 από τα 8 καταστήματά της.

Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ

Ρολά κατέβασε η Ατλάντικ, η άλλοτε πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας. Η αυλαία για την εταιρεία της οικογένειας Αποστόλου έπεσε οριστικά με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου επί των αιτήσεων πτώχευσης που κατέθεσαν κάποιοι από τους 3.500 προμηθευτές της.

Φίλκεραμ Johnson

Στην ιστορία πέρασε, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας της, η γνωστή βιομηχανία δομικών υλικών του Γιώργου Φιλίππου και της βρετανικής Norcros, κατόπιν δικαστικής απόφασης. Το πλήγμα στην οικοδομική δραστηριότητα επηρέασε καθοριστικά τις εργασίες της βορειοελλαδίτικης εταιρείας.

Bodyline

Την προηγούμενη 20ετία βρέθηκε στο… απόγειό της! Χιλιάδες κόσμου συνωστίζονταν στα καταστήματά της, για να διώξουν τα περιττά κιλά. Διέθετε 30 κέντρα αδυνατίσματος στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, ενώ απασχολούσε σε μόνιμη βάση 1.700 άτομα.

Χαρτοποιία Θράκης (Diana)

Οριστικό «λουκέτο» έβαλε η γνωστή χαρτοβιομηχανία Diana, που λειτουργούσε από το 1980. Η επιχείρηση λύγισε από τις υποχρεώσεις και την αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων για τη λειτουργία της, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην απασχόληση της Ξάνθης.

ΓΣΕΒΕΕ

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακή στρατηγική»

«Η κατάσταση θα χειροτερεύσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι η πολιτική της μας οδηγεί στον γκρεμό», λέει στο «Καρφί» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, κ. Γιώργος Καββαθάς.

«Εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση, μία σωρεία λόγων ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι σήμερα. Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο μέσα στην τελευταία τριετία, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Οι τράπεζες, παρά το ότι έχουν λάβει τεράστια ποσά σε εγγυήσεις, δεν τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία με χρήματα. Το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, που αλλάζει μέρα με τη μέρα, δεν επιτρέπει ακόμα και στις υγιείς επιχειρήσεις να κάνουν έστω έναν υποτυπώδη προγραμματισμό. Αυτό ευθύνεται και για το ότι δεν έρχονται επενδύσεις στη χώρα. Επικείμενες αλλαγές στην επαγγελματική στέγη πρόκειται να οδηγήσουν άλλες τόσες επιχειρήσεις στο… λουκέτο. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον κατήφορο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν κλείσει άλλες 40.000 επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του έτους θα βάλουν λουκέτο σχεδόν 70.000. Μιλάμε ουσιαστικά για 900.000 χαμένες θέσεις εργασίας από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Το βασικό διακύβευμα είναι να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης. Διανύουμε μία πολυετή ύφεση. Πρέπει επειγόντως να υιοθετηθούν αναπτυξιακά μέτρα. Η ΓΣΕΒΕΕ δεν λέει κατηγορηματικό “όχι” σε όλες τις κυβερνητικές κινήσεις. Κάνει παράλληλα και προτάσεις. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας με τα υπουργεία και τα κυβερνητικά στελέχη. Φέτος, για πρώτη φορά δεν κληθήκαμε σε διάλογο στη ΔΕΘ, γιατί προφανώς λέμε τα πράγματα ως έχουν και δεν τα ωραιοποιούμε. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή στρατηγική. Προτείνουμε ως λύση για την έξοδο από την κρίση τις δημόσιες επενδύσεις. Οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αποδεικνύονται αδιέξοδες. Όλες οι προβλέψεις μας βγαίνουν αληθινές. Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν, αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Οι συνάδελφοι βλέπουν την ανάπτυξη με το… κιάλι. Θα ’ρθει κατά το 2020».
tokarfi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ