2013-10-12 00:14:59
Φωτογραφία για Για «ισόβια» κρίση στην Ελλάδα κάνουν λόγο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης...!!!
Κλυδωνισμούς αναμένεται να προκαλέσουν τρία δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την Ελλάδα.  

Wall Street Jounral, Bloomberg και New York Times σκιαγραφούν με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα, με τα δύο πρώτα να σημειώνουν ότι παρά το μικρό πλεόνασμα που θα σημειωθεί φέτος, μία νέα κρίση δύσκολα θα αποφευχθεί.

«Πώς θα τερματιστεί το καθεστώς των «αιώνιων, κυλιόμενων δανείων;» διερωτάται η εφημερίδα Wall Street Journal σε κεντρικό της άρθρο για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα είναι ανάμεσα στα κεντρικά θέματα συζήτησης της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, δίπλα σε αυτό του shutdown της αμερικανικής οικονομίας.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τις διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή πορεία, και ότι ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι πραγματικά, ωστόσο δεν είναι παρά ένα προκάλυμμα για τα δυσάρεστα γεγονότα.


Σύμφωνα με τη WSJ, το μικρό πλεόνασμα οφείλεται είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές. Παράλληλα σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα έσοδα για το 2014 κυρίως λόγω των κατασχέσεων περιουσιών και αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης.

Το πραγματικό μελανό σημείο υπογραμμίζει η εφημερίδα είναι ότι φέτος το κρατικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 175,5% του ΑΕΠ τονίζοντας ότι το τρίτο δανειακό πακέτο της Ελλάδας, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν με αργούς ρυθμούς επί δεκαετίες.

Όπως γράφει η WSJ, από την «στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;» και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι η προοπτική ενός άμεσου κουρέματος διαφαίνεται ως η πιο διαφανής και δημοκρατική λύση, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές της Ελλάδας ήδη σημειώνουν οικονομική ζημία, καθώς το επιτόκιο των δανείων τους πλησιάζει το μηδέν και η ωρίμανσή τους πλησιάζει το άπειρο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω δανεισμό δανειοληπτών οι οποίοι, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγούνται στην χρεοκοπία. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου ένα πακέτο διάσωσης». 

«Αυτή βέβαια η πιθανότητα μόνο προφανής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει η εφημερίδα και συνεχίζει λέγοντας πως «όταν, όμως, η Αθήνα ξεκινήσει με συνέπεια να σημειώνει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν πιο εύκολα να σταματήσουν την παροχή πακέτων διάσωσης και να αποδεχτούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».

Για τη WSJ, η πραγματική τραγωδία συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια εκ νέου κρίση.

Bloomberg: Πιθανή μια κρίση το 2014 στην Ελλάδα Το πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι θα επιτύγχανε τους στόχους, αλλά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες, ενώ σημειώνει ότι μια νέα ελληνική κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή το επόμενο έτος. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συλλογή φόρων παρουσιάζει προβλήματα, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η πορεία ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται βραδύτερα από ό,τι είχε σχεδιασθεί. 

Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε αμέσως στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να επιτύχει τον στόχο του 1,5%, είτε με την περικοπή δαπανών, είτε με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, είτε και με τα δύο.

Όπως αναφέρεται, οι περαιτέρω περικοπές ωστόσο φαντάζουν πολιτικά ανέφικτες, λόγω της δυσφορίας κατά των μέτρων λιτότητας. Η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

ΝΥΤ: Εάν είχε υποτιμηθεί το χρέος σε δραχμές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά Σε άλλο δημοσίευμα, οι New York Times επισημαίνουν ότι εάν η υποτίμηση του  ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές θα είχε αποτραπεί η ύφεση,ενώ γίνεται αναφορά στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που κατέχουν οι ΗΠΑ από πλευράς δανειοληψίας, σε σχέση με άλλες χώρες που δανείζονται σε ξένο νόμισμα.

Όπως τονίζεται, οι ΗΠΑ μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχαν βοηθηθεί κυρίως ορισμένοι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και μια τεράστια φοροδιαφυγή, όπως υποστηρίζεται, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι από πλευράς νομοθεσίας, η πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων είχε εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας. 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/282889/dhmosieymata#ixzz2hRyaKdBK
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ