2013-10-11 10:51:22
Φωτογραφία για «Mονομαχία» Ευρώπης-ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος...!!!
Η διχογνωμία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά, κατά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε τονίσει ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει ότι «οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι μέσα του 2014 αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε τις δηλώσεις ΛαγκάρντΤην Τετάρτη είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, στην οποία καταγράφεται η γνωστή θέση του Ταμείου για την ανάγκη νέου «κουρέματος» με την εμπλοκή του επίσημου τομέα, ώστε το χρέος της Ελλάδας να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και να γίνει βιώσιμο.


Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκδήλωσαν τη διαφωνία τους για τη θέση του ΔΝΤ περί «κουρέματος».

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μπέρτελζμαν, στην αμερικανική πρωτεύουσα, και που είχε τον τίτλο Εuro 5, συμμετείχαν ο Όλι Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ 'Ασμουσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Ο πέμπτος που θα συμμετείχε στη συζήτηση θα ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά τελικά δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, επειδή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, παρέμεινε στη χώρα του λόγω της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ο Ρεν ισχυρίστηκε ότι δεν θεωρεί πως είναι αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά από «δυο γύρους απομείωσης του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι λογικό να υπάρξει και νέο «κούρεμα», αλλά αντίθετα, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και τον χρόνο ωρίμανσης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η «ουσιαστική διαδικασία» για τις αποφάσεις θα ξεκινήσει μετά τη βεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, τον ερχόμενο Απρίλιο και ότι θα ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι».

Ο Ασμουσεν εκδηλώνοντας τη διαφωνία του για το «κούρεμα», μετά από σχετική ερώτηση, διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί τη λύση αυτή γιατί, όπως τόνισε, «μιλάει για τα λεφτά των άλλων», σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή το ΔΝΤ έχει διασφαλίσει ότι «θα πάρει στο ακέραιο πίσω» τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Για το ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη «έχει ήδη κάνει πολλά» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση, συμπληρώντας ότι οι συγκεκριμένες επιλογές στην ουσία λειτουργούν ως «ένα κούρεμα».

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε τη θέση του ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα θα χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ