2013-10-11 22:43:03
Σε μία τεράστια, υπαίθρια σκηνή θα μετατραπεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 14 ως τις 19 Οκτωβρίου, όσο θα διαρκέσει το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς, Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με δράσεις άλλοτε τολμηρές, άλλοτε αντισυμβατικές κι άλλοτε με πολιτικούς, κοινωνικούς ή οικολογικούς προβληματισμούς, πάντα θεαματικές και απρόβλεπτες. Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο Δημήτρης Αληθεινός, καλλιτέχνης που μέσα στην πολύχρονη εικαστική του πορεία διακρίθηκε και στον χώρο της περφόρμανς (εκδήλωση στις 14.10 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 19:00).
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης master classes από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, workshop, ημερίδα, μία συναυλία, εκθέσεις και προβολές βίντεο περφόρμανς.
Το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς φιλοδοξεί να επαναλάβει τη μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2009 και 2011) και επιπλέον να διερευνήσει την έννοια και την εξέλιξη της περφόρμανς, προκαλώντας την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Φεστιβάλ έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης του ΚΜΣΤ.
Το Πρόγραμμα (χρονολογικά)
Οι καλλιτέχνες του 3ου Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουν μέσα σε ένα ανοιχτό πεδίο πειραματισμού, να αναδείξουν πώς η περφόρμανς αποτελεί ένα αξιοσημείωτο και εξελισσόμενο φαινόμενο της κοινωνίας και της σύγχρονης τέχνης.
Το φεστιβάλ ξεκινάει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με το αφιέρωμα στον Δημήτρη Αληθεινό, το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσίαση της δουλειάς του από τον ίδιο, τη Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε και Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά και τον Ιστορικό Τέχνης και επιμελητή του ΚΜΣΤ, Γιάννη Μπόλη στις 19:00 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί αναβίωση μιας ιστορικής περφόρμανς του τιμώμενου καλλιτέχνη την ίδια μέρα, και έκθεση φωτογραφιών από παλιότερες δράσεις του (14-27 Οκτωβρίου).
Την ίδια μέρα, στις 23:00 θα γίνει και το opening party του φεστιβάλ από τους Johnny Carboanaras, συγκρότημα της πόλης με instrumental, electric edible live performance (part human flesh/part machine/part pasta). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο Manuel Vason βρίσκεται ήδη από τις 7 Οκτωβρίου στην πόλη, με αφορμή το ειδικό εργαστήριο που πραγματοποιεί με συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στη σχετική ανοιχτή πρόσκληση της Μπιενάλε. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διερεύνηση της μετάβασης από την περφόρμανς στη φωτογραφία, ενώ το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι μια έκθεση των εικόνων που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες και τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με τίτλο «Becoming an Image». (εγκαίνια: 15 Οκτωβρίου, 22:00 / διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, ΔΥΝΑΜΟ, Τύπου 5).
Η Clarice Lima (Βραζιλία) θα παρουσιάσει τη δράση Arvores (Δέντρα) μέσα από συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα προσωρινό τοπίο από «ανθρώπινα δέντρα», στις 16 Οκτωβρίου (13.00) στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στις 17 Οκτωβρίου (19.00) στην Προβλήτα Α' στο Λιμάνι.
Η MaraM (Ιταλία) θα έχει 2000-2500 καρφίτσες στο στόμα και με αυτές, μέσα από μια διαδικασία πανικού και σύγχυσης, θα ξηλώνει το φόρεμα της και με τις καρφίτσες θα το επανασυνδέει, στις 16 Οκτωβρίου (20.00), στην Τράπεζα της Ελλάδος (Τσιμισκή 4).
Η Μαρία Σιδέρη (Ελλάδα) μέσα από μία πολυδιάστατη περφόρμανς θα αγγίξει την έννοια της ύλης ως εικόνα, αντίληψη και σύνδεση με το παρελθόν μέσα από το παρόν της, βασισμένη στις Μεταχωρίες (Metachories) της φουτουρίστριας Valentine de Saint Point. (16 Οκτωβρίου, 22.00, Studio Vis Motrix, Αγνώστου Στρατιώτου 20).
Ο Aymeric Hainaux (Γαλλία) είναι εικαστικός, μουσικός και καινοτόμος ερμηνευτής- performer. Οι performances του είναι η επιτομή του «beatboxing», με εργαλεία το σώμα, την αναπνοή και τη φωνή του. Τον συνοδεύουν ένα μικρόφωνο, φυσαρμόνικες, ακορντεόν, κουδούνια. (17 Οκτωβρίου, 21.00, Μπενσουσαν Χαν - Εδεσσης 6, Άνω Λαδάδικα). Η περφόμανς εντάσσεται στο πρόγραμμα των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Monali Meher (Ινδία-Ολλανδία) θα ξεκινήσει μέσα από τον κεντρικό χώρο του Μπέη Χαμάμ, όπου θα βρίσκεται χωμένη κάτω από χώμα. Μέσα από μια διάδραση με σύμβολα της κουλτούρας μας θα πραγματοποιήσει μια περφόρμανς στο ίδιο το μνημείο και κατόπιν στην Πλατεία Αριστοτέλους για δυόμιση ώρες (18 Οκτωβρίου, 12.00, Μπέη Χαμάμ / Λουτρά Παράδεισος – Πλατεία Αριστοτέλους).
Η Tamar Raban (Ισραήλ) θα παρουσιάσει μια σειρά από διερευνητικές δράσεις πάνω στη λέξη performance με σκοπό τη δημιουργία ενός είδους ζωντανού λεξικού δράσεων και εικόνων. Η τυχαία επιλογή των λέξεων ξεκινώντας με τα γράμματα που διαμορφώνουν τη λέξη «περφόρμανς», λειτουργούν ως ερέθισμα για την οικοδόμηση μιας παραστατικής σύνταξης. (18 Οκτωβρίου, 20.00, Café Bar Coo, Βασ. Ηρακλείου 4).
Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (Ελλάδα) θα παρουσιάσει μια διαδραστική περφόρμανς που διαπραγματεύεται την προσωπική αλλά και εθνική ταυτότητα ως φυσική συνέπεια του ασταθούς και διαταραγμένου περιβάλλοντος σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. (18 Οκτωβρίου, 22.00, Αποθήκη 1, Λιμάνι).
Ο Mohammed el Mahdaoui ( Μαρόκο) θα πραγματοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Αριστοτέλους μια performance που θα διαρκέσει 6 ώρες (από τις 14.00 και μετά) εκσφενδονίζοντας 1001 παγάκια. Πρόκειται για μια απλή αλλά επίπονη πράξη μέσω της οποίας υπογραμμίζεται η δύναμη του ατόμου να αλλάξει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Οι πέτρες που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις και εξεγέρσεις αντικαθιστώνται από παγάκια. Η περφόμανς εντάσσεται στο πρόγραμμα των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Ron Athey (ΗΠΑ/ Βρετανία), πολυσυζητημένος καλλιτέχνης της δεκαετίας του ‘80 και ‘90, διερευνά την σεξουαλική επιθυμία και ταυτότητα, το τραύμα και τον αποκρυφισμό, μέσα από ακραίους τρόπους, μέσα από μια σαδομαζοχιστική αισθητική και θρησκευτική εικονογραφία. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Messianic Remains, μέρος της σειράς Incorruptible Flesh. (19 Οκτωβρίου, 22:00, Les Yper Yper, Γ. Σταύρου 4)
Ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή η εμφάνιση της Maria Jose Arjona (Κολομβία) που επρόκειτο να παρουσιάσει μία μακράς διαρκείας performance, για τέσσερις ημέρες, 15, 16, 17 και 18.10 στο Πεδίο Δράσης Κόδρα στην Καλαμαριά. Η Κολομβιανή περφόρμερ δεν θα καταφέρει να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, λόγω ατυχήματος.
Ημερίδα
Στην Ημερίδα «You had to be there. Documenting, archiving and curating performance art» (κεντρικοί ομιλητές: Adrian Heathfield, Manuel Vason) θα εξεταστεί το θέμα της σχέσης ανάμεσα στην περφόρμανς και την τεκμηρίωσή της. Επιστημονικός συντονισμός: Αγγελική Αυγητίδου. Η ημερδία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση-διερμηνεία. (18 Οκτωβρίου, Περίπτερο 6, 3ης Σεπτεμβρίου και Λεωφόρου Στρατού, 12.00-14.00).
Προβολές
Τρείς βιντεοσκοπημένες περφόρμανς της VALIE EXPORT, μιας από τις πιο σημαντικές performance artists τις δεκαετίες του ‘60 και ’70, θα προβάλλονται 14 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου, στην Donopoulos International Fine Arts (Αγ. Θεοδώρας 3).
Προβολές video-performance θα γίνουν επίσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο 14-27 Οκτωβρίου με έργα των Sarah Trouche (Γαλλία), Andres Galeano (Ισπανία), Μαίρη Ζυγούρη (Ελλάδα), Filippo Berta (Ιταλία), Performance Voyage by Artists’ Association MUU (Φιλανδία)- Annette Arlander (Φινλανδία), Filippo Berta (Ιταλία), Trine Hylander (Νορβηγία), Essi Kausalainen (Φινλανδία), Mikey Mc Parlane and Michael Mallis (ΗΠΑ), Μαρία Νικηφοράκη (Ελλάδα / Αγγλία), Anna Nykyri (Φινλανδία), Ανδρέας Πασχιάς (Κύπρος), Dana Sederowsky (Σουηδία), Surya Tuchler (Γερμανία), Tracy Valcarcel (Περού / Καναδάς), Eero Yli-Vakkuri (Φινλανδία).
Masterclasses θα δώσουν οι Aymeric Hainaux (15 Οκτωβρίου, 21.00, Μπεν Σουσάν Χαν, Εδέσσης 6) και Tamar Raban (16 Οκτωβρίου, 17.00, Μπεν Σουσάν Χαν, Εδέσσης 6). Η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή. Τα masterclass εντάσσονται στο πρόγραμμα των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλο πρόγραμμα
Artivists for Change. 18 Performers, εικαστικοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers και προγραμματιστές από τέσσερις χώρες θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν μια δημόσια παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα.
Η πρωτοβουλία Artivists for Change φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέα εργαλεία και νέες πρακτικές που σχετίζονται με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Συμμετέχουν Ελλάδα (Δυναμό), Ιορδανία (Jordan Open Source Association), Γερμανία (Spring Lessons im Aufbau Haus Berlin), και Κύπρος (TheatrEtc.) με την υποστήριξη του European Cultural Foundation και του Cultural Innovators Network (πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε). Workshop, 18 – 23 Οκτωβρίου, ΔΥΝΑΜΟ (Τύπου 5).
Συμμετέχοντες: Mohammad Al-Mohammad, Omar Al-Zoubi, Rand Beiruty, Χριστόδουλος Χαρίτου, Ανδριάνα Ευθυμίου, Ιωάννης Εργελετζής, Nora Al-Badri, Jan Nelles, Δήμητρα Χατζηανδρέου, Αναϊτ Καραογλανιάν, Πάρις Λεγάκης, Razan Mohammad, Στέλλα Ουζουνίδου, Moritz Pankok, Ανθή Παπαπερικλέους, Ανδρέας Πασιάς, Jennifer Schubert, Χρύσα Τσαμπάζη Tromaktiko
Δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με δράσεις άλλοτε τολμηρές, άλλοτε αντισυμβατικές κι άλλοτε με πολιτικούς, κοινωνικούς ή οικολογικούς προβληματισμούς, πάντα θεαματικές και απρόβλεπτες. Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο Δημήτρης Αληθεινός, καλλιτέχνης που μέσα στην πολύχρονη εικαστική του πορεία διακρίθηκε και στον χώρο της περφόρμανς (εκδήλωση στις 14.10 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 19:00).
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης master classes από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, workshop, ημερίδα, μία συναυλία, εκθέσεις και προβολές βίντεο περφόρμανς.
Το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς φιλοδοξεί να επαναλάβει τη μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2009 και 2011) και επιπλέον να διερευνήσει την έννοια και την εξέλιξη της περφόρμανς, προκαλώντας την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Φεστιβάλ έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης του ΚΜΣΤ.
Το Πρόγραμμα (χρονολογικά)
Οι καλλιτέχνες του 3ου Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουν μέσα σε ένα ανοιχτό πεδίο πειραματισμού, να αναδείξουν πώς η περφόρμανς αποτελεί ένα αξιοσημείωτο και εξελισσόμενο φαινόμενο της κοινωνίας και της σύγχρονης τέχνης.
Το φεστιβάλ ξεκινάει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με το αφιέρωμα στον Δημήτρη Αληθεινό, το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσίαση της δουλειάς του από τον ίδιο, τη Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε και Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά και τον Ιστορικό Τέχνης και επιμελητή του ΚΜΣΤ, Γιάννη Μπόλη στις 19:00 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί αναβίωση μιας ιστορικής περφόρμανς του τιμώμενου καλλιτέχνη την ίδια μέρα, και έκθεση φωτογραφιών από παλιότερες δράσεις του (14-27 Οκτωβρίου).
Την ίδια μέρα, στις 23:00 θα γίνει και το opening party του φεστιβάλ από τους Johnny Carboanaras, συγκρότημα της πόλης με instrumental, electric edible live performance (part human flesh/part machine/part pasta). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο Manuel Vason βρίσκεται ήδη από τις 7 Οκτωβρίου στην πόλη, με αφορμή το ειδικό εργαστήριο που πραγματοποιεί με συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στη σχετική ανοιχτή πρόσκληση της Μπιενάλε. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διερεύνηση της μετάβασης από την περφόρμανς στη φωτογραφία, ενώ το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι μια έκθεση των εικόνων που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες και τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με τίτλο «Becoming an Image». (εγκαίνια: 15 Οκτωβρίου, 22:00 / διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, ΔΥΝΑΜΟ, Τύπου 5).
Η Clarice Lima (Βραζιλία) θα παρουσιάσει τη δράση Arvores (Δέντρα) μέσα από συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα προσωρινό τοπίο από «ανθρώπινα δέντρα», στις 16 Οκτωβρίου (13.00) στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στις 17 Οκτωβρίου (19.00) στην Προβλήτα Α' στο Λιμάνι.
Η MaraM (Ιταλία) θα έχει 2000-2500 καρφίτσες στο στόμα και με αυτές, μέσα από μια διαδικασία πανικού και σύγχυσης, θα ξηλώνει το φόρεμα της και με τις καρφίτσες θα το επανασυνδέει, στις 16 Οκτωβρίου (20.00), στην Τράπεζα της Ελλάδος (Τσιμισκή 4).
Η Μαρία Σιδέρη (Ελλάδα) μέσα από μία πολυδιάστατη περφόρμανς θα αγγίξει την έννοια της ύλης ως εικόνα, αντίληψη και σύνδεση με το παρελθόν μέσα από το παρόν της, βασισμένη στις Μεταχωρίες (Metachories) της φουτουρίστριας Valentine de Saint Point. (16 Οκτωβρίου, 22.00, Studio Vis Motrix, Αγνώστου Στρατιώτου 20).
Ο Aymeric Hainaux (Γαλλία) είναι εικαστικός, μουσικός και καινοτόμος ερμηνευτής- performer. Οι performances του είναι η επιτομή του «beatboxing», με εργαλεία το σώμα, την αναπνοή και τη φωνή του. Τον συνοδεύουν ένα μικρόφωνο, φυσαρμόνικες, ακορντεόν, κουδούνια. (17 Οκτωβρίου, 21.00, Μπενσουσαν Χαν - Εδεσσης 6, Άνω Λαδάδικα). Η περφόμανς εντάσσεται στο πρόγραμμα των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Monali Meher (Ινδία-Ολλανδία) θα ξεκινήσει μέσα από τον κεντρικό χώρο του Μπέη Χαμάμ, όπου θα βρίσκεται χωμένη κάτω από χώμα. Μέσα από μια διάδραση με σύμβολα της κουλτούρας μας θα πραγματοποιήσει μια περφόρμανς στο ίδιο το μνημείο και κατόπιν στην Πλατεία Αριστοτέλους για δυόμιση ώρες (18 Οκτωβρίου, 12.00, Μπέη Χαμάμ / Λουτρά Παράδεισος – Πλατεία Αριστοτέλους).
Η Tamar Raban (Ισραήλ) θα παρουσιάσει μια σειρά από διερευνητικές δράσεις πάνω στη λέξη performance με σκοπό τη δημιουργία ενός είδους ζωντανού λεξικού δράσεων και εικόνων. Η τυχαία επιλογή των λέξεων ξεκινώντας με τα γράμματα που διαμορφώνουν τη λέξη «περφόρμανς», λειτουργούν ως ερέθισμα για την οικοδόμηση μιας παραστατικής σύνταξης. (18 Οκτωβρίου, 20.00, Café Bar Coo, Βασ. Ηρακλείου 4).
Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (Ελλάδα) θα παρουσιάσει μια διαδραστική περφόρμανς που διαπραγματεύεται την προσωπική αλλά και εθνική ταυτότητα ως φυσική συνέπεια του ασταθούς και διαταραγμένου περιβάλλοντος σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. (18 Οκτωβρίου, 22.00, Αποθήκη 1, Λιμάνι).
Ο Mohammed el Mahdaoui ( Μαρόκο) θα πραγματοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Αριστοτέλους μια performance που θα διαρκέσει 6 ώρες (από τις 14.00 και μετά) εκσφενδονίζοντας 1001 παγάκια. Πρόκειται για μια απλή αλλά επίπονη πράξη μέσω της οποίας υπογραμμίζεται η δύναμη του ατόμου να αλλάξει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Οι πέτρες που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις και εξεγέρσεις αντικαθιστώνται από παγάκια. Η περφόμανς εντάσσεται στο πρόγραμμα των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Ron Athey (ΗΠΑ/ Βρετανία), πολυσυζητημένος καλλιτέχνης της δεκαετίας του ‘80 και ‘90, διερευνά την σεξουαλική επιθυμία και ταυτότητα, το τραύμα και τον αποκρυφισμό, μέσα από ακραίους τρόπους, μέσα από μια σαδομαζοχιστική αισθητική και θρησκευτική εικονογραφία. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Messianic Remains, μέρος της σειράς Incorruptible Flesh. (19 Οκτωβρίου, 22:00, Les Yper Yper, Γ. Σταύρου 4)
Ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή η εμφάνιση της Maria Jose Arjona (Κολομβία) που επρόκειτο να παρουσιάσει μία μακράς διαρκείας performance, για τέσσερις ημέρες, 15, 16, 17 και 18.10 στο Πεδίο Δράσης Κόδρα στην Καλαμαριά. Η Κολομβιανή περφόρμερ δεν θα καταφέρει να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, λόγω ατυχήματος.
Ημερίδα
Στην Ημερίδα «You had to be there. Documenting, archiving and curating performance art» (κεντρικοί ομιλητές: Adrian Heathfield, Manuel Vason) θα εξεταστεί το θέμα της σχέσης ανάμεσα στην περφόρμανς και την τεκμηρίωσή της. Επιστημονικός συντονισμός: Αγγελική Αυγητίδου. Η ημερδία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση-διερμηνεία. (18 Οκτωβρίου, Περίπτερο 6, 3ης Σεπτεμβρίου και Λεωφόρου Στρατού, 12.00-14.00).
Προβολές
Τρείς βιντεοσκοπημένες περφόρμανς της VALIE EXPORT, μιας από τις πιο σημαντικές performance artists τις δεκαετίες του ‘60 και ’70, θα προβάλλονται 14 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου, στην Donopoulos International Fine Arts (Αγ. Θεοδώρας 3).
Προβολές video-performance θα γίνουν επίσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο 14-27 Οκτωβρίου με έργα των Sarah Trouche (Γαλλία), Andres Galeano (Ισπανία), Μαίρη Ζυγούρη (Ελλάδα), Filippo Berta (Ιταλία), Performance Voyage by Artists’ Association MUU (Φιλανδία)- Annette Arlander (Φινλανδία), Filippo Berta (Ιταλία), Trine Hylander (Νορβηγία), Essi Kausalainen (Φινλανδία), Mikey Mc Parlane and Michael Mallis (ΗΠΑ), Μαρία Νικηφοράκη (Ελλάδα / Αγγλία), Anna Nykyri (Φινλανδία), Ανδρέας Πασχιάς (Κύπρος), Dana Sederowsky (Σουηδία), Surya Tuchler (Γερμανία), Tracy Valcarcel (Περού / Καναδάς), Eero Yli-Vakkuri (Φινλανδία).
Masterclasses θα δώσουν οι Aymeric Hainaux (15 Οκτωβρίου, 21.00, Μπεν Σουσάν Χαν, Εδέσσης 6) και Tamar Raban (16 Οκτωβρίου, 17.00, Μπεν Σουσάν Χαν, Εδέσσης 6). Η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή. Τα masterclass εντάσσονται στο πρόγραμμα των 48ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλο πρόγραμμα
Artivists for Change. 18 Performers, εικαστικοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers και προγραμματιστές από τέσσερις χώρες θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν μια δημόσια παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα.
Η πρωτοβουλία Artivists for Change φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέα εργαλεία και νέες πρακτικές που σχετίζονται με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Συμμετέχουν Ελλάδα (Δυναμό), Ιορδανία (Jordan Open Source Association), Γερμανία (Spring Lessons im Aufbau Haus Berlin), και Κύπρος (TheatrEtc.) με την υποστήριξη του European Cultural Foundation και του Cultural Innovators Network (πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε). Workshop, 18 – 23 Οκτωβρίου, ΔΥΝΑΜΟ (Τύπου 5).
Συμμετέχοντες: Mohammad Al-Mohammad, Omar Al-Zoubi, Rand Beiruty, Χριστόδουλος Χαρίτου, Ανδριάνα Ευθυμίου, Ιωάννης Εργελετζής, Nora Al-Badri, Jan Nelles, Δήμητρα Χατζηανδρέου, Αναϊτ Καραογλανιάν, Πάρις Λεγάκης, Razan Mohammad, Στέλλα Ουζουνίδου, Moritz Pankok, Ανθή Παπαπερικλέους, Ανδρέας Πασιάς, Jennifer Schubert, Χρύσα Τσαμπάζη Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο:Προσεχείς Αγώνες
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η όμορφη επόπτης που καίει καρδιές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ